Nieuws van de boswachter

Eerste bos bloemen in het bos

28 februari 2019 | Jowien van der Vegte

De eerste 'bos' bloemen in het bos? Dat is vast de sleedoorn!

sleedoorn

Het bos lijkt op het eerste gezicht nog winters, maar de eerste bloemen kun je al tegen komen. In Duin en Kruidberg en ook op Beeckestijn zijn op een paar plekken grote struiken die een grote bos van heel veel kleine witte bloempjes vormen: sleedoorn!

De sleedoorn lijkt op het eerste oog op meidoorn. Het makkelijk te onthouden verschil is dat de een eerst bloeit en dan pas de blaadjes uitlopen, en de ander het andersom doet: eerst blaadjes, daarna bloemen. En de meidoorn is zoals de naam al zegt, degene die in mei bloeit. De sleedoorn al veel eerder, is nu al in bloei! 

De sleedoorn is een flinke struik uit de kersenfamilie (Prunus spinosa). De struik geeft een opvallend witte bloemenpracht en groeit in struwelen, heggen, hagen en bosranden. De oudere zijtakken lopen uit in een stekende doorn. Na de bloei komen de bladeren aan de struik en vanaf de zomer tot na de winter zie je blauwe berijpte pruimpjes aan de struiken zitten. Deze zijn pas eetbaar nadat de vorst goed over de pruimen is heen gegaan.

kleine vos op sleedoorn

kleine vos op sleedoorn

Insecten vinden vroege bloeiers zoals de sleedoorn heerlijk. Er bloeien nog niet zoveel bloemen zo vroeg in het jaar, dus zo'n struik vol witte bloempjes is heerlijk voor kleine vliegjes en vlinders. De kleine vos is een dagvlinder die overwintert als vlinder, en op mooie voorjaarsdagen te zien is op de sleedoornbloemen.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo