Ga direct naar inhoud
Natuur & horeca

De Slotplaats

  • Café
  • Toilet
  • Vergaderen
Slotplaats header

Welkom bij De Slotplaats

Kom genieten van een smakelijke lunch, ontspannen diner of picknick in de boomgaard. Ontdek waar je bent, proef waar je eet. We serveren gerechten met verse, biologische ingrediënten van lokale boeren en leveranciers en zelfs van het landgoed zelf. Je kunt hier ook vergaderen en wandelen over het afwisselende landgoed. Neem ook eens een kijkje in onze winkel. Hier vind je lokale parels, ambacht en vakmanschap.

Meer over De Slotplaats
 • Reserveren
 • Vergaderen
 • Routes
 • Agenda
 • Over de locatie

  Op landgoed De Slotplaats kun je genieten van authentiek eten in een bosrijke omgeving. Het restaurant is gevestigd in het iconische landhuis van het landgoed, waar een streekeigen lunch of diner wordt geserveerd. In het koetshuis kun je informeel vergaderen. Vlakbij ligt ook speelnatuur van OERRR en een schitterend natuurgebied. Dat maakt Restaurant De Slotplaats een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, speurtocht of excursie met de boswachter.

  Eeuwenoud landgoed

  Op de Slotplaats proef je de grandeur van vervlogen tijden. Bijna het hele landgoed is vanaf 1730 vormgegeven door de beroemde landschapsarchitect Johann Hermann Knoop. Hij werkte als huisonderwijzer voor de familie Burmania op De Slotplaats. Naast het landhuis met de tuin en de zonnewijzer, heeft ook het bos met de Burmaniazuil de status van rijksmonument.

  slotplaats

  De Slotplaats

  Vers en gezond eten

  In restaurant De Slotplaats kun je terecht voor heerlijke ‘Dutch Cuisine’. De gerechten worden bereid volgens de principes: lokaal inkopen, seizoensgebonden producten en koken via het 80/20 principe. Groenten hebben de hoofdrol (80%) en een duurzaam stuk vlees of vis is bijzaak (20%). Ook worden er vaak ingrediënten rechtstreeks uit het bos van De Slotplaats geplukt of geraapt. Zo zijn de gerechten minder belastend voor het milieu en kun je zonder zorgen genieten van vers en gezond eten.

  Lekker eten in De Slotplaats

  Appels en peren

  De boomgaard van landgoed De Slotplaats is beplant met oude appel- en perensoorten die Johann Hermann Knoop al in de 18e eeuw beschreef. Knoop was de eerste zogenaamde pomoloog – een fruitdeskundige – in Europa. De huidige boomgaard is op basis van historische kaarten in 2006 aangeplant op de oude locatie, met fruitsoorten uit de periode van Knoop. Bij restaurant De Slotplaats kun je een complete picknick bestellen met lokaal fruit en andere lekkernijen.

  Picknicken op De Slotplaats

  kleed

  Kom picknicken op het landgoed.

  Natuurbeleving

  Landgoed De Slotplaats behoort tot de grootste en oudste bosgebieden in Friesland. Je vindt er dikke bomen, lanen, graslanden, vennen en vijvers. Met wat geluk zie je reeën en roofvogels zoals de havik en hoor je de grote bonte specht tikken.

  De verschillende wandelroutes door het park, bos en open landschap met de vele cultuurhistorische elementen zorgen voor een mooie afwisseling. Aan het einde van zo'n wandeling kun je met een drankje of hapje nagenieten in het restaurant.

  Lees hier meer over het landgoed.

  beuk

  Een van de vele oude beuken op het landgoed.

  Speelnatuur van OERRR

  Naast het koetshuis ligt de Speelnatuur van OERRR. Een uitdagende plek waar kinderen kunnen klimmen en hutten bouwen, kliederen bij de waterpomp en als echte jonkvrouwen en jonkheren avonturen beleven bij de mini-sterrenschans. Voor de allerkleinsten is er speciale plek met zand, water en boomstammetjes. De speelnatuur is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

  Bekijk Speelnatuur van OERRR De Slotplaats

  speelnatuur slotplaats
  Horecatemplate De Slotplaats
  De Slotplaats

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  De Slotplaats

  Nieuws van de locatie

  Direct naar

  De Slotplaats

  Wat wij hier doen

  Samen met Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten werkt in een aantal gebieden samen met de groenste horecagelegenheden van Nederland. Het horeca-aanbod wordt op duurzame wijze geproduceerd en komt veelal uit de streek. Daarnaast is er veel aandacht voor natuurbescherming en natuurbeleving in de directe omgeving. Een bezoek aan horecagelegenheden in onze gebieden kan vaak worden gecombineerd met een rondleiding van de boswachter of andere activiteiten van Natuurmonumenten.

  Horeca en Natuurmonumenten