Restauratie Jachtslot Mookerheide

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is van start gegaan. De komende tijd zullen we via deze pagina iedereen laten meebeleven hoe de restauratie in zijn werk gaat. Foto's en vlogs van de restauratie vertellen het verhaal. De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het slot is gebouwd in de stijl van jugendstil. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Je oog wordt direct naar het grote glas-in-lood raam getrokken bovenaan de imposante trap. Je bent getuige van het jachttafereel van Sint-Hubertus, dat daar bijna tot leven komt. Zowel interieur als exterieur horen bij elkaar als een gesamtkunstwerk. Door achterstalling onderhoud is het nodig het jachtslot te restaureren.

Jachtslot in de steigers

Wat we gaan doen tijdens de restauratie kun je lezen in onderstaande brochure. 
Brochure restauratie Jachtslot Mookerheide

Het jachtslot staat uiteraard niet op zichzelf, het is onderdeel van Landgoed Mookerheide. Natuurmonumenten wil het gehele landgoed ontwikkelen tot een levendig landgoed waar historie, natuur en cultuur bij elkaar komen. Wil je meer weten over de plannen van Natuurmonumenten voor het hele landgoed, lees dan onderstaande brochure
Brochure ontwikkeling Landgoed Mookerheide

Voorafgaand aan de restauratie zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het herstel van het gebouw in zijn oude glorie. Zo is er een glas-in-lood onderzoek gedaan en een historisch kleurenonderzoek. Tijdens deze onderzoeken zijn er diverse vlogs gemaakt. Wil je deze terug zien, kijk dan onder aan op deze pagina.  

Aannemer Bouwbedrijf Van Dinther heeft eind 2020 de bouwplaats ingericht. De restauratie meteen aan het begin van 2021 van start gegaan. Het landgoed blijft gewoon toegankelijk voor bezoekers. Er staan bouwhekken rondom het jachtslot, maar van de werkzaamheden merkt men weinig. Bezoekers zijn van harte welkom te wandelen op het landgoed en en zodra we weer mogen gaan ook de rondleidingen weer door. Juist nu Natuurmonumenten met de restauratie bezig is willen we mensen graag informeren, wat er allemaal gebeurt en hoe bijzonder het gebouw is. Zodra het weer kan in verband met de Covid-19-pandemie komen er weer nieuwe data voor de rondleidingen.

Het jachtslot zal voor maanden aan het zicht onttrokken zijn, maar achter de steigers gebeurt heel veel. Daarom gaan we je op deze pagina gaan we je op de hoogte houden van de restauratie-ontwikkelingen. 

Restauratievlog 4 Op bezoek bij koninklijke Tichelaar in Makkum

Vroeger waren de gevels van Jachtslot Mookerheide voorzien van maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes in zeven verschillende kleuren. Natuurmonumenten heeft de ambitie om tijdens de restauratie ook alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen. 

Boswachter Ellen bekeek bij koninklijke Tichelaar in Makkum hoe de productie van de mozaïektegels in zijn werk gaat. Zij maken de 35.000 mozaïektegels voor de jugendstil-tableaus voor het Jachtslot Mookerheide. Boswachter Ellen: “We hebben jouw hulp nodig om het unieke tegelmozaïek weer terug te brengen. Sponsor één of meerdere tegels en geef het jachtslot weer kleur.” 

Draag jij jouw steentje bij? nm.nl/jachtslot

Boswachter Ellen op bezoek bij koninklijke Tichelaar in Makkum

Restauratievlog 3 Bijzondere zonwering

Het jachtslot had ook vroeger ook mooie bijpassende zonwering. Aannemer Johan ging op onderzoek uit en kwam nog oude stukken zonwering tegen. Kijk mee naar de bijzondere houten ontdekking.

Bijzondere zonwering van Jachtslot Mookerheide

Restauratievlog 2 Nieuwe dakpannen

Om recht te doen aan de oorspronkelijke uitstraling van het jachtslot en terug te gaan naar de bijzondere gesamt-architectuur wordt na herstel van het dakbeschot de oorspronkelijke dakbedekking op het hoofdgebouw teruggebracht. Het gaat om een geel verglaasde Ludowici-pan. In de onderstaande vlog zie je hoe deze eruit gaat zien. Wij zijn nu al benieuwd hoe het pand in uiterlijk gaat veranderen. 

Restauratievlog 2 nieuwe dakpannen voor het jachtslot

Restauratievlog 1 Tegeltableau's

Bij de bouw van het jachtslot zijn er aan de buitenkant op de gevel figuren van tegeltableau's aangebracht. Deze zijn in de loop van de jaren slechter geworden en in de jaren 80 is er een vlies aangebracht en is er een stuclaag op aangebracht. Deze afdeklagen geven naast esthetische ook technische schade aan het pand: het vormt een dampdichte, afsluitende laag met ernstige bouwtechnische problemen tot gevolg.  Voor het behoud van het gebouw moet daarom deze laag in zijn geheel verwijderd worden. In een eerdere vlog lieten we al zien dat deze tegeltjes waren gevonden.

4 fotos

Aan het begin van het jaar is de restauratie van het jachtslot begonnen met het afhakken van de stuclaag. Weken zijn de mannen bezig met het weghalen van laag. Wij ging een kijkje nemen. Kijk je mee?

Restauratievlog 1 Stuclaag verwijderen Jachtslot Mookerheide

Gevel hoofdgebouw

Het jachtslot is nu egaal wit. Dat was vroeger anders. De vier gevels van het jachtslot waren tot in het vierde kwart van de twintigste eeuw zichtbaar voorzien van een veelkleurige versiering van verglaasde tegels in
mozaïektechniek. Dit tegelmozaïek is nog steeds aanwezig onder de witte afwerklaag. De huidige stuclaag wordt geheel verwijderd, zodat de natuursteenaccenten en het decoratieve tegelwerk weer zichtbaar worden.
De kleurstelling (beige) van het hoofdgebouw is gebaseerd op de aangetroffen kleurafwerkingen welke aanwezig waren vanaf de bouwperiode tot en met minimaal 1950. Het tegelwerk is tot in detail onderzocht. Goede tegels met licht craquelé worden gehandhaafd, licht beschadigde tegels worden gerepareerd en kapotte tegels worden vervangen.

tegelpatronen
kleurstelling toren

Dagblad De Gelderlander

Maandag 1 februari stond de start van de restauratie in Dagblad de Gelderlander.

Gelderlander

L1imburg

Woensdag 3 februari kwam L1imburg, de regionale omroep van Limburg, op bezoek. Ze maakten een leuke reportage.
Deze is te bekijken via l1.nl/l1mburg-centraal-renovatie-jachtslot-mookerheide-gestart-162456/

Nieuws

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo