Wandelen

Wandelroute Brunssummerheide, gezinsroute (geel)

  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties
Wandelen

Wandelroute Brunssummerheide, gezinsroute (geel)

Ontdek tijdens deze wandeling voor jong en oud allemaal leuke natuurweetjes, beleef met de kinderen plezier aan enkele natuurspelen en speur naar enkele boombeesten.

Laat de kinderen speuren naar de routepaaltjes met een gele band.

De route

 Startpunt

1Het 1e Boomdier

In en rond deze ontdekpoel kun je vaak allerlei beestjes vinden. In het voorjaar dikkopjes, die uitgroeien tot kikkers en soms zie je een hagedis. Aan je rechterhand zie je een houten boomdier. Herkennen jullie het dier? Is het een libel of een waterjuffer, want die lijken erg op elkaar....

Het is een waterjuffer omdat zij in ruststand hun vleugels langs hun lijf houden terwijl een libel deze juist volledig gespreid houdt.

Wat een gemier...

Kijk ook eens wat verder bij de tweede boomstam. Daar is een grote hoop met dennennaalden en houtsnippers, waarmee een honderdduizenden bosmieren hun nest hebben gebouwd. Als je goed kijkt zie je ze bij goed weer met takjes en naalden slepen. Hoe langer je speurt, hoe meer mieren je ziet. De bosmier leeft van luizenmelk en insecten die hij meeneemt naar het nest. Deze mier steekt niet, maar bijt met zijn stevige kaken. Meestal verdedigt hij zich door mierenzuur te spuiten. Leg maar eens hand vlak boven een paar mieren. Misschien ruikt je hand dan al snel wat zuur. Wist je dat het grootste deel van de mierenhoop onder de grond zit. Soms lopen de gangen wel 2 meter schuin de grond in. In de winter kun je niet veel mieren zien, want dan hebben ze de ingangen dicht gemaakt en zitten ze zelf  lekker warm onder de grond te wachten tot het weer warmer wordt.

Loop nu verder over het asfaltpad.

juffer
Het 1e Boomdier

2Het 2e Boomdier

Dit dier kennen we allemaal: de kikker. Maar het had ook een pad kunnen zijn! Want ook deze dieren lijken op elkaar. Een pad heeft meestal een wat ruwere huid. Als je een pad en kikker ziet voortbewegen, dan zie je meteen het verschil. Een kikker springt, terwijl een pad meer loopt dan springt. De kikker heeft lange achterpoten waarmee hij twintig keer zijn lichaamslengte kan springen. Hoe lang ben jij? En hoe ver zou je dan kunnen springen als jij een kikker was? Spring maar eens als een kikker het paadje af. Zet je benen ver uit elkaar, buig je billen naar beneden en maak 10x een kikkersprong! Wie springt het verste?

Kwaak!
Het 2e Boomdier

3Bramen en netels

Netelige kwestie

Hier groeien veel bramen en brandnetels: dus zit er veel voedsel (stikstof) in de grond! Ze overwoekeren zoveel dat ze de andere planten helaas geen groeikans meer gunnen. Maar bramen en brandnetels zijn ook heel nuttig, want ze bieden door hun stekels en brandhaartjes een mooie schuilplek aan vogels, insecten en kleine zoogdieren. Aan het eind van de zomer groeien er bramen aan de struiken en dat is een lekkernij voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Wij mensen vinden bramen ook lekker, maar pas op!: Pluk ze niet te laag want dan kunnen ze vervuild zijn met plas van een vos, waar lintwormen in kunnen zitten. 

Vlinderparadijs

In brandnetels worden veel rupsen van vlinders geboren, want veel vlinders zoals de Atalanta leggen hun eitjes op het blad van de brandnetel. De netel is dan een zogenaamde waardplant van de vlinder. Wist je ook dat je van brandnetel heel sterk touw kunt maken? Daarvoor moet je vooral in het najaar brandnetel plukken. Pluk ze met handschoenen aan. Verwijder de blaadjes en sla de steel voorzichtig plat. Wanneer je nu het zachte merg verwijderd, houd je de buitenste nerven over. Laat die even drogen, rol ze in elkaar en je hebt een sterk puur-natuur-touwtje!

Bramen met gevaartje
Bramen en netels

4Sterke boom

Bij deze asfaltweg staat een holle boom. Daar kun je met gemak helemaal in gaan staan. Toch leeft de boom nog, want kijk maar eens omhoog: Zie je de blaadjes nog zitten? De sapstromen waar die hogere takken en blaadjes leven, zitten dus vlak onder de bast en niet in het midden van een boomstam. Daarom kan zelfs een holle boom als deze toch nog leven. Zie je ook wat voor soort boom dit is?

5Boompje wisselen

Bij deze picknickbank kun je even rusten, maar ook het leuke spelletje "Boompje wisselen" doen.

Eentje wordt de tikker, de anderen zoeken hun eigen boom uit en gaan daarbij staan. Die boom is dan de veilige plek waar jij niet getikt kunt worden. Het is nu de bedoeling dat je binnen 10 tellen van boom gaat wisselen en dat de tikker een van jullie probeert aan te raken. Word je aangetikt? Dan ben jij de nieuwe tikker. Veel plezier!

Let op: de route gaat nu rechtdoor over het fietspad, maar ook door een hondenlosloopgebied. Wil je dat vermijden dan kun je hier links langs de slagboom lopen. Even verder zie je dan weer een routepaaltje met een gele band. Daar vervolg je dan de route. Je mist bij deze afkorting dan het routepunt "Naaldboom".

Bomenspel
Boompje wisselen

6Naaldboom

Welke naaldboom is dit?

