Nieuws van de boswachter

Grauwe Klauwier in Duin en Kruidberg

08 mei 2018 | Jowien van der Vegte

Boswachter Ruud Luntz ontdekte maandag een grauwe klauwier in Duin en Kruidberg! Natuurmonumenten is blij met deze bijzondere waarneming. De grauwe klauwier is namelijk een typische duinvogel, maar hij is jarenlang weg geweest omdat het duin niet meer zo geschikt voor hem was.

Grauwe klauwier in Duin en Kruidberg

De grauwe klauwier heeft grote insecten nodig, zoals kevers, bijen en hommels. Maar hij eet ook hagedissen, kikkertjes, kleine zoogdieren en jonge vogels.

De beheermaatregelen die Natuurmonumenten uitvoert helpen de grauwe klauwier: meer stuivend zand, het verwijderen van grote oppervlakten Amerikaanse vogelkers en het bevoordelen van typische duinbloemen, waar weer veel insecten op leven.

Omdat deze vogel veel rust nodig heeft, wordt de exacte locatie niet bekend gemaakt.

De grauwe klauwier is een kleine roofvogel. Hij heeft een haaksnavel en poten met scherpe nagels. De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken zoals duindoorn, en die later op te eten. Je herkent hem aan zijn zwarte oogstreep, rozige buik, bruine rug en een vrij lange staart. Het is een lange-afstandstrekker; hij vliegt na het grootbrengen van de jongen vanaf eind juli oostelijk om de Middellandse Zee heen, om te overwinteren in zuidelijk Afrika: in Kenia, Tanzania en ten zuiden van Congo.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo