Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Stage: Evaluatie herintroductie planten bij Natuurmonumenten, afdeling Audit

Natuurmonumenten heeft een interessante stage beschikbaar voor een HBO/WO-student richting Natuurbeheer of Biologie.

Zonnedauw

Veel plantensoorten zijn de laatste decennia verdwenen uit de gebieden van Natuurmonumenten. Gelukkig is er de laatste jaren ook sprake van enige kentering. Door o.a. natuurontwikkeling of herstel van de waterhuishouding worden veel locaties weer geschikt gemaakt voor verdwenen en vaak zeldzaam geworden plantensoorten. Helaas kunnen veel plantensoorten deze locaties niet meer bereiken door knelpunten in verspreiding. Herintroductie van planten is dan onder randvoorwaarde bij Natuurmonumenten mogelijk. Voor de afweging wordt gebruik gemaakt van de criteria in een in 2014 opgestelde beleidsrichtlijn.

Sindsdien zijn er in onze natuurgebieden veel plantensoorten ingebracht door middel van maaisel, plagsel, grond, maar ook met gericht verzamelde zaden, gekochte zaadmengsels of aanplant (bomen, struiken). De doelen zijn daarbij heel verschillend. Herintroductie heeft een vlucht genomen die we tijdens het opstellen van de richtlijn niet hadden kunnen vermoeden. Het opbrengen van maaisel bijvoorbeeld was 10 jaar geleden nog een hoge uitzondering, nu gebeurt het op veel plaatsen.

In een door de stagiaire uit te voeren evaluatie willen we inzicht krijgen in de herintroductie van planten bij Natuurmonumenten: denk aan uitstrooien van maaisel of plagsel, gebruik van gekochte zaadmengsels, verzamelen en verspreiden van zaden van het ene gebied naar het andere etc. Hoe komen besluiten tot herintroductie tot stand? Welke afweging worden gemaakt? Worden hierbij de criteria uit de richtlijn gebruikt? Is duidelijk met welk natuurdoel (of ander doel) de maatregel genomen wordt? Wat zijn de resultaten? Wat kunnen we leren van de tot nu toe opgedane ervaringen? Kunnen we scherpere aanbevelingen voor de toekomst geven?

Standplaats:                     Centraal kantoor Natuurmonumenten, afdeling Audit in ’s-Graveland

Periode:                            3-6 maanden. Start bij voorkeur begin 2020

Opleiding:                         HBO of universitair, richting natuurbeheer of biologie. 

Specifieke eisen:              Enige kennis van de Nederlandse flora strekt tot aanbeveling

Heb je interesse of wil je meer informatie over deze stageopdracht? Stuur een email naar Annemiek Boosten ([email protected])

logo