Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Rondje Coelhorst vanuit Amersfoort

Waar: Winkel van Natuurmonumenten

Bloemen akker landgoed Coelhorst
1 uur 15
13 km

Over de route

Vanaf het Stationsplein in Amersfoort verlaat je de levendige stad voor een afwisselende fietstocht langs de rivier de Eem. Geniet van de frisse polderwind en het landelijke gebied rondom het eeuwenoude landgoed Coelhorst. Langs de rand van Hoogland fiets je weer terug naar Amersfoort.

De fietsroute Rondje Coelhorst start vanaf het hoofdkantoor van Natuurmonumenten aan het Stationsplein. De route-instructies zijn cursief aangegeven. Je kunt de fietsroute verlengen met een bezoek aan de Vogelboulevard De Slaag, een prachtig weidevogelgebied. Met deze 5 kilometer extra ben je in totaal zo'n 2 uur onderweg. 

Waar kun je starten

doorkijk winkel
Startpunt

Winkel van Natuurmonumenten, Amersfoort

Nu gesloten: dinsdag weer toegankelijk vanaf 11.30
Wandel binnen bij de Winkel van Natuurmonumenten voor een duurzaam cadeautje of trakteer jezelf op een van onze mooie producten. Heb je vragen over natuur, routes of onze gebieden? We helpen je graag op weg! Je vindt ons in Amersfoort, direct naast het station.

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Van start

  Pak je fiets en ga linksaf. Ga vervolgens: 

  1. de trap af met de fiets in de fietsgoot, óf 
  2. fiets een stukje over het fietspad, neem de eerste afslag links naar beneden (Wijersstraat) en fiets rechts het fietspad op. 

  Fiets verder op het fietspad Smallepad, evenwijdig aan het brede treinspoor.

  Kantoor Staatsbosbeheer in Amersfoort
  Koppelpoort in Amersfoort

  2. Hoofdkantoor Staatsbosbeheer

  Hier staat het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is gevestigd in dit opvallende gebouw.

  1. Fiets door tot aan het water. Rechts zie je de Koppelpoort, een prachtige poort uit de middeleeuwen.
  2. Sla linksaf ONDER de Smallebrug (niet eroverheen) en fiets langs de boten in de haven en het levendige Eemplein. Deze straat heet de Kleine Koppel.
  3. Aan het einde van de haven ga je rechtsaf, over de Kwekersbrug. Volg de Kwekersweg. 
  4. Steek de weg over naar de linkerzijde en volg het fietspad. Het oversteken kan net voor de grote kruising (ter hoogte van de Korvetweg) of bij de stoplichten. Ga verder over De Stuw met de jachthaven aan je linkerzijde.
  5. Steek de Ringweg Koppel over bij de volgende stoplichten. Vervolg de route rechtdoor, nog altijd links van de hoofdrijbaan. LET OP: houd de botenwerf hier aan je linkerkant en sla niet meteen linksaf, dan fiets je terug naar Amersfoort ;-) 
  6. Sla linksaf bij fietsknooppunt 82. Vervolg de route naar fietsknooppunt 87.
  Grutto
  Meanderpark Meander Medisch Centrum

  3. Meanderpark

  Het Meanderpark rondom het ziekenhuis maakt deel uit van de ecologische verbindingszone langs de Eem. Er is een revalidatietuin, wandelpaden met bankjes en een steiger aan het water. Voor de bouw van het ziekenhuis moesten bomen worden gekapt. In het park kwamen daar nieuwe bomen voor terug.

  Vanaf hier laat je de drukte van de stad achter. Het gebied wordt steeds meer open, de wind trekt aan. Je merkt: je fietst nu richting de polder. Iets verderop beginnen de polders van Eemland. Een belangrijk weidevogelgebied voor de grutto's, tureluurs en kieviten die ieder voorjaar weer terugkomen.