Op pad met kinderen

Lammetjesroute van OERRR - Brunssummerheide

Op pad met kinderen

Lammetjesroute van OERRR - Brunssummerheide

Volg in het kader van de Lammetjesdagen van OERRR met je kinderen deze Lammetjesroute van ongeveer 1 kilometer lengte die je als speurtocht kunt gebruiken. Volg vanaf het Startpunt de oranje gekleurde route-aanwijzingen in het terrein. 

Tijdens deze route beantwoord je een aantal leuke vragen en doe je grappige opdrachtjes over schapen en lammetjes.

De letters achter de correcte antwoorden op de vraag leveren een bijzonder Puzzelwoord op. Stuur na afloop de oplossing met jouw Puzzelwoord voor 25 april 2021 per mail naar [email protected] . Wellicht win jij hiermee een hele leuke prijs zoals een lieve  schapenknuffel of een exclusieve ontvangst door de herder bij de schaapskudde. De uitslag is bekend op 1 mei 2021 en de winnaars krijgen persoonlijk post!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Het Startpunt

Begin hier met je lammetjeswandeling. Volg de ORANJE kleurringen op de routepaaltjes, richting schaapskooi. Meteen de eerste vraag:

1. Hoe heet een mannetjesschaap?

 • Ooi (K)
 • Ram (L)
 • Geit (N)
Schaapgeit
Het Startpunt

2Geboortegolf in de Schaapskooi

Je kijkt nu uit op de schaapskooi waar in februari en maart de lammetjes geboren worden. Helaas is deze nu gesloten voor publiek en is er geen kraambezoek mogelijk.

2. Hoeveel schapen staan er tijdens deze lammetjestijd nu in de schaapskooi, denk je?

 • 10 dieren (A)
 • 200 dieren (E)
 • 2021 dieren (G)
Geboortegolf
Geboortegolf in de Schaapskooi

3Jong leven

Je staat nu bij de ontdekpoel waarin ook nogal wat jong leven groeit, zoals kikkers en libellen. 

3. Hoe lang zit een lammetje in de buik van het moederschaap?

 • Ongeveer 6 weken (B)
 • Ongeveer 20 weken (N)
 • Ongeveer 9 maanden, net zo lang als de mens (T)
Pasgeboren
Jong leven

4Springen maar!

Je slaat nu bij een boombeeld van een kikker het bospaadje in. Net zoals een kikker kan ook een lammetje heel leuk springen. Vooral als ze iets groter zijn en voor het eerst naar buiten mogen. Dan springen ze lekker dol en dwaas om elkaar heen.

Lammetjes-opdracht:

Doe samen een vrolijk lammetje na en spring hier op dit paadje ook met gekke en hoge sprongetjes rond.

Springen maar!
Springen maar!

5Moeder schaap

Je bent nu bij het Huttenbos. Natuurlijk kun je hier samen je schapenhutje bouwen. Daarna volg je het bospaadje aan de achterkant van dit Huttenbos.

Moeder Schaap heeft het er maar druk mee. Zij wordt tijdens de bevallingsperiode 7 dagen per week en 24 uur per dag goed verzorgd door de 3 herders en extra vrijwilligers en studenten. 

4. Hoe heet een vrouwtjesschaap

 • Ooi (T)
 • Ram (V)
 • Geit (W)
Moeder schaap
Moeder schaap

6Drinken maar

Nadat het lammetje geboren is , likt het moederschaap het lammetje meteen schoon. Dit allereerste contact is heel belangrijk. Vrij snel staat het lammetje al zelf op de pootjes en drinkt het de eerste moedermelk. 

5. Hoe heet de eerste melk die een lam meteen na de geboorte drinkt?

 • Karnemelk (A)
 • Lammetjespap (D)
 • Biest (E)
Melktap
Drinken maar

7Mèèèèèèèèèèh!!!

Jullie zijn eigenlijk ook een kleine kudde op weg door de Brunssummerheide. Als je de kudde tegen komt hoor je allerlei soorten schapengeluiden. Een lammetje mekkert heel anders als het vader- of moeder-schaap.

Opdracht:

Kunnen jullie allemaal samen het geluid van de lammetjes en de schapen nadoen. Dus: tegelijk en allemaal stevig mekkeren en blaten. Tel maar af: 1... 2... 3.... Mèèèèèèèèèèh!!! Wie kan dit het beste? Ook leuk: voer met elkaar eens een gesprek over de lente in Lammetjes - en Schapentaal. 

Mekkeren maar
Mèèèèèèèèèèh!!!

8Schaapskudde aan het werk

Je staat hier op een prachtig uitzichtpunt bij de heidevlaktes, die Natuurmonumenten beheert. Over een tijdje graast hier de schaapskudde weer. 

6. Waarom is een schaapskudde zo belangrijk voor de natuur?

 • Omdat de schapen het teveel aan grassen en oude heideplantjes afknabbelen. Dat is belangrijk voor het onderhoud van de heidegebieden. (D)
 • Omdat dat zo belangrijk is voor de bezoekers zoals jullie. Zonder een schaapskudde is de wandeling door het gebied een stuk minder leuk. (I)
 • Omdat de schapen het onderhoud van het natuurgebied sneller en beter kunnen dan andere dieren in dit gebied zoals reeën, vossen, eekhoorns en andere knaagdieren. (L)
Schaapskudde aan het werk
Schaapskudde aan het werk

9Schapen scheren

Het schaap krijgt ieder jaar een dikke vacht van wol. In de winter een eigen, lekker warme winterjas maar in de zomer is dat veel te warm. Dan wordt het schaap geschoren en levert dat per schaap een hele grote stapel wol op. 

7. Hoeveel weegt de vacht van een schaap?

 • 1 kilo (E)
 • 4 kilo (A)
 • 15 kilo (G)
Schapen scheren
Schapen scheren

10Even tellen

We komen aan het eind van de lammetjesroute en stellen jullie de laatste vraag. Tijdens de lente groeit de schaapskudde dus heel erg door al die jonge lammetjes. Leuk al dat jonge grut tussen de volwassen schapen!

8. Hoeveel lammetjes kan een schaap krijgen?

 • Altijd maar een lammetje (D)
 • Altijd een tweeling (A)
 • Dat kan verschillen: 1, 2 en soms wel 3 lammetjes. (G)
Even tellen
Even tellen

11Einde

Zo, we zijn weer terug bij het Startpunt. Hier eindigt jullie lammetjesavontuur. Heb je de letters van je antwoorden goed op een rij gezet en heb je het vrolijke Puzzelwoord ontdekt? Stuur dat dan voor 25 april naar ons op, per mail naar [email protected]. Zet je wel je naam en leeftijd in de mail erbij? Wie weet win jij die leuke Lammetjesprijs!

Op www.oerrr.nl kun je onze leuke lammetjeskleurplaat downloaden én vind je er nog veel meer leuke Lente-ideeën in de natuur! Uiteraard mag je naar ons mailadres ook een foto van jouw ingekleurde kleurplaat of van jouw eigen lentetekening insturen. Ook daarvoor ligt een verrassing klaar.  

Heb je genoten van deze Lammetjesroute? Je kunt er nòg eentje volgen op een andere lokatie: de Sint-Pietersberg bij Maastricht! Hier vind je deze andere Lammetjesroute. Zo beleef je nog eens het lenteplezier in een geheel ander natuurgebied. Veel plezier en tot ziens!

Tot ziens!
Einde
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.