Wandelen

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

Wandelen

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens.

Al meer dan 2000 jaar leven er mensen op het Wielrevelt. Voor wie goed kijkt zijn er nog sporen uit het verleden te vinden. Tijdens deze wandeling over het Historisch Pad ontdek je ze.

De route is gemarkeerd met wapenschildjes.

De route

 Startpunt

1Oeverwallen

Toen de rivier de oude Rijn nog vrij spel had, overstroomde de omgeving van het Wielrevelt regelmatig. Door rivierafzettingen van zand en klei ontstonden hoger gelegen oeverwallen. De vruchtbare grond van rivierklei vormde een belangrijke trekpleister voor mensen. Ook de hoge ligging en de nabijheid van de rivier zorgden ervoor dat dit gebied al duizenden jaren wordt bewoond.

2Agrarische geschiedenis

Op oude luchtfoto's is te zien hoe het Wielrevelt vroeger bestond uit een lappendeken van akkers, graanvelden en boomgaarden. In de loop van de 20ste eeuw is door ruilverkaveling het diverse karakter van het landschap langzaam verdwenen. Toch zijn er nog elementen terug te vinden. Zoals de knotbomen, elzensingels en hoogstamboomgaarden. Natuurmonumenten probeert het oude landschap in ere te herstellen. De graanakkers herinneren aan de rijke agrarische geschiedenis van deze streek.

3Archeologie

Op deze plek zijn de verschillende tijdvlakken aangegeven die belangrijk zijn in de archeologische geschiedenis van het Wielrevelt. Op het Wielrevelt is er voor gekozen het bodemarchief te  behouden. Er vinden dus geen opgravingen plaats en er wordt alleen oppervlakkig geploegd. Zo blijven de bodemschatten intact voor de volgende generaties.

4IJzertijdboerderij

De vruchtbare rivierklei en hogere ligging maakten de omgeving van Haarzuilens al in de IJzertijd, ongeveer 2000 jaar geleden, tot een belangrijke vestigingsplaats. In deze periode hebben er waarschijnlijk meerdere boerderijen op het Wielrevelt gestaan. Op deze plaats is, op ware grootte, een plattegrond van een IJzertijdboerderij te zien.

5Kerkpaden

Het Haarpad leidde naar de huidige Torenpleinkerk in Vleuten. Al in de middeleeuwen werd dit pad gebruikt door kerkgangers uit het dorpje de Haar. Na de reformatie moesten de Katholieke  inwoners uitwijken naar 't Hoog bij kasteel Den Ham. Natuurmonumenten heeft ook dit kerkenpad hersteld.

6Kasteel Den Eyck

Op deze plaats werd 500 jaar geleden Kasteel Den Eyck gebouwd. De plaats toont een plattegrond van huis den Eyck met park en bijgebouwen. Begin 19de eeuw werd den Eyk afgebroken.

Landgoed Haarzuilens

Wat wij hier doen

Natuur bij de stad

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat bewoners van de stad in hun vrije tijd dicht bij huis een plek hebben om van de natuur te genieten. Dat je samen of alleen even een frisse neus kunt halen, je hoofd kan leegmaken en de drukte van de stad achter je kan laten. Dat er voor kinderen een fijne plek is om te spelen, te rennen en vies te worden in het groen. Op landgoed Haarzuilens kan dit! Help mee dit te behouden.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.