Word lid
Wandelen

Historische wandelroute Planken Wambuis

Historische wandelroute Planken Wambuis

4.4 km

Waar

Planken Wambuis

Vertrekpunt

Wolfhezerweg

Wandelen

Historische wandelroute Planken Wambuis

Ontdek sporen van de geschiedenis in natuurgebied Planken Wambuis. Wandel langs grenzen en wegen uit een ver en minder ver verleden en je gaat het landschap met andere ogen zien.

Deze wandeling van ongeveer 4,5 km is niet gemarkeerd. Volg daarom de routeaanwijzingen in de tekst (in cursieve letters) en gebruik het kaartje. Of loop de route met je smartphone. Download daarvoor de route binnen de NatuurRoutes app van Natuurmonumenten.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Wolfhezerweg: Toon op kaart

De route

 Startpunt

Planken Wambuis Wolfhezerweg

Planken Wambuis

Wat wij hier doen

Wat doen wij hier

Natuurmonumenten verzet veel werk om de gevarieerde natuur van Planken Wambuis in topconditie te houden. Bij het onderhoud en in standhouden van de heide krijgen we hulp van een schaapskudde met herder. De heideveldjes die ingesloten zijn door bos, verbinden we met elkaar door smalle stroken bos te verwijderen. Zo kunnen de dieren die op de heide leven weer van het ene naar het andere open gebied lopen of vliegen. Ook maken we zichtassen naar de open en ontoegankelijke gebieden, om zo de kans te vergroten om hier edelherten te zien. Het Oude Hout beheren we als bosreservaat – wat eigenlijk betekent dat wij er helemaal niets aan doen. In de overige bossen is sprake van overgangsbeheer, voormalige productiebos vormen we om naar een natuurlijk bos. Op de akkers van Oud Reemst verbouwen we op biologische manier granen als haver en winterrogge. Een deel richten we in voor vogels en akkerplanten. De randen van het stuifzand houden we open zodat de wind er goed bij kan. We ontvangen jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers. Voor hen verzorgen we wandel- en fietspaden, bankjes en picknickplekken, infopanelen en parkeerplaatsen. En op twee plekken is speelnatuur van OERRR voor kinderen aangelegd. Maar de natuur beschermen blijft altijd ons belangrijkste doel.

Help mee
4.4 km

Historische wandelroute Planken Wambuis