Zie je die mooi gekronkelde naaldbomen? Deze groei wordt veroorzaakt door de stevige winden in de periode dat de vele takken van de jonge boom opgroeiden. Bekijk ze maar eens van dichtbij. Het zijn mooie klauterbomen, maar let op de plakkende hars op de stam. De hars ruikt heel speciaal, ruik jij dat ook? Deze 'lijm' gebruikt een boom als pleister voor wondjes.

D, S of L?

Zijn dit nou sparren of dennen? Weet je hoe je dat kunt zien? En spar heeft naalden die solo aan een takje staan: Solo begint met de letter S van Spar. Bij een dennenboom staan steeds twee naalden op de tak. Duo, dus met de D van Den. Een andere naaldboom is de Lariks. Daar past de L van legio bij, want de naalden van die boom groeien in kleine groepjes bij elkaar. Herken je nu deze bomen? Zie je er ook vogels in zitten?

Is het een d, een s of een l?
Naaldboom

7Heide

Hier zie je duidelijk waar de naam Brunssummerheide vandaan komt, want het plantje dat hier groeit is heide. Maar je ziet ook dat er tussen die heide ook jonge boompjes en hoog gras opgroeien. Als Natuurmonumenten niets doet, verandert dit prachtige heideveld in een saai gebied met alleen gras en bos. Maar maaien met een grasmaaier kan hier niet. Daarom hebben we maaiers op vier poten: Een complete kudde Schoonebeeker schapen eten de grassen en knabbelen aan de opgroeiende boompjes tussen de heide. Misschien ontmoet je de herder met zijn honden en schaapskudde. Vind je hier sporen van schapen?  Vind je pootafdrukken? Keutels? Of zie je dat er aan de boompjes gegeten is? Kijk maar eens goed rond.

Harde werksters
Heide

8Roofvogels

Superspeurder

Vanaf deze plek kun je heel ver kijken en genieten van het uitzicht. Misschien zweeft er wel een buizerd door de lucht op zoek naar een lekker hapje. Wist je dat een buizerd acht keer beter ziet dan wij? Dus als hij hoog in de lucht zweeft, kan hij een klein muisje of een kadaver op de grond ontdekken en duikt-ie daar snel af.

Wie van jullie kan ook heel goed kijken? Doe hier maar eens het spelletje "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet"  om dat te testen. Een van jullie neemt iets in gedachten wat je van hieraf kunt zien en beschrijft dan de kleur of de vorm. De anderen moeten om de beurt raden wat hij of zij in gedachten had. Geraden? dan mag jij iets verzinnen op kleur.

Superspeurder
Roofvogels

9Vliegden

Hier staat een mooie vliegden. Die heet zo, omdat een zaadje met de wind hier naartoe is 'gevlogen' en wortel heeft geschoten. Ook deze den is gekronkeld door de wind. De zaadjes van een den zitten in een dennenappel. Die liggen hier vast nog wel een paar op de grond. Voordat ze van de boom vallen, zitten ze twee jaar aan de boom. Muizen en eekhoorns vinden dennenappels een lekker hapje! Wie van die twee vreet het netste hiervan? ...

Dat is de muis, want die knabbelt een dennenappel helemaal kaal en laat maar een klein topje zitten. De eekhoorn naagt wild en snel en maakt dus warboel van de "schubben" op de dennenappel.

Neem een gave dennenappel van de grond mee naar huis. Hang hem dan buiten aan een touwtje en je hebt je eigen barometer!:  Bij nat weer sluit de appel haar schubben; bij droog weer staan de schubben open en uit elkaar!

Knabbel zonder babbel
Vliegden

10Krekel of sprinkhaan?

Kijk eens naar het boombeest dat hier ligt. Welk dier is dit? ...

Dit is een krekel! Krekels maken net als sprinkhanen geluid door met hun vleugels over elkaar te wrijven. Krekels meestal ’s avonds, sprinkhanen overdag. Een krekel maakt een mooier, melodieuzer geluid dan de sprinkhaan.

We zijn nu bijna weer terug en kunnen hier nog lekker spelen en ontdekken. Speel met het witte zilverzand, geniet van de superschommel of speur naar vogels bij de geheimzinnige spiedplek even verderop.

Vlindertuin

Bij de achterkant van het restaurant zie je een vlindertuin, aangelegd door de vrijwilligers van Natuurmonumenten. Met kleurrijke bloemen en planten proberen we vlinders te lokken, zodat wij kunnen genieten van hun gefladder. Op weg naar het Startpunt van deze route kom je ook nog vlakbij het Huttenbos waar je zelf een hut kunt bouwen.

We hopen dat je samen een heel leuk natuuravontuur hebt beleefd. Kom je nog terug voor een andere route? Volg bijvoorbeeld het Beleefpad met de oranje routebandjes maar eens.

Tsjirptsjirp
Krekel of sprinkhaan?
Brunssummerheide

Wat wij hier doen

Behoud van de heide

De Brunssummerheide is gevormd door allerlei invloeden door meerdere tijdperken heen. Aardverschuivingen, klimaatveranderingen en de prehistorische Maas hebben eeuwenlang geschaafd aan dit landschap. Sinds de Middeleeuwen is de invloed van de mens op dit landschap erg groot geworden. Tegenwoordig is het professionele beheer geen overbodige luxe. Doen we niets, dan verandert de heide in bos. Om de heide open te houden, laten we schapen grazen en dunnen we de oprukkende bospercelen op een planmatige wijze. Want hoe gevarieerder de heide, hoe meer dieren en planten hier hun plekje kunnen vinden. Bezoekers beleven de Brunssummerheide steeds opnieuw. Iedere wandeling is anders. We onderhouden de wandel- en fietsroutes, zodat iedereen van dit gebied kan genieten. Help jij ook al mee?

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.