Nieuws van de boswachter

Zeldzame vlinders spotten in de duinen

09 juli 2019 | Jowien van der Vegte

Wandel je deze maand door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland dan is de kans groot dat je de duinparelmoervlinder tegenkomt. Een zeldzame vlinder die in juni en juli met zijn fel oranje vleugels onze duinvalleien en duingraslanden kleurt.

Duinmeer

De duinparelmoervlinder is een actieve vlinder die zelden stilzit. Als je hem wilt bekijken maak je de meeste kans rondom de wilde liguster. Een warrig groeiende struik die wel tot 5 meter hoog kan worden en op dit moment volop in bloei staat. De witte sterk ruikende bloemen van de liguster produceren nectar waar de vlinders dol op zijn. Verder drinken de vlinders ook graag de nectar van distels en slangenkruid.

De duinparelmoervlinder is een zeldzame vlinder die in zijn tijd als rups afhankelijk is van het eten van duinviooltjes en hondsviooltjes. Vanwege het dichtgroeien van het duingebied en de terugloop van de konijnenstand kregen de viooltjes een aantal jaren minder kans om te groeien en dit zorgde weer voor minder duinparelmoervlinders. De begrazing van het duingebied door onder andere Schotse hooglanders en het creëren van meer kleine zandverstuivingen zorgt ervoor dat de viooltjes terugkomen en dat er in de afgelopen jaren weer meer vlinders in het gebied voorkomen.

 

duinparelmoervlinder

Op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende wandelingen die je door het gebied van de duinparelmoervlinder heen leiden. Wandel bijvoorbeeld vanaf een prachtig landgoed door de duinen naar de zee of wandel langs bloemrijke duinweides, open duin en parkbos.

Meer bloemen in je buurt

Het gaat niet overal goed met wilde bloemen en insecten. Wil je zelf wat doen voor meer bloemen in je buurt? Vraag het actiepakket aan via https://www.natuurmonumenten.nl/actiepakket .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo