Wandelen

Wandelroute Kaapse Bossen, bij Doorn

Wandelen

Wandelroute Kaapse Bossen, bij Doorn

Wandel 5 kilometer over lanen en bospaadjes in de Kaapse Bossen bij Doorn. Je komt niet alleen vogels, paddenstoelen en planten tegen, maar ook mysterieuze objecten, zoals de stenen tafel en de Doornse kei. Tijdens deze wandelroute ontdek je de natuur en cultuur van de Kaapse Bossen. De Kaapse Bossen liggen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat zich uitstrekt van Driebergen tot Rhenen.

Ook voor kinderen is deze route zeer geschikt. Onderweg is er van alles te doen: een uitkijktoren, klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen.

Route is gemarkeerd met rode paaltjes. 

Tip: bekijk voor je vertrek de Druktemonitor Utrecht. In één oogopslag de bezoekersdrukte in beeld. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
  • Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn (UT)
  • Vanuit Utrecht, volg de A12 richting Arnhem. Neem afslag 21 (Maarn) richting Wijk bij Duurstede (N227, Amersfoortseweg). Na 3,6 km linksaf de Dorpsstraat op richting Leersum (N225). De Dorpsstraat gaat over in de Leersumsestraatweg.

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Start

Welkom in de Kaapse Bossen! Volg vanaf de parkeerplaats in het begin de rode route. Direct merk je dat je op de Utrechtse Heuvelrug loopt; het pad stijgt snel. De gaten langs dit pad zorgen ervoor dat de grond bij hevige regen niet wegspoelt. En houden het nodige water vast voor de droge bosbodem. 

2Klimboom

Deze dikke spar is begin jaren negentig omgewaaid. Zijtakken houden de boom van de grond, waardoor de stam niet snel wegrot. Ideaal om te beklimmen! Bij de wortels zie je veel kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt door kevers en andere insecten die dol zijn op dood hout.

Klimboom
Klimboom
Klimboom
Klimboom

3Vroegere uitkijktoren

Op dit kruispunt van beukenlanen zie je vier betonnen fundamenten van een vroegere uitkijktoren, de Houten Kaap. Die werd rond 1932 gebouwd en heeft hier tot 1970 gestaan. Het was in de jaren dertig een trekpleister van het Kaapse Bos, waarvoor je destijds entree moest betalen. Twee uitzichttorens, een bijzondere zwerfkei en stenen tafel zorgden destijds voor vermaak van de bezoeker. Achter het bankje staat een dode beuk met opvallend veel gaten. Dit zijn oude spechtenholen.

Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren

4Uitzichttoren De Kaap

Wie is als eerste boven? De 25.6 meter hoge uitzichttoren is een hele klim! Bovenop geniet je van een prachtig uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de Dom in Utrecht zien. Ook vroeger genoten toeristen hier van torenhoog plezier. De eerste toren werd, iets verderop, in 1890 gebouwd. Die kreeg in 1906 een ijzeren opvolger, de IJzeren Kaap, die tot circa 1958 dienst deed. In 1991 werd daarna een houten toren gebouwd. De huidige toren verrees in 2006. Het heeft een stalen frame dat bekleed is met larikshout uit de Kaapse bossen. Let ook eens op de bankjes rondom de toren. Die hebben hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal.

Uitzichttoren De Kaap
Uitzichttoren De Kaap
Bankje De Kaap
Uitzichttoren De Kaap

5Doornse kei

Deze zware zwerfsteen was een van de attracties van de Kaapse Bossen in de jaren dertig. Het gevaarte staat symbool voor de IJstijden, toen de schuivende ijsmassa veel zwerfkeien uit Scandinavië achterliet. Hij weegt heel wat, maar stoere kerels tillen ‘m wel eens op. En wie de sokkel van de steen goed bekijkt, kan letters ontdekken. De tekst luidt: De Doornsche Kei.

