Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vechtplassen

Loosdrechtse Plassen

grote karekiet

Welkom in de Loosdrechtse Plassen

“De variatie van de Loosdrechtse plassen vind ik echt bijzonder; de afwisseling van ongerept moerasbos langs de Drecht, wuivende rietoevers langs de plassen waar de grote karekiet zijn nestje maakt, maar ook de ruigte langs de Kanaaldijk waar purperreigers broeden en snor en blauwborsten zingen, daar word ik blij van!”

Warner Reinink
Warner Reinink

Boswachter van dit gebied

Meer over Loosdrechtse Plassen
Vuntus

Kanoën in weldadige rust

Met een kano kan je in de Vuntus genieten van de weldadige rust en een rijke hoeveelheid moerasplanten en –dieren. De route van 4,8 km leidt je door een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden en moerasbossen.

Kanoroute Vuntus
Kromme Rade

Wandel tussen het beste van twee werelden

De Kromme rade biedt het beste van twee werelden: de Vuntus en Het Hol. Allebei topnatuurgebieden waar nog hele bijzondere planten en vogels leven. Deze oude grens tussen Holland en Utrecht biedt rondom een unieke blik op het water, rietland en het moerasbos. Ontdek jagende libelles in de oever en bloemrijke graslanden schitterend in de zon.

Wandelroute Oppad - Kromme Rade
filter plus
Eendenkooi Breukeleveen

Verscholen historie

De eendenkooi van Breukeleveen ligt verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen. Kijk in de activiteitenkalender wanneer je deze bijzondere plek kunt bezoeken.

Rondleiding eendenkooi Breukeleveen
filter plus
Loosdrechtse Plassen

De mooiste routes

 • Kanovaren

  Kanoroute Vuntus - Loosdrechtse Plassen

  Verken vanaf het water de prachtige oevers van de Vuntus, een van de Loosdrechtse Plassen. Tijdens deze kanoroute zie je een zeer afwisselend landschap met een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden, moerasbossen, polders en wegen.

  • 4.8 km
 • Wandelen

  Vredevoetpad

  Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

  • 7.4 km
 • Over het gebied

  zonsondergang Loosdrechtse plassen

  De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de bekendste Vechtplassen. Bekend om de watersport, maar ze bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

  Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, zoals Wijde Blik, Vuntus, Loenderveense Plas en Breukeleveense (Stille) Plas. Maar ook de kruidenrijke graslanden rondom de Weersloot behoren hiertoe.

  Kanoroute Loosdrechtse Plassen

  Kanoroute Vuntus

  Vuntus

  Ten noorden van Oud-Loosdrecht vind je de Vuntus. Een open plas die richting het oosten over gaat in smalle sloten met oude legakkers en moerasbos. Dat het water erg schoon en voedselarm is, zie je aan de vele waterplanten die hier groeien. Langs de oevers ontdek je geurig watermunt en gele lis als je de mooie kanoroute volgt van ca. 5 km.

  Iets verder naar het oosten bestaat de Vuntus uit bloemrijke hooilanden waar ’s zomers de Limousin koeien van boer Kreuger grazen. Deze boer beheert dit gebied op een natuurvriendelijke manier.

  Breukeleveense Plas en Weersloot

  De Breukeleveense Plas wordt ook wel Stille Plas genoemd. Hier broedt een kolonie purperreigers. Aan de oostkant van de Breukeleveense Plas vind je Polder Achteraf. Een eldorado voor moerasvogels als snor en blauwborst.

  Vanaf de Kanaaldijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading kijk je uit over het Weerslootgebied. Natuurmonumenten heeft hier onlangs een aantal percelen afgegraven zodat de planten eerder met hun voeten in het schone grondwater, ook wel kwelwater genoemd, staan. Daardoor groeien er nu al bijzondere orchideeën.

   

  Orchideeën

  Orchideeën

  Eendenkooi van Breukeleveen

  Verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk ligt de eendenkooi van Breukeleveen. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen.In het zomerseizoen kun je elk laatste weekend van de maand met een gids rondkijken in de eendenkooi (alleen bij mooi weer). De rondleiding start bij het toegangshek op de Kanaaldijk.

   

  De Drecht

  De Drecht is een hele oude rivier die stamt uit de tijd van voor de turfwinning. Het middelste deel is helaas opgeslokt door de Loosdrechtse plassen, maar het oostelijke deel voert door een ongerept stukje moerasbos en vormt tegelijkertijd het afwateringssyteem van de Ster van Loosdrecht. Dit gebied bestaat uit smalle sloten die als een waaier verspreidt liggen in het gebied. Een uniek watersysteem dat cultuurhistorisch erg waardevol is.

  Rivier de Drecht

  de Drecht

  Schaatsen op de plassen

  • Op de Vuntus (Loosdrechtse Plassen) wordt bij voldoende ijs een prachtige schaatsroute uitgezet door ongerepte natuur. Kijk voor de Vuntus baan aan de Oud Loosdrechtsedijk in Oud Loosdrecht op www.ijlp.nl
  • Natuurijsbaan De Lange Akker vindt u aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in Nieuw Loosdrecht. ´s Avonds verlicht. Openingstijden en meer informatie op www.ijsclubloosdrecht.nl

  Bezoekersinformatie

  Huisregels

  Honden welkom, mits aangelijnd

  Natuurmonumenten heet je van harte welkom in onze natuurgebieden, maar er zijn wel een aantal 'huisregels'. Deze staan aangegeven op onze terreinborden bij de ingang van onze gebieden.

  Praktisch

  Loosdrecht, SupCenter ikSUP

  Jachthaven het Anker

  Oudloosdrechtsedijk 117, 1231 LS Loosdrecht
  Loosdrechtse Plassen

  Agenda

  Rondleiding op Fort Kijkuit
  zo 01 sep
  Cultureel

  Kijken op Fort Kijkuit

  Laat je rondleiden op Fort Kijkuit door de boswachter en fortengids!

  Vangpijp in eendenkooi Breukeleveen
  zo 22 sep
  Cultureel

  Bezoek eendenkooi Breukeleveen

  Leer hoe vroeger eenden werden gevangen met een vangpijp, neem een kijkje in het kleine kooikershuisje en struin door het kooibos

  Rondleiding op Fort Kijkuit
  zo 06 okt
  Cultureel

  Kijken op Fort Kijkuit

  Laat je rondleiden op Fort Kijkuit door de boswachter en fortengids!

  Direct naar

  Loosdrechtse Plassen

  Wat wij hier doen

  Het verhaal van de eendenkooi

  Het verhaal van de eendenkooi vertellen we graag door. Daarom zorgen onze vrijwilligers dat de rietschermen en vangpijpen in goede staat van onderhoud zijn. Zij repareren waar nodig en maaien het pad. Zo kunnen onze gidsen bezoekers verwelkomen en ze meenemen in de geschiedenis van de kooi.

  Rondleiding eendenkooi Breukeleveen
  Loosdrechtse Plassen

  Nieuws van de boswachter

  logo