Nieuws van de boswachter

8-10 okt: 3e editie NMF Kamermuziekfestival op onvergetelijke locaties

17 augustus 2021 | Roos Kooiman

Voor de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten hebben in totaal 160 musici zich laten inspireren door de natuur. Op 8, 9 en 10 oktober worden door het hele land 70 concerten met klassieke en vernieuwende kamermuziek uitgevoerd.

Violiste Judith van der Klip

Voor dit exclusieve festival opent Natuurmonumenten de deuren van historisch erfgoed, zodat het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) daar een podium kan bieden aan topmusici en de hoogwaardige instrumenten die zij bespelen.

Het NMF Kamermuziekfestival draait drie dagen lang om kleinschalige optredens op twintig bijzondere locaties: op een onbewoond eiland in het Markermeer, in oude forten, een kluizenaarswoning, een ridderzaal, historische hoeves en in een waterloop. Kijk hier voor het het volledige programma en het kopen van tickets. 

Voorafgaand aan de concerten geven de boswachters van Natuurmonumenten uitleg over het erfgoed en het omringende landschap. Veel deelnemende musici, onder wie Carla Leurs, Rembrandt Frerichs, het Dudok Kwartet, Anastasia Federova en Cecilia Bernardini bespelen een instrument dat zij in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

Enkele hoogtepunten

  • Ruben Hein en Judith van der Klip op de Marker Wadden

De Marker Wadden vormen het nieuwste stukje Nederland. Deze eilandengroep is gemaakt van zand, klei en slib afkomstig van de bodem van het Markermeer. De nieuwe oevers gaven een enorme ecologische impuls aan flora en fauna, zodat er in korte tijd een paradijs van rust en ruimte ontstond. Singer-songwriter Ruben Hein verbleef een week op het hoofdeiland en speelt er samen met het vermaarde Matangi Quartet o.a. muziek van Elvis Costello. Vrijdag 08 okt. 2021 om 10:00 en 13.00 uur (vertrektijd van de veerdienst naar het eiland). Op zondag 10 okt. 2021 om 10:00 uur speelt op het eiland de stervioliste Judith van der Klip op haar Cuypers-viool, begeleid door pianist Jisk Lieftink.

  • Dudok Kwartet in Fort bij Nigtevecht

Verscholen in het groen ligt Fort bij Nigtevecht bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Momenteel biedt het plaats aan veel natuurschoon, ruimte en rust. Dudok Kwartet Amsterdam speelt er muziek van Brahms en Nørgård. Zondag 10 okt. 2021 - 13:00 uur

  • Oyster Duo op Kasteel Eerde

Het veelgevraagde Oyster Duo, bestaande uit pianiste Anastasia Federova en contrabassist/cellist Nicholas Santangelo Schwartz, speelt in de grote zaal van Kasteel Eerde, omringd door wandtapijten met mythologische figuren. Zaterdag 09 okt. 2021 – 20:00 uur

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten 2021

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land,” zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF: “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren. De historische locaties zijn bij de kamermuziekconcerten voor zowel de musicus als de luisteraar van enorme toegevoegde waarde.” Lees meer over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Natuurmonumenten beheert natuur en erfgoed
Natuurmonumenten beschermt naast honderdduizend hectare natuurgebied ook ruim 2600 cultuurhistorische bouwwerken en landschappen. Directeur natuurbeheer Teo Wams: “Een heel weekeind lang worden onze gebouwen het podium voor gevarieerd muzikaal talent. Op een prachtige manier verbindt de samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds onze natuur met cultuur.” Lees hier meer over de erfgoedvisie van de natuurbeheerder.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter Midden (NH - Utr - Fl)

logo