Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Herstel zeegras last van schimmelziekte

24 augustus 2016 | Renée Nitters

Het herstel van zeegras in de Waddenzee wordt bemoeilijkt door waterschimmels. Vrijwel al het zaad blijkt daarmee besmet. De schimmels zijn verwant aan de bekende aardappelziekte Phytophthora.

Herstel zeegras last van schimmelziekte

Dat kwam aan het licht tijdens herstelproeven in de Waddenzee en de Grevelingen. Dat was voor Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aanleiding om het nader uit te laten zoeken. Onderzoekers vonden uit dat de ziekteverwekkers niet alleen in Nederland voorkomen, maar op veel meer locaties in Europa en Amerika. De onderzoekers publiceerden 24 augustus hun bevindingen.

Resultaten vallen tegen

‘Natuurmonumenten werkt op meerdere plekken in de Waddenzee aan het herstel van zeegras,’ licht projectmedewerker Sanne van Gemerden toe, ‘maar de resultaten vallen tot nog toe tegen. Afgelopen weekeinde oogstten we samen met een groep vrijwilligers zeegraszaad op het Duitse Waddeneiland Sylt. Het is de bedoeling om het zaad onder meer bij Griend en Schiermonnikoog uit te zaaien. Het onderzoek helpt ons om de methoden te verbeteren. We gaan nu het zaad eerst behandelen, voordat het wordt uitgezaaid.’

Kraamkamer voor veel vissoorten

In de jaren dertig van de vorige eeuw verdwenen de grote zeegrasvelden nagenoeg uit de Waddenzee. Hierbij speelde de aanleg van de afsluitdijk en een wierziekte een grote rol. Ook in andere delen van de wereld gaan zeegrasvelden hard achteruit. Zeegras draagt bij aan een hoge biodiversiteit, doordat veel diersoorten in het zeegras leven. De velden vormden een belangrijke kraamkamer voor vissoorten zoals haring. Zeegrasvelden spelen ook een rol bij kustbescherming. De velden met zeegras dempen de golfslag.

Samenwerkingspartners

Het onderzoek is een samenwerking tussen Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee, the Fieldwork Company, Virginia Institute of Marine Science en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

placeholder

Fotograaf: Laura Govers

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo