Natuurgebied

Landgoed De Slotplaats

Slotplaats Landgoed

De legende van de haan

Wanneer ik op landgoed De Slotplaats tussen de eeuwenoude beuken loop, kom ik altijd langs de Burmaniazuil. Vroeger stond bovenop de zuil een loden haan. Volgens de legende zou de zuil kantelen als de haan kraait en zou er een baby klaarliggen voor een liefdevol stel. Onlangs hebben we een nieuwe haan boven op de zuil geplaatst - daar kun je hieronder meer over lezen. Houd tijdens je bezoek dus je oren gespitst op gekraai!

Jan Willem de Zwart
Jan Willem Zwart

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed De Slotplaats
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen en werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over en is tot op de dag van vandaag het icoon van landgoed de Slotplaats. De boerderij is volledig gerestaureerd en de afgelopen decennia in gebruik geweest als theehuis.

  Landschapsarchitect Johann Hermann Knoop is misschien wel de bekendst gast die De Slotplaats heeft gehad. Hij heeft bijna het hele landgoed vormgegeven. Overal kom je sporen van Knoop tegen: de Burmaniazuil, de boomgaard en de padenstructuur in het Sterrenbos. Extra bijzonder is de zonnewijzer die voor het theehuis staat. Deze ziet er heel ingewikkeld uit en is uitgehakt uit één blok zandsteen.

  Bijzondere bouwwerken op De Slotplaats

  Op verschillende plekken op De Slotplaats kom je bijzondere bouwwerken tegen. Zo ontdek je op je route de sterrenschans die Knoop heeft ontworpen. De sterrenschans is een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster. Oorspronkelijk werden zulke bouwwerken als verdedigingswerk gebruikt. Maar hier is de schans waarschijnlijk aangelegd om de jonkheer alles te leren over wiskunde en vestingbouwkunde. Aan het einde van de route kom je terug bij de monumentale en in het oog springende slotboerderij.

  Eeuwenoud bos op landgoed De Slotplaats

  Landgoed De Slotplaats is een van de grotere Friese bosgebieden. Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. Tijdens je bezoek loop je tussen reusachtige beuken. De dikste beuk is wel 250 jaar oud. Je moet maar liefst tien grote passen zetten om eromheen te lopen. De bomen werden geplant op kunstmatige ophogingen. De ondergrond was eigenlijk te nat voor bomen. Zo ontstonden er door het hele bos kleine slootjes die de afwatering versnelden.

  Wilde dieren spotten op De Slotplaats

  In het bos voelen heel wat dieren zich thuis. Spot bijvoorbeeld roofvogels zoals de buizerd, de havik en de wespendief. En let eens op of je ook kleinere vogels zoals spechten, mezen en vinken kunt ontdekken tussen de takken. Als je geluk hebt, kom je misschien wel een ree tegen. Kom je aan het einde van de dag op het landgoed, dan zou je zomaar wat dwergvleermuizen kunnen zien. Dwergvleermuizen wonen in de statige beuken en gaan vanaf de schemering op jacht.

  Op ontdekkingstocht op landgoed De Slotplaats

  Je kunt landgoed De Slotplaats ontdekken hoe je maar wilt: met een flinke wandeling, op de fiets en zelfs te paard. Volg de uitgestippelde route langs de klassieke tuin, door statige beukenlanen en het Sterrenbos. Hier zie je de oude padenstructuur nog een beetje terug. Wij gaan deze oude paden in de toekomst herstellen. Zo waan je je straks helemaal terug in de tijd van Jonkheer Burmania.

  De Slotplaats zoekt nieuwe ondernemer

  Het theehuis op De Slotplaats is momenteel gesloten en Natuurmonumenten bekijkt nu de mogelijkheden voor een geïntegreerde invulling van dit historische pand met het gehele landgoed.

  Interesse?

  Landschapsarchitect Knoop

  De Slotplaats werd grotendeels ontworpen door landschapsarchitect Johann Hermann Knoop. Overal waar je komt, zie je zijn bijzondere bouwwerken en ideeën terug.

  Excursies

  Leer De Slotplaats kennen tijdens een van de excursies. De boswachter neemt je mee op het landgoed en vertelt je alles over de bijzondere gebouwen en natuur.

  Ga op pad
 • Wandelen

  Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt.

  • 5.84 km
 • Wandelen

  Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  Wandelen in de sfeer van weleer, in het eeuwenoude parkbos van De Slotplaats. Laat je verrassen door het verhaal over De Slotplaats, bewonder de eeuwenoude bomen en drink wat lekkers bij het theehuis.

  • 1.2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Foarwurker Wei
  • Foarwurker Wei, 9243 JZ Bakkeveen (FR)
  • Neem vanaf de N31 Emmen - Drachten bij Wijnjewoude afslag Bakkeveen.

  Praktisch

  Extra informatie

  Landgoed De Slotplaats

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Landgoed De Slotplaats

  Wat wij hier doen

  De Slotplaats in originele staat

  De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om Landgoed De Slotplaats in originele staat te herstellen. We hebben het theehuis en de tuinen opgeknapt, de sterrenschans weer zichtbaar gemaakt en nieuwe vlonderpaden aangelegd. De grondwaterstand is verhoogd zodat kwetsbare bomen en planten er beter groeien. Om water beter vast te houden, heeft Natuurmonumenten twee grote watergeulen hersteld. Ook geven we het bos een opknapbeurt. In het oude bos krijgen originele bomen een kans. Zo ontstaat er een natuurlijker bos dat meer dieren en planten aantrekt.

  Help mee
  logo