Fietsen

Fietsroute natuur en kastelen in Zuid-Limburg

Fietsen

Fietsroute natuur en kastelen in Zuid-Limburg

Deze fietsroute is niet zo lang, en dat is maar goed ook. Dat geeft je onderweg alle gelegenheid om even af te stappen bij de vele hoogtepunten van deze tocht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Brunssummerheide? Door de hoogteverschillen in het landschap heb je hier prachtige vergezichten. De eeuwenoude heidevelden worden ook nu nog open gehouden door een kudde Schoonebeeker schapen. Met een beetje geluk zie je ze dwalen over de grote, stille vlakte. Je zou hier wel de hele dag willen blijven, maar dan mis je het Strijthagerbeekdal en het statige kasteel Stijthagen. En dan zie je ook niet het in de 15e eeuw gebouwde en in de 17e eeuws aangepaste kasteel Terworm met zijn Franse stijltuin. In het omringende natuurgebied vind je moeras, loofbos, akkers en bloemrijke graslanden.

Knooppunten fietsroutes

35 -> 351 -> 35 -> 74 -> 79 -> 352 -> 79 -> 78 -> 47 -> 470 -> 47 -> 45 -> 450 -> 45 -> 49 -> 50 -> 51 -> 101 -> 530  -> 533 -> 53 -> 54 -> 55 -> 532 -> 55 -> 25 -> 250 -> 26 -> 35

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Startpunt Brunssummerheide (351)

Springplank voor natuurgenieters. Hier bevindt zich ook het restaurant Schrieversheide waar je voor of na je activiteit kunt genieten van een heerlijke, welverdiende versnapering op het prachtige panoramaterras. je maakt ook kans op een ontmoeting met onze boswachter en vrijwilligers van Natuurmonumenten, die je wellicht ook met raad en daad verder op weg helpen. 

Ter info: ons Bezoekerscentrum Brunssummerheide is al langere tijd gesloten.

Bezoekerscentrum Brunssummerheide
Startpunt Brunssummerheide (351)
Bezoekerscentrum Brunssummerheide
Startpunt Brunssummerheide (351)
Bezoekerscentrum Brunssummerheide terras
Startpunt Brunssummerheide (351)

2Brunssummerheide (352)

Hier is zoveel te zien en te doen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de Roode Beek die hier ontspringt. De kleur is niet afkomstig van een bloedige veldslag, zoals de legende vertelt, maar van de ijzerhoudende grond.

Paarse heide
Brunssummerheide (352)
Brunssummerheide schaapskudde
Brunssummerheide (352)
Brunssummerheide
Brunssummerheide (352)

3Kasteel Strijthagen (470)

Een compleet landgoed met bijbehorende hoeve, watermolen en ijskelder. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en is alleen te bezichtigen als groep (min. 10 pers.) of vakantiegast.

Kasteel Strijthagen
Kasteel Strijthagen (470)

4Natuurgebied Strijthagerbeekdal (450)

Typisch Zuid-Limburgs beekdallandschap met planten die je alleen hier vindt, zoals paarbladig goudveil en bittere veldkers.

Paarbladige Goudveil
Natuurgebied Strijthagerbeekdal (450)

5 Hotel Restaurant Kasteel TerWorm (530)

Kasteel TerWorm is een kasteel gelegen in de nabijheid van het Nederlands-Limburgse Welten, in de gemeente Heerlen. Het kasteel maakt deel uit van het gelijknamige Landgoed Terworm met daarop onder andere de Eikendermolen. Kasteel TerWorm, fraai gelegen in het dal van de Geleenbeek, werd rond 1400 gebouwd.

Kasteel Terworm
Hotel Restaurant Kasteel TerWorm (530)
Kasteel Terworm poort
Hotel Restaurant Kasteel TerWorm (530)
Kasteel Terworm tuin
Hotel Restaurant Kasteel TerWorm (530)

6 Ruïne Eyckholt (533)

In natuurgebied Terworm staat de ruïne van een echt middeleeuws kasteel: Eyckholt. Holt staat voor hout, dus waarschijnlijk werd het kasteel omringd door eikenbomen.

Ruine Eyckholt
Ruïne Eyckholt (533)
Ruine Eyckholt
Ruïne Eyckholt (533)

7Natuurgebied Terworm (532)

In het afwisselende landschap kom je ook fraaie boerenhoeves tegen..

Terworm
Natuurgebied Terworm (532)
Terworm graan
Natuurgebied Terworm (532)
Heideblauwtje
Natuurgebied Terworm (532)

8 Kasteel Hoensbroek (250)

De eerste heer van Hoensbroek was ridder Herman Hoen, naamgever van het kasteel (Herhoensbroeck en uiteindelijk ook van de latere plaats Hoensbroek. Herman werd vanwege zijn hulp in de strijd tegen Gulik en Gelre in 1388 door hertogin Johanna van Brabant beloond met de heerlijkheid Gebrook, Gebroek, Ingenbrouck (broek betekent moeras), dat van het grondgebied van Heerlen werd afgescheiden.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek (250)
Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek (250)
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.