Terug

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

Waar: Landgoed Haarzuilens

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens
1 uur 0
3.06 km

Over de route

Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens.

Al meer dan 2000 jaar leven er mensen op het Wielrevelt. Voor wie goed kijkt zijn er nog sporen uit het verleden te vinden. Tijdens deze wandeling over het Historisch Pad ontdek je ze.

De route is gemarkeerd met wapenschildjes.

Waar kun je starten

Haarzuilens haas

Wat kom je onderweg tegen?

1. Oeverwallen

Toen de rivier de oude Rijn nog vrij spel had, overstroomde de omgeving van het Wielrevelt regelmatig. Door rivierafzettingen van zand en klei ontstonden hoger gelegen oeverwallen. De vruchtbare grond van rivierklei vormde een belangrijke trekpleister voor mensen. Ook de hoge ligging en de nabijheid van de rivier zorgden ervoor dat dit gebied al duizenden jaren wordt bewoond.

2. Agrarische geschiedenis

Op oude luchtfoto's is te zien hoe het Wielrevelt vroeger bestond uit een lappendeken van akkers, graanvelden en boomgaarden. In de loop van de 20ste eeuw is door ruilverkaveling het diverse karakter van het landschap langzaam verdwenen. Toch zijn er nog elementen terug te vinden. Zoals de knotbomen, elzensingels en hoogstamboomgaarden. Natuurmonumenten probeert het oude landschap in ere te herstellen. De graanakkers herinneren aan de rijke agrarische geschiedenis van deze streek.

3. Archeologie

Op deze plek zijn de verschillende tijdvlakken aangegeven die belangrijk zijn in de archeologische geschiedenis van het Wielrevelt. Op het Wielrevelt is er voor gekozen het bodemarchief te  behouden. Er vinden dus geen opgravingen plaats en er wordt alleen oppervlakkig geploegd. Zo blijven de bodemschatten intact voor de volgende generaties.

Praktische informatie

  • Hoeve Wielrevelt

Meer routes in de buurt

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht

Fietsroute landgoed Haarzuilens, vlak bij Utrecht

De hazen van Haarzuilens

Fietsroute langs de hazen van Haarzuilens

Koeien op landgoed Haarzuilens

Wandelroute Landgoed Haarzuilens

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.