Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Tien jaar bunkermuseum op Schiermonnikoog

11 september 2019 | Cynthia Borras

Op zaterdag 14 september viert Schiermonnikoog de tienjarig bestaan van Bunkermuseum Schlei. In 2009 opende het museum voor het eerst zijn deuren aan het publiek. In het museum vindt u informatie en voorwerpen over en uit de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog.

Bunker Wassermann Schiermonnikoog

Feestelijke gebeurtenis 

Op zaterdag 14 september vieren wij met Stichting Bunkermuseum Schlei de tienjarig bestaan van het bunkermuseum. Vanaf 14:00 uur is het museum voor iedereen open. In Bunkermuseum Schlei worden door middel van foto's, verhalen en voorwerpen de oorlogsjaren op Schiermonnikoog weergegeven. Tijdens je bezoek kun je ook  de film Atlantik Wall, de Wadden bekijken of meelopen met een excursie door het Schlei dorp. De wissel expositie staat het komende jaar in het teken van 75 jaar bevrijding.

Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog

Officiële opening van Bunkermuseum Schlei in 2009

Bunkerdorp Schlei

Aan het einde van de Prins Bernhardweg op Schiermonnikoog bouwden de Duitsers een compleet dorp. Het dorp bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken en werd "schlei" genoemd, het Duitse woord voor de vissoort zeelt. Er werden 200 bouwvakkers van de vaste wal opgeroepen om de bunkers te bouwen. Bouwmateriaal werd met schepen aangevoerd, gelost bij de oude veerdam en vervolgens met een aangelegd smalspoor van ruim 5 kilometer naar het bunkerdorp gebracht. Schlei was onderdeel van 'Himmelbett'. Dat was de codenaam van een netwerk van geavanceerde radarstations die elkaar overlapten en waarmee de Duitsers geallieerde bommenwerpers al van ver konden detecteren. 

Bunker Schiermonnikoog

Boswachter Cees Soepboer graaft bunker uit op Schiermonnikoog

Van bunkerdorp tot Bunkermuseum Schlei

Cees Soepboer, geschiedenisliefhebber en boswachter van Natuurmonumenten op Schiermonnikoog is de drijvende kracht achter Bunkermuseum Schlei. Met hulp van vrienden en vrijwilligers begon hij in 2002 met het openmaken van de Wassermannbunker aan de Prins Bernhardweg. Het doel hiervan was dat bezoekende gasten van Schiermonnikoog ook eens een kijkje in een bunker konden nemen. De meeste van de bereikbare bunkers in de duinen van Schiermonnikoog zijn namelijk afgesloten. Na de openstelling van de Wassermannbunker ontstond bij Cees Soepboer het idee om een Bunkermuseum te gaan beginnen. Na veel graven, onderzoeken en inrichten opende Stichting Bunkermuseum Schlei et bunkermuseum op 11 juni 2009.

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo