Vakantie in Nederland

10x zomerse uitjes in de natuur, vakantie in Nederland

In de zomer op pad in eigen land? Onze boswachters geven 10 tips met uitjes in de natuur die je niet wil missen.

1. Bezoek Marker Wadden

Welkom op het nieuwste stukje Nederland! Ontdek dit natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels. Wandel over het eiland, bezoek de vogelkijkhutten en het strand. En stijgen de zomerse temperaturen? Neem dan een frisse duik in het Markermeer.

Meer over dit eilandBoek de veerboot

2. Wandelen op natuureiland Tiengemeten

Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vandaar weer naar moerassige rietlanden. Zo dicht bij de grote stad Rotterdam vind je hier stilte en rust. En dan te bedenken dat dit natuureiland een aantal jaren geleden er nog volstrekt anders uitzag.

Meer over TiengemetenTickets & vaartijden

3. Dieren spotten met de boswachter

De boswachters kennen de natuur op hun duimpje. Zij weten precies welk dier waar leeft in 'hun' gebied en hoe je hun sporen herkent. Wil je weleens met ze mee? Dat kan! Speur naar reeën, dassen, wilde zwijnen en ander wild. Kom vogels kijken of 's avonds vleermuizen spotten. Kijk in de agenda waar nog plek is en boek een excursie.

Bekijk de agenda

4. Maak een boottocht in de natuur

Ga mee met een boottocht en bewonder de natuur vanaf het water. Je kunt mee op tal van plekken: Naardermeer, De Wieden, Nieuwkoopse Plassen, Botshol, Ankeveense Plassen, Vogeleiland, en het Veluwemeer.

Boeken & meer info

5. Met de kinderen naar Speelnatuur

Kinderen moeten af en toe gewoon even hun energie kwijt, zeker in de zomervakantie. Dat kan lekker buiten in Speelnatuur van OERRR. Op meer dan 20 natuurspeelplekken kunnen kinderen spelen met zand en water, klauteren over boomstammen, hutten bouwen en nog veel meer avonturen beleven. Op veel locaties is er ook een horecagelegenheid.

Bekijk alle speelplekken

6. Uitwaaien aan de kust

Fiets door de duinen, wandel langs de kust of neem een duik in de zee. Onze boswachters hebben de mooiste routes uitgestippeld.

Bekijk de mooiste kustroutes

7. Waterpret

In Nederland is water nooit ver weg. Rivieren, beken en slootjes doorklieven het landschap en brengen het tot leven. Bij het water leven dieren en planten die je nergens anders ziet. Een tapijt van roomwitte waterlelies. Een bruine kiekendief jagend boven het riet. Een ijsvogel die over het wateroppervlakte scheert. Op en bij het water is altijd wat te beleven. Maak een tocht in een kano of wandel langs een beek, rivier of plas. Dan zie je het zelf!

Bekijk de routes

8. Zoek verkoeling in het bos

Onder de bomen schijnt het wel 4 tot 10 graden koeler te zijn. Reden genoeg dus om op een warme dag de schaduw van het bos op te zoeken. We hebben de mooiste wandelroutes op een rijtje gezet.

De 10 mooiste boswandelingen

9. Geniet op de hei van paarse pracht

In augustus kleuren de heidevelden paars! De eerste plantjes staan nu al in bloei. Een bekend fenomeen waar je op verschillende plekken in ons land van kunt genieten. Wees er snel bij, want de intense kleur vlakt begin september al af. Gelukkig is de heide ook buiten deze toptijd een bezoek waard. Al was het maar vanwege de weidsheid en de schaapskuddes.

De 10 mooiste heideroutesExcursies

10. Ontdek ons cultureel erfgoed

Stap in de geschiedenis van Nederland. Honderd jaar geleden kocht Natuurmonumenten het eerste landgoed. Vandaag de dag beschermen we 60 landgoederen en buitenplaatsen. Kom wandelen of fietsen op onze landgoederen en buitenplaatsen. Ontdek landhuizen en kastelen in een groene oase van parkbossen en siertuinen.

Bekijk de landgoederen
logo