Doornse kei
Doornse kei

6Omgewaaide bomen

Omgewaaide bomen zijn belangrijk voor een bos. Er schuilen dieren, er groeien paddenstoelen en in het dode hout leven veel insecten. En zo’n plek biedt ruimte voor nieuwe bomen en planten én kinderen. Die kunnen hier lekker spelen en klimmen.

Omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen

7Tamme kastanje

Hier staat een tamme kastanje, een boom die je vrij veel ziet in de Kaapse Bossen. Ze zijn ooit aangeplant vanwege de houtkwaliteit, hun landschappelijke schoonheid en hun eetbare kastanjes. Pof ze maar eens in de herfst. De boom kleurt dan ook mooi.

Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje
Tamme kastanje

8Helenaheuvel

Chalet en theehuis Helenaheuvel werd in 1931 gebouwd op de gelijknamige heuvel. Destijds kon je hier een entreekaartje kopen voor het gebied. De naam is afgeleid van de oudste dochter van de familie Swellengrebel. Deze familie vestigde zich rond 1750 in Doorn. Zij kwamen in bezit van dit toen nog woeste heidegebied. Het deed hen denken aan Zuid-Afrika, waar zij jarenlang hadden gewoond. Daar komt de naam Kaapse Bossen vandaan.

Sint-Helenaheuvel
Helenaheuvel

9Spelen in stuifzand

Dit heide- en stuifzandveld is een restant van het eens woeste heidegebied, dat vanaf de 18de eeuw steeds meer werd bebost. Spelende kinderen en honden houden het zand nu open, anders zou het snel dichtgroeien. Kijk maar eens naar ‘Gods naaigaren’, een bijnaam van zandzegge. Deze plant van het open zand heeft ondergrondse, horizontale wortelstokken. Daarmee kan het plantje een zandvlakte snel veroveren.

Spelen in stuifzand
Spelen in stuifzand

10Boswallen

Aan beide zijden van het pad liggen oude boswallen. Ze zijn ooit aangelegd als veekering en afscheiding van percelen. Vooral voor schapen, die hier vroeger de heide begraasden. De wallen, die in de Kaapse Bossen bij elkaar 6 km beslaan, zijn meestal begroeid met zomereiken, berken, grassen en mossen. Het zijn plekken waar muizen, hermelijnen, wezels, eekhoorns en allerlei vogels voedsel kunnen vinden.

Boswallen
Boswallen
Boswallen
Boswallen
Boswal in de Kaapse Bossen
Boswallen

11Hakhout

Hier is hakhout afgezet, iets wat vroeger veel werd gedaan. De hakhoutbossen leverden veel schors op, destijds een belangrijke grondstof voor leerlooierijen. Tegenwoordig zijn het waardevolle bosjes waar bijzondere planten en dieren voorkomen. Het raster zorgt ervoor dat reeën de jonge boompjes niet direct opeten. Als het hakhout voldoende is uitgelopen, wordt het raster weer weggehaald.

Hakhout
Hakhout
Hakhout
Hakhout

12Stenen tafel

Deze stenen tafel is hier in 1931 geplaatst en was vroeger een geliefde pauzeplek. Het dekblad bestaat uit is een molensteen die afkomstig is uit een molen in Wijk bij Duurstede. Iets verderop kun je een onder de beuken een oude betonnen drinkbak zien liggen. Die is ooit aangelegd voor het wild.

Stenen tafel
Stenen tafel
Stenen tafel
Stenen tafel

13Grafheuvel

Rechts zie je een van de vele grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug. Over het graf van een dode werd aan het eind van de steentijd tot ver in de bronstijd een aarden heuvel opgeworpen. Vaak werden er later meer overledenen bijgeplaatst, waardoor plaatselijk grote familiegrafheuvels ontstonden.

Grafheuvel in de Kaapse Bossen
Grafheuvel

14Finish

Bijna terug op de parkeerplaats. We hopen dat je een fijne wandeling hebt gehad en zijn benieuwd wat je er van vond!

Finish
Finish
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.