Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Loenense Enk

Korenbloemen op een akker

Welkom bij de Loenense Enk

Een 'enk' is een oude akker, waar vroeger rogge, haver en boekweit werd geteeld. En de Loenense Enk is zoals een akker van oudsher hoort te zijn: tussen de granen groeien bloemrijke akkerkruiden. Zomers zie je er een prachtige blauwe waas van bloeiende korenbloemen. En het mooie is: er lopen diverse wandelroutes door het gebied. Ze starten vanaf de zorgboerderij de Groote Modderklok. De zelfgemaakte taart is een aanrader!

Boswachter Martijn roept op Wens de natuur beterschap
Martijn Kassenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Loenense Enk

Over het gebied

Vlakbij Apeldoorn vind je natuurgebied Loenense Enk. Een historisch esdorpenlandschap waar je kunt genieten van glooiende velden, bloemrijke akkers en halfopen bossen.

Bloemrijke akkers

Een ‘enk’ was vroeger de akker van een heel dorp. Nu is de Loenense Enk de akker van Natuurmonumenten: genieten voor iedere bezoeker. Tussen de granen groeien allerlei bloemrijke akkerkruiden. De korenbloemen, kamille en klaprozen zijn een lust voor het oog in voorjaar en zomer. Zo kleurrijk tussen de wuivende, goudgele granen. Bijzonder is dat de zeldzame oranjegele roggelelie hier voorkomt. Je herkent deze lelie mogelijk wel in abstracte vorm uit oude familiewapens en in een afbeelding met koning stadhouder Willem III. Ontdek het gebied via een van de mooie wandelroutes, met als startpunt zorgboerderij De Groote Modderkolk. Een heerlijke plek om wat te drinken en een stukje zelfgebakken taart eten. 

Samen werken op het land

Hoogteverschillen

Nederland is zo vlak nog niet. Hier in de omgeving van Loenen, op de Veluwe, wandel en fiets je langs de opbollende akkers - de essen of enken - , over de Vrijenberg en langs de Enkwal. Die wal is opgeworpen in de zeventiende eeuw om het wild te weren uit de akkers. Het is een van de best bewaarde wildwallen van Nederland, zichtbaar langs de akkerbosranden. Waarom die akkers zo opbollen? Dat komt doordat de boeren hier vroeger de arme zandgrond verrijkten met heideplaggen en schapenmest. Laagje voor laagje werd opgebracht, als een opbollende deken.

Natuurtuin Harmanahof

Als je toch in de buurt bent, breng dan eens een bezoek aan de natuurtuin. Via de zandpaden achter de hervormde kerk in Loenen wandel je naar de 'Harmanahof'. Deze is vernoemd naar Harmana Kolkmeijer. Zij werkte in Amsterdam, had een weekendhuis in Loenen en legde deze tuin aan als vlindertuin. Na haar overlijden schonk ze de tuin, het huis en de landerijen aan Natuurmonumenten. En Natuurmonumenten heeft de tuin in bruikleen gegeven aan IVN afdeling Eerbeek. Een tuin waar je naar hartenlust inspiratie op kunt doen voor het aanleggen van een insectenvriendelijke tuin.

Waterval

Vlakbij de Loenense Enk vind je de grootste waterval van Nederland. Hij is wel 15 meter hoog! Als je  een stukje verder langs de beek loopt, zie je nog een paar kleinere watervallen.

De Vrijenbergwandelroute leidt je langs de watervallen.

Loenense Enk

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Loenense Enk

Nieuws

Direct naar

Loenense Enk

Wat wij hier doen

Bloemen voor insecten

Bij de Loenense Enk doen we er alles aan om de insecten te helpen. Op de akkers verbouwen we graan met bloemrijke akkerkruiden en langs de weggetjes en paadjes door het gebied planten we insectenvriendelijke planten.

Word lidHelp de insecten