HR stageopdracht Natuurmonumenten: analyse stageplaatsen en aanbevelingen

Studeer jij HRM en ben je op zoek naar een interessant HR vraagstuk voor je afstuderen? Dan is deze opdracht misschien iets voor jou!

Schotse hooglanders

HR Stageopdracht bij Natuurmonumenten:

Analyse stageplaatsen bij Natuurmonumenten en aanbevelingen voor de toekomst

Probleem- / vraagstelling 

Met grote regelmaat begeleiden we stagiaires op zowel Mbo als Hbo en WO niveau bij Natuurmonumenten. Stagiaires komen individueel binnen en na het afronden van de meewerkstage of opdracht, gaan alle betrokkenen verder met hun werk/opleiding/loopbaan. Natuurmonumenten vergeet hierbij de verbinding te maken naar de toekomst toe. We hebben geen inzicht in wat de investering in de stagiaires onze organisatie oplevert. Wat ontbreekt is inzicht, een plan en een visie op de inzet van stagiaires. 

Opdracht: Maak een analyse van de huidige gang van zaken m.b.t. stagiaires bij Natuurmonumenten en stel aanbevelingen op om toekomstgericht aan de slag te gaan met stagiaires. Dit rapport is vervolgens het startpunt voor het te ontwikkelen stagebeleid.

Aanleiding van de opdracht

Natuurmonumenten heeft een weinig divers werknemersbestand met een gemiddelde leeftijd van 48,6 jaar. De organisatie heeft moeite met het aantrekken van personeel onder de 30 jaar en personeel met een cultureel diverse achtergrond. Met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het van belang jongeren op te leiden tot toekomstige medewerkers in de branche. Met de structurele inzet van stagiaires kunnen we potentieel nieuwe medewerkers aan ons binden en onze positie op de arbeidsmarkt verstevigen. Daarnaast helpt de inzet van stagiaires om een nieuw perspectief in de organisatie te krijgen en met andere ogen naar ons werk en onze organisatie te kijken. 


Achtergrond informatie

Natuurmonumenten bestaat uit 23 beheereenheden door het land heen en een hoofdkantoor in Amersfoort met verschillende afdelingen. Er lopen geregeld studenten stage in de organisatie,  gemiddeld 50 à 60 per jaar, maar niet in elk team. Met dit onderzoek willen we het volgende te weten komen: Hoe zorgen we ervoor dat stagiaires worden ingezet als ambassadeur naar leeftijdsgenoten? Hoe kunnen we stagiaires aan ons binden voor toekomstige instroom?  Hoe kunnen we stagiaires het beste aantrekken en welke mogelijkheden er zijn voor opdrachten? Het doel is om meer studenten op te leiden voor de branche en meer jongeren aan onze organisatie te binden die zorgen voor een ander perspectief en meer diversiteit.

Voorwaarden van de stage

 • Onderzoek doen in een professionele en bevlogen organisatie;
 • Duur: 5 maanden van februari- juni 2022;
 • Standplaats is Amersfoort, maar je bent ook in de gelegenheid vanuit huis te werken;
 • Een stage vergoeding van €200,- per maand;
 • Begeleiding vanuit HR;
 • Veel zelfstandigheid waardoor je jezelf kan ontwikkelen;
 • Een goede ervaring en naam voor op je CV.

Jouw profiel

 • Je volgt een Hbo-opleiding op het gebied van HRM;
 • Je bent een enthousiaste en open persoonlijkheid die makkelijk contact maakt met mensen en informatie durft te vragen;
 • Je kunt omgaan met zelfstandigheid;
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal (zowel mondeling als schriftelijk);
 • Affiniteit met de natuur is een pré. 

Werken bij Natuurmonumenten 

Natuurmonumenten is trots en deskundig beheerder van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. We verrijken Nederland met bestaande en nieuwe natuurgebieden. Overal in het land. Voor iedereen. We stellen natuur en cultuurhistorie veilig door gebieden en gebouwen aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Ook leveren we een bijdrage aan herstel van de biodiversiteit op het boerenland. Dat doen we al sinds 1905 met steun van ruim 750.000 betrokken natuurliefhebbers. Deze leden, donateurs en vrijwilligers komen samen met ons op voor natuur in Nederland. Meer informatie is te vinden op onze website: www.natuurmonumenten.nl.

Meer informatie en reageren

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anna den Drijver, HR expert arbeidsmarktcommunicatie op 06-22520966 en [email protected]. Heb je interesse? Dan ontvangen we graag je CV aangevuld met een korte motivatie waarom deze opdracht je aanspreekt via bovenstaand e-mailadres. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo