Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waardering voor natuurrijk Brabants landschap

15 maart 2019 | Natuurmonumenten

Gemiddeld krijgt het Nederlandse buitengebied een 7,5 als rapportcijfer. Brabanders geven hogere cijfers aan hun unieke Maasheggenlandschap, de Zundertse landgoederen en de Brabantse Wal. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 5.787 Brabanders is ingevuld.

Brabantse Wal, gezien vanuit de Noordpolder van Ossendrecht

Leefbaarheid onder druk

Tegelijkertijd maken veel Brabanders zich zorgen over hun landschap. Ze zien op veel plekken bedrijventerreinen, woningen, infrastructuur en stallen oprukken. “Daar staat de leefbaarheid echt onder druk”, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. “Brabant is een dynamische provincie. Waardevolle landschappen dreigen te verdwijnen onder druk van verstedelijking, logistieke centra, intensieve landbouw en recreatie. Een mooi landschap is onmisbaar voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat. Geen topeconomie zonder toplandschap!”

Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien. “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels.”

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Noord-Brabant.

Natuurmonumenten