Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe uitkijktoren in De Onlanden krijgt naam Het Beeld

15 mei 2018 | Natuurmonumenten

Op 9 mei was het eindelijk zover. Na de valse start in januari van dit jaar werd de nieuwe uitkijktoren in De Onlanden feestelijk geopend. Kinderen van de naburige christelijke basisschool De Rietzanger uit Eelderwolde onthulden samen met de sprekers van diverse organisaties de naam van de toren, 'Het Beeld'.

Onthulling naam uitkijktoren De Onlanden

Officieus al open

De nieuwe uitkijktoren was al sinds eind 2017 toegankelijk voor publiek. Het officiële openingsfeestje liet even op zich wachten vanwege slecht weer in januari. Op 9 mei 2018 was het zover. Samen met de leerlingen van De Rietzanger onthulden vertegenwoordigers van de gemeenten Noordenveld en Groningen, waterschap Noorderzijlvest, provincie Groningen en de Anna Dorothea Hingst Stichting de naam van de uitkijktoren: 'Het Beeld'. 

Oorsprong naam

Vorig jaar vroeg Natuurmonumenten de omgeving om een toepasselijke naam voor de toren te bedenken. Boswachter Bart Zwiers: 'via Facebook De Onlanden ontvingen we honderden namen, waarvan de naam 'Het Beeld' het meest in het oog sprong. Veel mensen uit de buurt kennen het verhaal dat monniken op weg van het klooster van Aduard naar Vries hier onderweg op deze hoge zandkop even uitrusten. Logisch, want honderden jaren geleden was dit het hoogste punt in een verder moerasachtig gebied. In die tijd schijnt er een beeld te hebben gestaan. Wat en hoe dat er precies uit zag weten we niet zo vervolgt Zwiers, maar daarom hebben we gekozen voor deze naam'. Alle inzenders die deze naam inzonden, ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een excursie met de boswachter door De Onlanden met afsluitend een kopje koffie of thee met wat lekkers op De Onlanderij.

Financiers

De nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de gemeenten Noordenveld en Groningen, regio Groningen-Assen, waterschap Noorderzijlvest en de Anna Dorothea Hingst Stichting. Zonder deze organisaties had de uitkijktoren niet gebouwd kunnen worden. 

 

Natuurmonumenten