Natuurgebied

Landgoed de Slotplaats

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Slotplaats Landgoed

De legende van de haan

Wanneer ik op landgoed De Slotplaats tussen de eeuwenoude beuken loop, kom ik altijd langs de Burmaniazuil. Vroeger stond bovenop de zuil een loden haan. Volgens de legende zou de zuil kantelen als de haan kraait en zou er een baby klaarliggen voor een liefdevol stel. Onlangs hebben we een nieuwe haan boven op de zuil geplaatst - daar kun je hieronder meer over lezen. Houd tijdens je bezoek dus je oren gespitst op gekraai!

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed De Slotplaats
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over en is tot op de dag van vandaag het icoon van landgoed de Slotplaats. Hier kun je tegenwoordig terecht voor heerlijke 'Dutch Cuisine'. Met smaakvolle producten van Nederlandse bodem worden verrassende gerechten bereid die ook nog eens minder belastend zijn voor het milieu.

  Bijzondere bouwwerken

  Landschapsarchitect Johann Hermann Knoop is misschien wel de bekendst gast die De Slotplaats heeft gehad. Overal kom je sporen van hem tegen: de Burmaniazuil in het Sterrenbos achter het restaurant, de zonnewijzer, boomgaard en de sterrenschans. De sterrenschans is een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster. Oorspronkelijk werden zulke bouwwerken als verdedigingswerk gebruikt. Maar hier is de schans waarschijnlijk aangelegd om de jonkheer alles te leren over wiskunde en vestingbouwkunde.

  Eeuwenoud bos op landgoed De Slotplaats

  Landgoed De Slotplaats is één van de grotere Friese bosgebieden. Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. Tijdens je bezoek loop je tussen reusachtige beuken. De dikste beuk is wel 250 jaar oud. Je moet maar liefst tien grote passen zetten om eromheen te lopen. De bomen werden geplant op kunstmatige ophogingen. De ondergrond was eigenlijk te nat voor bomen. Zo ontstonden er door het hele bos kleine slootjes die de afwatering versnelden.

  Wilde dieren spotten op De Slotplaats

  In het bos voelen heel wat dieren zich thuis. Spot bijvoorbeeld roofvogels zoals de buizerd, de havik en de wespendief. En let eens op of je ook kleinere vogels zoals spechten, mezen en vinken kunt ontdekken tussen de takken. Als je geluk hebt, kom je misschien wel een ree tegen. Kom je aan het einde van de dag op het landgoed, dan zou je zomaar wat vleermuizen kunnen zien. In de statige beuken wonen namelijk rosse vleermuizen en die gaan vanaf de schemering op jacht.

  Op ontdekkingstocht op landgoed De Slotplaats

  Je kunt landgoed De Slotplaats ontdekken hoe je maar wilt: met een flinke wandeling, op de fiets en zelfs te paard. De verschillende wandelroutes starten bij het koetshuis, waar zich ook de Speelnatuur van OERRR bevindt. Loop hier vooral even naar binnen en neem een speurtocht voor de kinderen mee, om achteraf nagenietend op het terras je volgende bezoek al weer te plannen!

  zaterdag 1 april

  Vollemaanwandeling op De Slotplaats

  Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan. Met de boswachter dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte velden. Een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin!

  Meld je aan!

  Vrijwilligers ledenwerving en activiteiten gezocht

  Ben jij het visitekaartje van Natuurmonumenten en heb je hart voor mensen en voor de natuur? Meld je dan nu aan!

  Lees de hele vacaturetekst

  Restaurant De Slotplaats

  Kom genieten van een smakelijke lunch, ontspannen diner of picknick in de boomgaard. We serveren gerechten met verse, biologische ingrediënten van lokale boeren en leveranciers en zelfs van het landgoed zelf.

  Lees meer
 • Wandelen

  Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  Wandelen in de sfeer van weleer, in het eeuwenoude parkbos van De Slotplaats. Laat je verrassen door de verhalen over De Slotplaats, bewonder de eeuwenoude bomen en geniet van wat lekkers bij het restaurant.

  • 1.2 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute De Slotplaats in Bakkeveen

  De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie. Dat maakt het een aantrekkelijk gebied, waar je ook heerlijk kunt hardlopen.

  • 5.84 km
 • Landgoed De Slotplaats

  Agenda

  Vollemaanwandeling
  za 01 apr
  Wandelen

  Vollemaanwandeling op De Slotplaats

  Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan: het is volle maan. Een paar keer per jaar neemt de boswachter je mee op pad om dit mystieke natuurverschijnsel te bewonderen. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte velden. Een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin!

   Zingende tjiftjaf
  za 06 mei
  Wandelen

  Vroege zangvogelsafari op De Slotplaats

  In de maanden maart en april keren duizenden tjiftjaffen, fitissen, gekraagde roodstaarten en andere zangvogels terug van hun overwinteringsgebieden naar Nederland om zich voort te planten. Tijd voor machogedrag van de bovenste plank; wie zingt het mooiste lied en verovert het hart van een vrouwtje? Al dat uitbundige vogelzang is soms erg overweldigend. We leren tijdens deze unieke ochtendwandeling verschillende trucjes om de zang van al die vogelsoorten van elkaar te onderscheiden en genieten ondertussen van de ontwakende natuur.

  Ochtend De Slotplaats
  do 18 mei
  Wandelen

  Dauwtrappen met ontbijt op De Slotplaats

  Stap op Hemelvaartsdag vroeg uit de veren voor een stevige ochtendwandeling over landgoed De Slotplaats. Onze gids laat je tijdens deze vroege wandeling genieten van de stilte. En als het even mee zit, zie je misschien wel één van de bewoners van het bos want die zijn meestal veel eerder in de weer dan wij...

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Foarwurker Wei
  • Foarwurker Wei, 9243 JZ Bakkeveen (FR)
  • Neem vanaf de N31 Emmen - Drachten bij Wijnjewoude afslag Bakkeveen.

  Toegankelijkheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Landgoed De Slotplaats

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed De Slotplaats

  Wat wij hier doen

  De Slotplaats in originele staat

  De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om Landgoed De Slotplaats in originele staat te herstellen. We hebben het theehuis en de tuinen opgeknapt, de sterrenschans weer zichtbaar gemaakt en nieuwe vlonderpaden aangelegd. De grondwaterstand is verhoogd zodat kwetsbare bomen en planten er beter groeien. Om water beter vast te houden, heeft Natuurmonumenten twee grote watergeulen hersteld. Ook geven we het bos een opknapbeurt. In het oude bos krijgen originele bomen een kans. Zo ontstaat er een natuurlijker bos dat meer dieren en planten aantrekt.

  Help mee
  logo