Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachter tipt: 6x de leukste tips voor zomervakantie aan de noordkant van Rotterdam

26 juli 2023 | Natascha Hokke

Het is zomervakantie! Lees hier 6x de leukste tips van de boswachters van Natuurmonumenten voor uitjes & challenges in de natuur rondom Rotterdam.

Jongetje geniet van natuur

Vakantiegevoel dichtbij huis!

Nu de zomervakantie voor de deur staat, zijn veel mensen weer van plan om naar het buitenland af te reizen. Maar waarom eigenlijk? Nederland is alles behalve saai en er valt genoeg te ontdekken. Ook rondom Rotterdam!

6 tips van de boswachter

Dit is een uitgelezen kans om natuur naast de deur te ontdekken. Je ervaart hier de rust en stilte die je op zoekt als je op vakantie bent. En bovenal, je ontdekt unieke natuur vlak bij de stad. Daarvoor hoef je dus niet ver weg te gaan.

Boswachter Natascha Hokke werkt bij Natuurmonumenten op het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland. Samen met veel vrijwilligers, boeren en collega-boswachters ze aan één doel en dat is een mooi landschap vol natuur rondom Rotterdam.

Zij geeft de leukste tips om jouw zomervakantie mee te vullen!

Natascha Hokke

Boswachter Natascha Hokke geeft de leukste tips

1. Ontdek elke week een nieuw stukje groen

Rotterdam staat bekend om stenen, drukte en de indrukwekkende skyline. Maar je kunt hier ook groene plekjes vinden.

Ook net aan de rand van Rotterdam vind je een bijzondere omgeving. Een landschap met een totaal andere sfeer. Weidsheid en ruimte. En toch, die skyline ligt er altijd. Zo voelt Rotterdam ver weg en tegelijkertijd ontzettend dichtbij.

  • Benieuwd naar de gebieden van Natuurmonumenten aan de noordkant van de stad? De fietsroute Polderpad – van Rotte tot Schie start bij Rotterdam CS en neemt je mee richting de polders. Nergens zie je het contrast natuur / stad zo goed als op het Rotterdams platteland. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de imposante skyline van onze havenstad.
Stadsboerin Rotterdam

Ken jij de Stadsboerin in Rotterdam?

Polderpad voor skyline Polder Schieveen

Fiets het Polderpad door Polder Schieveen

2. Spot nieuwe vogelsoorten in jouw buurt of de Ackerdijkse Plassen

Maak eens een wandeling door jouw buurt en ga op zoek naar vogels. Ontdek met hoeveel verschillende soorten vogels jij je woongebied deelt! Vogels herken je bijvoorbeeld aan de vorm en lengte van de snavel, de kleur van de veren, het silhouet of de vleugelvorm. Kijk hier voor tips om tuinvogels te herkennen.

Wil je een stapje verder gaan? Vlak bij Rotterdam ligt de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied dat ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Wandel de route rond het gebied.

Vanuit de drie verschillende uitkijkpunten heb je een fantastisch, steeds compleet ander, uitzicht. In die polders zijn de mooiste dieren te zien, zoals de oer-Hollandse grutto met zijn lange stelten. En bijvoorbeeld de lepelaar met zijn zwarte snavel in de vorm van een… lepel. Dit is de perfecte plek om te beginnen met vogelen. “Vind je het leuk om te leren? Ga de uitdaging aan en leer jezelf 5 nieuwe vogelsoorten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de tureluur, bruine kiekendief, rietzanger, blauwborst of lepelaar.”

Lepelaar

De lepelaar is te herkennen aan zijn lepel-vormige snavel

Bruine Kiekendief

De imposante bruine kiekendief jaagt boven de rietlanden

3. Breng een bezoek aan Belevenisboerderij Schieveen

Er bestaat geen plek rondom Rotterdam zoals Belevenisboerderij Schieveen! Je vindt hier een unieke mix van het boerenleven, dieren en natuur. De ondeugende geitjes wachten met smart tot je met het bakje geitenbiks de stal in komt lopen. Kinderen leven zich uit in het hooikasteel en de groene Speelnatuur van OERRR.

Je mag zeker niet weggaan voordat je de Schieveense kruidkoek van boerin Petra hebt geprobeerd. Voor volwassenen is dit hét perfecte excuus om jouw kinderen of die van vrienden mee te nemen voor een middagje gezelligheid. En nog een goede reden om nu te gaan: de hele maand juli staat hier de reizende expositie De Zachte Stad, van Rotterdam Circulair.

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Schieveen

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Schieveen

4. Skaten richting Midden-Delfland

Voor een portie feel good-beweging trek je de skates aan en vertrek je richting Midden-Delfland. In ons hectische bestaan hebben we vaak geen tijd voor een lange route. Geen excuusjes meer!

Kijk op de website voor de skeelerroute.

Skeelerroute in Midden-Delfland

Skaten naar Midden-Delfland

5. Boodschappen doen bij de boer: eet natuurlijk lokaal

De boswachters van Natuurmonumenten beheren de poldergebieden niet alleen, maar doen dit samen met de boeren en hun koeien. Een gouden tip voor deze vakantie is om samen met vrienden boodschappen te doen bij boeren in de omgeving. Score groenten, eieren, melk, kaas of zelfs vlees bij de lokale boer en bereid ’s avonds met elkaar een sterrenmaaltijd. In Midden-Delfland en tussen Rotterdam en Delft zitten genoeg boeren met huis-aan-huis-verkoop. Op deze manier zorg jij met de keuze op je bord voor een mooi landschap om de hoek. Want, steeds meer boeren houden rekening met de natuur.

Boerenfietsroute Rotterdam

Op bezoek bij de boer

Boer Jan-Dirk Rodenburg Polder Schieveen

Boer Jan-Dirk Rodenburg boert aan de rand van Rotterdam

6. Ontdek iets heel bijzonders: Buitenplaats De Tempel aan de Schie

Wanneer je Buitenplaats De Tempel in Overschie ontdekt, kun je je ogen niet geloven. Dit, aan de rand van Rotterdam? Ja, het bestaat echt! Verwonder je over dit unieke stukje Rotterdam. Met de eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie.

Wil je een keertje langskomen? De Tempel is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en -ondergang. Op de zondagen staan tussen 12.00 - 16.30 uur vrijwillige boswachters bij het Koetshuis en geven je graag meer informatie over deze bijzondere historische plek. Even relaxen na de wandeling of gewoon gezellig bijkletsen met vrienden? Voor een hapje en drankje strijk je neer bij de foodtruck met de heerlijk lokaal gemaakte lekkernijen van De Keuken van San.

Je bent van harte welkom!

Buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs

Buitenplaats De Tempel is een verborgen parel in Overschie

Vrijwillige boswachters heten je welkom op De Tempel

Vrijwillige boswachters heten je welkom op De Tempel

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter