Word lid
Wandelen

Wandelroute Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

Wandelroute Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

5 km

Waar

Zwanenwater

Wandelen

Wandelroute Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

Wandeling door de duinen. Geniet onderweg van orchideeën, vlinders en vogels.

Tijdens deze wandeling in het Zwanenwater kom je ogen tekort. Je wandelt door een prachtig, gevarieerd duingebied met twee grote meren, vele poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Vanuit de observatiehutten kun je vogels spotten. Er broeden maar liefst 80 soorten, waaronder een kolonie aalscholvers en lepelaars.

Route is gemarkeerd met bruine paaltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Callantsoog: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Met eigen vervoer neem je vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder de afslag Callantsoog (bij De Stolpen). Bij T-splitsing, de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht tref je aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater aan.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer kun je vanaf NS-station Schagen bus 152 nemen tot halte Zwanenwater.

De route

 Startpunt

Zwanenwater

Wat wij hier doen

Natuur in topvorm

Natuurmonumenten beschermt en beheert het Zwanenwater al meer dan 40 jaar en dat is te zien. Het rijk gevarieerde duinlandschap ligt er in topconditie bij. Er leven meer dan 360 zeldzame plant- en diersoorten. Om die rijkdom te behouden worden de hooilandjes waar de orchideeën bloeien ieder jaar gemaaid. Ook heeft het Zwanenwater grasmaaiers in dienst, koeien en schapen voorkomen dat het duin dichtgroeit met grassen. De boswachters doen het werk niet alleen. Ze krijgen hulp van een grote groep vrijwilligers die zich het hele jaar door voor het Zwanenwater inzetten. Ze helpen mee met het beheer, geven excursies en zorgen voor het onderhoud van de paden en vogelkijkhutten. Natuurmonumenten beheert ook de naastgelegen Uitlandse Polder. Die is van levensbelang voor de natuur in het Zwanenwater. Door de waterstand op peil te houden, wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt.

Help mee en word lid
5 km

Wandelroute Zwanenwater, vlakbij Callantsoog