Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De stilste natuurgebieden

Het bestaat nog: echte stilte in Nederland. Ontdek de stilste gebieden van Natuurmonumenten. Voor wie rust en ruimte zoekt. Op deze pagina vind je de mooiste plekjes voor een ontspannende wandeling. Kom wandelen!

Schiermonnikoog

Veel noordelijker dan dit kom je niet in Nederland. Op het strand lijkt de bewoonde wereld ver weg. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!

Bekijk de route

Dwingelderveld

Officieel stiltegebied waar je vooral in het westelijke deel van stilte kunt genieten, ver weg van de A28. Een zacht glooiend landschap waar je urenlang kunt dwalen.

Bekijk de route
filter plus

Planken Wambuis

Maak een Veluwse zwerftocht door stille bossen en vlaktes. Wie rustig wandelt, ziet met enig geluk reeën, herten of zwijnen passeren.

Bekijk de route
filter plus

Kempen-Broek

Stilte. Verlatenheid. Zompigheid. Wie zin heeft in een grenzeloze zwerftocht door een avontuurlijk landschap, kan zijn hart ophalen in Kempen-Broek. Boswachter Huub Joosten heeft er een prachtige rondwandeling uitgezet.

Bekijk de route

Egheria

Heuvelachtig hoevenlandschap op en rond de Tankenberg, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Een landgoed met veel verstilde plekjes.

Bekijk de route

Botshol

Verlaten veengebied onder de rook van Amsterdam, net in de provincie Utrecht. Op de plassen dobberen 's winters veel wintergasten.

Bekijk de route

Tiengemeten

Het Rotterdamse havengebied ligt dichtbij, maar daar merk je op dit eiland niets van. Een natuureiland met heerlijke struinnatuur. Van de paden af is toegestaan.

Bekijk de route

Stippelberg

Rustig bosgebied van 1000 hectare in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Fraaie uitvalbasis voor wandelaars die de aan de drukte willen ontsnappen.

Bekijk de route

De Plateaux

Vormt een geheel met het Belgische natuurgebied Hageven. Hier kun je grenzeloos genieten van het afwisselende landschap langs de Dommel. Speur vanachter het vogelkijkscherm naar wintervogels op het water.

Bekijk de route

Imstenraderbos

Zuid-Limburg in het klein, met prachtig bos op heuvelland. Een plek met machtige bomen en uitzichten waar je stil van wordt.

Bekijk de route

Marker Wadden

Is dit het einde van de wereld? Nee, dit is Marker Wadden. Op het nieuwste stukje Nederland is het wel heel stil. Behalve vogelgeluiden hoor je hier alleen de golfslag van het Markermeer.

Bekijk de route
logo