Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

Waar

Nationaal Park Oosterschelde

Vertrekpunt

  Kattendijke, Parkeerplaats Oude Zeedijk

  Oude Zeedijk4675 RB Kattendijke

Kosten
Volwassen
 • Normaal€ 10,00
 • Ledenprijs€ 7,00
Kinderen
 • Normaal€ 5,00
 • Ledenprijs€ 3,50
 • € 3,50

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang,  een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het bodemleven van de Kattendijkse Plaat, een slikkengebied met jonge schorren. Elke getijdewisseling komt dit gebied droog te liggen en zeker bij springtij is de plaat enorm uitgestrekt. Eigenlijk een kenmerkend gebied vergelijkbaar met de Waddenzee. De meeste slikken zijn niet vrij toegankelijk maar deze wel en dat maakt het zo bijzonder.

Getij

Hier aan de Oosterschelde wordt duidelijk hoe het getij slik, voedsel en zand aanvoert, letterlijk de bodem voor leven. Van kleine plantaardige microalgen, via kleine bodemdiertjes, algen/ wieren tot vogels aan de top van de voedselpiramide. De plek biedt ook ruimte voor toerisme, schelpdierkwekerij, het pierensteken, natuurobservatie of gewoon genieten van landschappelijke vergezichten. De Oosterschelde kent verder een bijzondere culturele en ecologische achtergrond en ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Thema-excursies

Dit jaar zijn er een paar excursies met een speciaal tintje, de zogeheten thema-excursies. Zo is er één vroeg in de ochtend waarin we de zon zullen zien opkomen en is er een avondwandeling. Verder gaan we ook een keer spitten en kijken wat er zoal in de bodem leeft. En in de herfst, tijdens de trekperiode van noord naar zuid, is er een excursie gericht op de vogels. Hieronder een overzicht van de thema-excursies:

 • Zonsopgang, zondag 26 april start 5:30 uur
 • Avondwandeling, zaterdag 20 juni, start 21:00 uur
 • Zoeken naar bodemdieren, zondag 6 september, start 11:00 uur
 • Vogelkijken in de trekperiode, zaterdag 10 oktober, start 15:00 uur

Kinderen

Voor de kinderen zijn er OERR-speurkaarten voor planten en (bodem)dieren van de Oosterschelde!

Tips van de boswachter:

- Trek laarzen aan; 
- Trek oude kleren aan;
- Neem je verrekijker mee om vogels te spotten;- Neem een loepje mee
- Deze excursie gaat door slikken en schorren en kan daarom zwaar zijn. Een goede conditie is een vereiste.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo