Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Drentse heideschapen grazen tussen de struikheide
1 uur 34
4,71 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Nationaal Park Dwingelderveld staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide. Het centrale deel van het park is zelfs het grootste aangesloten natte heidegebied dat nog over is in West-Europa. Tijdens deze gevarieerde en kindvriendelijke wandeling heb je kans op ontmoetingen met graafwespen, de schaapskudde van Ruinen en diverse vlinders, vogels en insecten. Paaltjes met rode pijlen geven de route aan. 

Tijdelijke omleiding.
Een deel van deze route loopt door de Anserdennen. Dit kleinschalig heidegebied, op grens van Dwingelderveld, groeit de laatste jaren steeds meer dicht
met bomen en struiken. Natuurmonumenten wil de struikheide meer ruimte geven. Dit doen we door langs de randen van de heide bomen en struiken te verwijderen en de heide meer licht te geven. Vanwege de werkzaamheden in de Anserdennen is er een tijdelijke omleiding over het fietspad en het Witteveen. Deze omleiding wordt op de route aangegeven.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu gesloten: weer toegankelijk vanaf 10.00
Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het start- of eindpunt voor iedere wandeling en fietstocht over het Dwingelderveld.

Wat kom je onderweg tegen?

Ruiner Es
Ruiner Es

1. Ruiner Es

Je komt nu op de Ruiner Es. Aan de bolronde vorm van de Ruiner Es zie je dat het een oude es is. De landbouwgrond in het midden ligt hier namelijk iets hoger omdat daar al eeuwenlang schapenmest en heideplaggen zijn uitgestrooid om het bouwland vruchtbaar te houden. Van de oude indeling van de es in kleine akkers van hoogstens tien tot twaalf meter breed is weinig meer te zien. Met de komst van de kunstmest kon een boer gemakkelijk veel grotere stukken landbouwgrond vruchtbaar maken. Bij de ruilverkaveling Ruinen in de jaren tachtig zijn de kleine eigendommen vervolgens uitgeruild. Een deel van de es kwam daarbij in handen van Natuurmonumenten. Die heeft de kleinschalige indeling gehandhaafd en teelt op de smalle percelen vooral rogge. Dit graangewas groeit ook goed zonder kunstmest en biedt, mits er niet gespoten wordt, plaats aan verschillende akkeronkruiden zoals korenbloem, akkerviooltje en korensla. Voor patrijzen, kwartels en reeën vormen zulke ouderwetse akkers een welkome voedselbron.

Leisloot

2. Aan de rand van het zand

Bij de Leisloot, een oude afwateringssloot, zie je veel grillig uitgegroeide eiken. In het verleden legden de boeren vaak eikenbosjes aan omdat ze het hout goed konden gebruiken als brandstof en voor afrasteringspalen. De schors van eikentakken was veel geld waard aangezien het de grondstof leverde om leer mee te looien. De dichte eikenhakhoutbosjes boden ook een redelijke bescherming tegen het oprukkende zand. Tot vijftig jaar terug zag je hiervandaan de kale stuifzandheuvels van het Anserzand. Nu is het een geheuveld bos en heet dit gebied de Anserdennen. Als je deze route wil verlengen kan je even verderop de witte route volgen. Deze gaat ongeveer een halve kilometer rechtdoor naar het Theehuys Anserdennen. Vervolg na het Theehuys de witte route, die na ongeveer 2,5 km weer aansluit op de rode route.

Naar een natuurlijker bos

3. Naar een natuurlijker bos

Langzaam maar zeker worden de naaldbossen die na de Tweede Wereldoorlog op het stuifzand zijn aangeplant een stuk natuurlijker. Natuurmonumenten helpt daaraan mee door het bos zoveel mogelijk met rust te laten. De bomen die doodgaan en de takken die vallen blijven gewoon liggen en bieden volop leefruimte voor mossen, paddestoelen en insecten. Met name de larven die in het dode hout wroeten maken het bos aantrekkelijker voor insecteneters als spechten. De gaten in de stam en afgevallen takken bieden broed- en schuilgelegenheid aan diverse vogels en zoogdieren, terwijl de opengevallen plekken in het naaldbos spoedig worden ingenomen door kruiden, struiken en loofbomen.

Praktische informatie

  • Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  • Theehuys Anserdennen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda