Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Landgoedpad Mookerheide (familiepad)

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Landgoedpad Mookerheide (familiepad)

In het uiterste noorden van Limburg vind je een uniek landgoed, dat bestaat uit een jachtslot in jugendstil stijl, oude nutstuinen en kassen, een parkbos in Engelse landschapsstijl en heide. Ontdek via het familiepad de veelzijdigheid van Landgoed Mookerheide. Deze wandelroute heeft stevige en vlakke paden en is daardoor geschikt voor jong en oud, inclusief kinderwagen, rolstoel en rollator.

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het spierwitte jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen.

Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer. Zoals de kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een ijskelder (nu vleermuiskelder) en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Ook nu wordt er goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig!

TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; je volgt de rode pijltjes.

Jachtslot Mookerheide

Centraal in het landgoed staat Jachtslot Mookerheide, een markant landhuis uit 1905. Het pand is opgetrokken in jugenstil en daarmee uniek voor Nederland. Het jachtslot kan tijdens excursies bezocht worden.

Kassen & tuinen

Toen Natuurmonumenten het landgoed in 1985 verwierf was er van de tuinen en kassen weinig meer over. Na jaren van herstel kun je de kassen en tuinen weer in hun oude glorie bewonderen.

Boomboeket

Het landgoed is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Onderdeel hiervan zijn de zogenaamde boomboeketten. Hierbij plantte men meerdere eiken in één plantgat. Je kreeg dan al snel een enorme boom, hetgeen het landgoed meer aanzien gaf.

Natuurbegraafplaats

Geen traditionele begraafplaats, maar een laatste rustplek die opgaat in de natuur. Op de open plekken in het bos geniet je van vele vlinders en vogelgezang. De paden op de natuurbegraafplaats zijn ook toegankelijk voor rolstoelen, rolators en kinderwagens.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.