Ga direct naar inhoud

Gezocht: Vrijwillige publieksboswachters (werving) voor Haarzuilens en omgeving Utrecht

Houd je van de natuur, ben je gastvrij en vind je het leuk om de (jongste) bezoekers welkom te heten en te enthousiasmeren voor het werk van Natuurmonumenten? Word dan vrijwillig publieksboswachter bij Natuurmonumenten. Wij vinden het belangrijk om onze bezoekers de waarde en het belang van de natuur bij te brengen. Hoe groter onze achterban, hoe beter wij onze gebieden kunnen beheren en behouden. En daar kan jij ons bij helpen!

Boswachter Tim laat waterbeestjes zien op landgoed Haarzuilens

Werk op bijzondere plekken

Met dit vrijwilligerswerk ontvang je bezoekers op landgoed Haarzuilens bij Utrecht. Je staat midden in een afwisselende landschap van prachtige landerijen rondom het kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Bloemrijke weides en oude gewassen op de akkers spiegelen een nostalgisch landschap weer die ruimte biedt aan een groeiende diversiteit aan nieuwe ‘natuurbewoners’. Daarnaast biedt de Speelnatuur van OERRR een natuurlijke speelplek waar kinderen heerlijk kunnen ravotten, spelen met water, zand en modder, balanceren over boomstammen, en nog veel meer! Als je wilt, kun je in de herfst ook aan de slag in de prachtige Kaapse Bossen bij Doorn. 

Wat ga je doen?

Je gaat met z’n tweeën een dag op pad in één van de bovengenoemde natuurgebieden met een bakfiets vol natuurschatten, folders en schepnetten om onze bezoekers te informeren en enthousiasmeren. In Haarzuilens laat je kinderen de waterwereld ontdekken! Welke waterdiertjes leven er in de sloot? Midden in de natuurgebieden ga je het gesprek aan met bezoekers, geef je tips voor wandel- en fietsroutes, vertel je mooie natuurverhalen en vraag je of bezoekers geïnteresseerd zijn ons werk te steunen met een lidmaatschap.

Naast het ontvangen van gasten en werven van nieuwe leden, begeleiden we activiteiten (zoals de Wilde Buitendag en Boom Ophaaldagen) en gaan we met schoolklassen het veld in. Als je dit ook leuk vindt, kan je dit erbij doen. Maak je geen zorgen om de natuurkennis die je meebrengt! Met je affiniteit voor de natuur en de steun van ons hele team, zal je verrast zijn van hoeveel kennis je opdoet. Tijdens onze vrijblijvende online kennismakingsbijeenkomst vertellen we je er graag meer over.

Help ons wanneer het jou uitkomt

Onze activiteiten vinden vooral in de weekenden op zondag en tijdens schoolvakanties plaats. Activiteiten met scholen zijn met name op maandag. Bepaal zelf welke tijd je wanneer wilt inzetten. In overleg met de groepscoördinator wordt het rooster bepaald. Is dit voor drie maanden lang elk weekend of 1x per maand voor een langere periode? Dat bepaal je in overleg. Wij zorgen voor een vast contactpersoon, duidelijke informatie en bieden je trainingen om je kennis actueel te houden.

Wat bieden wij?

  • Werk op de mooiste plekken van het land;
  • Een inwerkprogramma en diverse trainingen (passend bij jouw interesse en behoeften);
  • Een reiskostenvergoeding tot 50 kilometer per dag;
  • Een vrijwilligersovereenkomst inclusief verzekering;
  • Kleding passend bij je functie in bruikleen.

Wat verwacht Natuurmonumenten van jou?

  • Je bent minimaal zes keer per jaar beschikbaar;
  • Je handelt volgens het beleid en de richtlijnen van Natuurmonumenten;
  • Voor het werk van vrijwillige publieksboswachter is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.

Meld je aan!

Heb je interesse of vragen? Stuur voor 23 januari 2023 een e-mailbericht naar Hannah Storck, boswachter Communicatie en Beleven op landgoed Haarzuilens. Je ontvangt uiterlijk na de kerstvakantie een bericht terug. Ook ontvang je een uitnodiging voor onze online kennismakingsbijeenkomst op maandagavond 30 januari. Met deze bijeenkomst ontdek je of Natuurmonumenten en/of dit vrijwilligerswerk bij je past. De tweede kennismakingsbijeenkomst wordt op een zondag in februari gepland. Dan gaan we samen op pad om het werkveld te verkennen. 

Goed om te weten

Voor ons gezellige team met publieksboswachters zoeken wij een enthousiaste, vrijwillige groepscoördinator. Lees hier meer.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Kantoor Utrecht, Landgoed Haarzuilens