Terug

Avonturenroute Harderbos, bij Zeewolde

Waar: Harderbos

Avonturenroute Harderbos, bij Zeewolde
1 uur 15
3.7 km

Over de route

Neem je kinderen mee op avontuur door het Harderbos! Probeer de wiebelbrug, uitkijktoren en trekpont. En let goed op, want overal zie je sporen van de bever.

Volg vanaf de parkeerplaats Pluvierenweg de gele pijltjes.

Waar kun je starten

Harderbos
Startpunt

Parkeerplaats Pluvierenweg

Wat kom je onderweg tegen?

Beversporen
Beversporen
Beversporen

1. Beversporen

Rechts duikt een prachtige waterplas op. Aan de oevers staan opvallend veel afgeknaagde bomen. Je staat hier midden in het leefgebied van de bever. Overal in het Harderbos kun je langs het water hun sporen zien: afgeknaagde wilgen en essen, takken in het water waarvan de bast is opgegeten en typische ‘beverglijbaantjes’, modderige pekken waar de dieren het water in- en uitkomen. De ijverige knaagdieren voelen zich prima thuis in het Harderbos. Het aantal burchten groeit en jaarlijks worden er jongen geboren. De kans op een ontmoeting is klein, want bevers zijn echte nachtdieren.

Wiebelbrug
Wiebelbrug

2. Wiebelbrug

Even wiebelen op de wiebelbrug tussen twee waterplassen. Je wiebelt tussen rietstengels en grote lisdodden, ook wel ‘rietsigaren’ genoemd. Sommige ‘sigaren’ zijn aangevreten. Muizen en vogels zoals mezen zijn er dol op.

Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren

3. Uitkijktoren

De uitkijktoren kunnen kinderen aan twee kanten beklimmen. Wie is het eerste boven? Bovenop heb je een mooi zicht op de waterplas waar veel vogels te zien zijn. Eenden en futen, maar met een beetje geluk ook een ijsvogel en de grote zilverreiger, die prachtig wit is.

Meer routes in de buurt

Kijkhut Harderbroek

Giezenpad Harderbroek, bij Harderwijk

Bekijk alle routes
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.