Natuurgebied

Huis ter Heide

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide

Een verborgen pareltje

Huis ter Heide is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs. Tijdens je wandeling bewonder je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen. Ook kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven eten. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet.

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Huis ter Heide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een vlonderpad kun je je wandelhart ophalen! Na afloop kun je uitpuffen bij een van de horecagelegenheden.

  Help jij de natuur beschermen? Word lid en kies de vorm die bij je past. 

  Huis ter Heide is een waar vogelparadijs. Je kunt een prachtige wandeling maken rond het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven. Speur vanaf de uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Ook kun je natuurlijk genieten van het uitzicht. In het bos hoor je regelmatig het gelach van de groene specht en zie je buizerds en sperwers speuren naar hun prooi.

  Het houten vlonderpad

  Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar planten zoals oeverkruid en moerashertshooi. En wie weet spot jij ook de vinpootsalamander die in het water aan het scharrelen is.

  Je kunt het landschap van Huis ter Heide dus beleven hoe jij dit wilt. Droom weg bij de vennen, spot vogels op het water of in de lucht, ga een rondje hardlopen of maak een wandeling rond het Leikeven. Dit natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers en gevarieerde bossen is een paradijs voor rustzoekers.

  Natuurbegraven

  Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur. Gedurende hun leven genieten ze ervan, maar steeds vaker kiezen ze ook voor een laatste rustplaats in de natuur. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het versterken van de natuur in combinatie met de mogelijkheid van natuurbegraven. Op Huis ter Heide is in 2021 een natuurbegraafplaats geopend. Lees er hier meer over.

  Oog in oog met Schotse Hooglanders

  Maak een wandeling en sta oog in oog met Schotse Hooglanders. Deze rakkers zien er niet alleen prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat het gebied open blijft. Houd wel voldoende afstand.

  Bekijk de route
  Eeuwige grafrust en versterking natuurkwaliteit gaan goed samen

  Natuurbegraafplaats Huis ter Heide

  Natuurbegraven Nederland opende in 2021 in samenwerking met Natuurmonumenten de natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Met een natuurgraf heb je eeuwige grafrust en draag je bij aan de verbetering van het natuurgebied.

  Lees meer

  Ontdek het waterleven

  Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar salamanders.

  Speur mee
 • Wandelen

  Wandelen door het vennenlandschap van Huis ter Heide

  Prachtige vennen, lopen over het water, rondzwervende kuddes, gevarieerde bossen, dat is allemaal de vennenroute op Huis ter Heide!

  • 8 km
 • Wandelen

  Wandelroute Noord Huis ter Heide bij Tilburg

  Wandel door natuurgebied Huis ter Heide en ontdek de prachtige natuur vlak bij Tilburg, waar reeën, Schotse hooglanders, bosmieren en roofvogels leven.

  • 5 km
 • Huis ter Heide

  Agenda

  Ronde Zonnedauw, Huis ter Heide
  za 08 apr
  Wandelen

  Jong lenteleven op Huis ter Heide

  Zie de natuur losbarsten!

  Tjiftjaf
  za 06 mei
  Wandelen

  Vroeg uit de veren op Huis Ter Heide

  De vogels zijn net terug uit het zuiden en fluiten er heerlijk op los.

  Stiltewandeling door Huis ter Heide
  za 10 jun
  Wandelen

  Stiltewandeling door Huis ter Heide

  Heb jij een druk leven en wandel jij vooral door de natuur om tot rust te komen? Ga dan voor een unieke beleving: de stiltewandeling.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Huis ter Heide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Huis ter Heide

  Wat wij hier doen

  We houden het landschap open

  Natuurmonumenten houdt het afwisselende landschap van Huis ter Heide. Wij voorkomen dat de vennen dichtgroeien. De Schotse Hooglanders helpen ons hierbij. Zij eten wilgen, grassen en jonge boompjes. We maken open plekken en laten dood hout liggen voor dieren en planten. We zorgen dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten. Door paden te onderhouden, afval op te ruimen, voorlichting te geven en toezicht te houden. Samen beschermen en behouden we dit unieke gebied zodat iedereen ervan blijft genieten. Nu en in de toekomst. Help jij ons hier ook bij?

  Help mee
  logo