Ga direct naar inhoud

De mooiste bloemenroutes

Roze, wit, paars, geel. In de lente dossen bloemen zich uit in de allermooiste kleuren! Op vlinders en bijen hebben kleur, vorm en geur een bijzondere aantrekkingskracht. En voor ons is het een genot om te wandelen of fietsen langs weldadige bloemenzeeën. De boswachters hebben de mooiste bloemrijke routes op een rij gezet.

Ankeveense Plassen, Noord-Holland

Wandel door het typisch Hollandse landschap rond Ankeveen. Vanaf half mei bloeien waterplanten zoals gele plomp en witte waterlelie. Ze vormen een fraai tapijt op het stille water.

Bekijk de wandelroute

Zwanenwater, Noord-Holland

In het Zwanenwater bloeien wel 11 soorten orchideeën! Van de paarse rietorchis tot de roomwitte welriekende nachtorchis. Dankzij zorgvuldig beheer van boswachters en vrijwilligers kun je hier van begin mei tot begin juli van deze prachtige bloemen genieten tijdens een wandeltocht.

Bekijk de wandelroute

Gooilust, Noord-Holland

Ontdek met deze wandeling een van de ’s Gravelandse Buitenplaatsen, Gooilust. Je wandelt hier door een intiem landschap wanneer in mei de rododendrons bloeien. Neem een kijkje in de siertuin van de vroegere landgoedbewoners, deze herbergt veel exotische bloemen.

Bekijk de wandelroute

Nationaal Park Weerribben - Wieden, Overijssel

Langs het Kiersche Wijdepad kun je in mei volop genieten van bloemrijke hooilandjes met hun vele kleuren en geuren. Ook in de sloten, drassige overgangen en op het water barst het nu van de bloemen. Een route waar je op korte afstand heel veel ziet.

Bekijk de wandelroute

Eemland, Utrecht

Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes, Eemland. In het voorjaar staan polderbloemen zoals echte koekoeksbloemen volop in bloei in dit bijzondere weidevogelgebied. Op de bloemen komen insecten af, en die zijn bijvoorbeeld heerlijk voor gruttokuikens!

Bekijk de wandelroute

Vlietlanden, Zuid-Holland

De hooilandjes van de Vlaardingse Vlietlanden veranderen in mei en juni in een bloemenzee! Dit natuurgebied in Midden-Delfland is een laagveengebied met echt ouderwetse Nederlandse natuur.

Bekijk de wandelroute

Naardermeer, Noord-Holland

Wandel in de lente rond het Naardermeer. In de natte weilanden trekt een bont palet van ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Gele plomp en witte waterlelie verschijnen vanaf juni op het water van het oudste Natuurmonument van Nederland. In de oeverkant staat het in juli en augustus vol paarse grote kattenstaart.

Bekijk de wandelrouteLaarzenpad

Landgoed Hackfort, Gelderland

Deze wandelroute voert je langs eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers. Akkerbloemen zoals vlas en klaproos geven vanaf eind mei kleur aan dit typisch Achterhoekse landschap!

Bekijk de wandelroute

Bergherbos, Gelderland

Klim tijdens deze wandeling naar boven op de uitkijktoren. ’s Zomers ziet het landschap er hier nog uit zoals in een streekroman: graanvelden die wuiven op de wind, met blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden en midden in het veld wat grote bomen.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Haarzuilens, Utrecht

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Stap even van je fiets bij 't Natte Laand. Deze wandelroute voor het het hele gezin voert je dwars door bloemrijke weilanden. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Of wandel in juli over het Wielrevelt door velden vol akkerbloemen.

AvonturenpadAkkerroute

Duinen van Goeree, Zuid-Holland

De Kwade Hoek is bijzonder, door de zee-invloed groeien hier wel 300 planten! In de Bunkervallei staan ’s zomers orchideeën, ratelaar en gele lis. Het brede pad was vroeger een spoorlijntje, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog om bouwmaterialen voor bunkers aan te voeren.

Bekijk de wandelroute

Kortenhoefse Plassen, Noord-Holland

In de zomer zie je hier watergentiaan in de sloten bloeien. Elke bloem bloeit slechts één dag. Ga snel kijken, want in dit adembenemende moerasgebied vallen nog veel meer bijzondere planten zoals deze rietorchis te ontdekken. Ga te voet of pak de kano!

Bekijk de wandelrouteKanoroute

Sint-Pietersberg, Limburg

Op de Sint-Pietersberg geniet je in de lente en zomer van allerlei verschillende bloemen. Zo vind je op het plateau grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. En daar komen weer tientallen vlinders op af, zoals het icarusblauwtje.

Bekijk de wandelroute

De Plateaux, Noord-Brabant

Het kalkrijke Maaswater dat de vloeiweiden inkomt, zorgt voor zeldzame bloemen. Zo zie je de brede orchis in mei, kleurt de margriet de vloeiweiden massaal wit in juni en bloeit de paarse herfsttijloos in de nazomer.

Bekijk de wandelroute

Agenda