Nieuws van de boswachter

Zeldzame wilde bloem gevonden in duinvallei Duin en Kruidberg

07 juni 2019 | Jowien van der Vegte

Begin juni vonden boswachters van Natuurmonumenten een nieuwe groeiplaats van de vleeskleurige orchis in Duin en Kruidberg. Boswachter Ruud Luntz: “Deze wilde orchidee is zeldzaam en bloeit maar kort, dus we zien ze weinig. Geweldig dat we nu een nieuwe groeiplaats vinden!”

vleeskleurige orchis in Duin en Kruidberg

Wit van de bloemen

Nu bloeit de vleeskleurige orchis, en de rietorchis begint net te bloeien. In juli en augustus bloeien watermunt en parnassia. Dan ruik je overal pepermuntgeur en heeft de vallei grote witte velden van parnassiabloempjes. Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat onder natuurkenners bekend om de prachtige bloemrijke natte duinvalleien. Dit is een landschapstype dat zeldzaam is, en in Zuid-Kennemerland zijn er prachtige voorbeelden van te vinden.

In het duingebied lopen Schotse hooglanders en Konikpaarden. Deze grazers eten ruige grassen weg en maken zo meer geschikte plekken voor karakteristieke duinbloemen. En daar profiteren insecten en vogels weer van! Als je de grazers tegenkomt: verstoor ze niet, hou afstand en loop er met een boogje omheen.

Schotse hooglanders in een duinpoeltje

Schotse hooglanders in een duinpoeltje

Zelf zien en ruiken

Kom met de trein naar Buitenpoort Santpoort-Noord en loop vanaf daar de beschreven wandelroute van 14km. Neem je lunch mee en eet je broodje op het strand! Ook kun je fietsen naar strandopgang Duin en Kruidberg.

Meer bloemen in je buurt

Het gaat niet overal goed met wilde bloemen en insecten. Wil je zelf wat doen voor meer bloemen in je buurt? Vraag het actiepakket aan via https://www.natuurmonumenten.nl/actiepakket .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter

logo