Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oud Groevenbeek

Villa Oud Groevenbeek

Terug in de tijd

Landgoed Oud Groevenbeek is onze trots op de Noordwest-Veluwe. De sfeer van het landgoed brengt me elke keer weer honderd jaar terug in de tijd. Alles is zo goed bewaard gebleven: de villa, druivenkas, boerderij en statige beukenlanen. Centraal op dit bijzondere landgoed staat ons gezellige theehuis. De ideale plek om tot rust te komen.

Inge van Kampen

Boswachter van dit gebied

Meer over Oud Groevenbeek

Over het gebied

Verstopt in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie vind je het kleine, maar bijzondere landgoed Oud Groevenbeek. Een rijksmonumentale villa uit 1908 vormt het stralende middelpunt van dit landgoed. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs bossen, bloemenveldjes, druivenkassen en houtstruwelen.

Oud Groevenbeek: van boerderij tot landgoed

Landgoed Oud Groevenbeek is ontstaan na ontginning van ‘woeste gronden’, ofwel heidevelden. Het begon als een boerderij, maar groeide langzaam uit tot een prachtig landgoed met veel bijzonderheden. Er kwamen ijskelders, druivenkassen, een koetshuis, een washuis en een villa. Samen met akkers, weilanden, vee, moestuin en bos was het landgoed helemaal zelfvoorzienend.

Theehuis Oud Groevenbeek

Vandaag de dag ademt het landgoed nog steeds de sfeer van ruim honderd jaar geleden. Alle monumentale gebouwen zijn in perfecte staat, alsof ze gisteren gebouwd zijn. Wat nieuw is, is ons sfeervolle theehuis midden op het landgoed, vlakbij de villa. Als wandelaar of fietser kom je hier nog dichter bij de natuur. Geniet in de zomer buiten van een lekkere bak koffie of thee terwijl de grote bonte spechten en koolmezen voorbij vliegen. Of kom in de wintermaanden lekker knus en warm binnen zitten bij de grote haard. Vrijwilligers van Natuurmonumenten staan er drie dagen per week voor je klaar: op woensdag, zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. 

Vakantie in stijl in villa Oud Groevenbeek

Het middelpunt van het landgoed Oud Groevenbeek is de grote Jugendstil-villa uit 1908. Een rijksmonument dat Natuurmonumenten volledig in oude stijl heeft gerestaureerd, zowel van binnen als van buiten. En het mooie is dat iedereen ervan kan genieten. Huur bijvoorbeeld eens een vakantiesuite. Hier beleef je de grandeur van 1900, maar het comfort van nu. Lekker op vakantie in stijl.

Van koetshuis tot druivenkas

Na een overnachting in de villa kun je al wandelend of fietsend genieten van de gebouwen op dit landgoed. Hier vind je het houten koetshuis waarin de landheer vroeger vier paarden en meerdere koetsen kon parkeren. De watertoren is een ander opvallend bouwwerk op het landgoed. In de winter zijn de droge kelders een ideale plek voor vleermuizen, die van koele en donkere ruimtes houden. En dan is er nog de bijzondere druivenkas, in originele stijl met druivendranken van wel 90 jaar oud.

Tromgeroffel

Het landgoed bestaat natuurlijk niet alleen maar uit gebouwen. Je vindt er ook bloemrijke akkers, bossen en heide. Ga eens vroeg uit de veren, want dan spot je met een beetje geluk grazende reeën. Er zijn ook genoeg vogels te bewonderen. In de bossen vind je veel oude of dode bomen met gaten bovenin. De spechten hameren er met hun scherpe snavel soms lustig op los, op zoek naar eten of om een broedholletje te maken. Vooral in het voorjaar hoor je hun tromgeroffel al van verre.

Oud Groevenbeek

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Putterweg
Oud Groevenbeek

Nieuws

Direct naar

Oud Groevenbeek

Wat wij hier doen

De historie levend houden

Landgoed Oud Groevenbeek is cultureel erfgoed. Dat vraagt om extra zorg in beheer en onderhoud. Natuurmonumenten werkt er hard aan om alle monumenten te restaureren en ervoor te zorgen dat ze er piekfijn bij staan. Het beheer van bossen, akkers en weiden vraagt ook om veel zorg. Vrijwilligers helpen ons met snoeien, maaien en zagen. Zo houden we de historie op het landgoed levend. Ook jouw hulp kunnen we goed gebruiken. Lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren? Help dan mee!

Help mee