natuurgebied

Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van het moeras. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot het sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Het bezoekerscentrum is een goed startpunt!

Fotograaf: Jan Kriek

Verborgen schoonheid

De Nieuwkoopse Plassen is op het eerste gezicht een mooi, typisch Hollands landschap. Maar er is veel meer. Dit laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid:

  • schuwe moerasvogels
  • natuurlijke processen (water wordt land) die onzichtbaar traag verlopen
  • bijzondere onderwaternatuur
  • otters!

Waarom is de Nieuwkoopse Plassen voor jou zo bijzonder?

“Je vaart hier in zo’n bijzonder landschap. Op de slootjes voelt het sprookjesachtig aan. Op de open plas voel je je alsof je de wereld aankunt. En ergens, ergens zonder dat je weet waar, zwemt gewoon een otter rond!”

Boswachter Juriaan van Leeuwen

Schakel in het Groene Hart

Fotograaf: Jan KriekDe Nieuwkoopse Plassen vormt een schakel in de reeks wateren in het westen van ons land. Hoewel Nederland ooit voor een groot deel uit laagveen bestond, komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun bijzondere planten en dieren tegenwoordig niet veel meer voor. De huidige populaties van de bijzondere purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis behoren tot de belangrijkste van Nederland. Dit geeft de Nieuwkoopse Plassen een grote (Nederlandse en Europese) waarde.
Fotograaf: Rene Koster

Om de schoonheid en diversiteit van dit natuurgebied te behouden, wordt er gewerkt aan nieuwe natuur rond het plassengebied. Zo ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt hij een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Wat wil jij weten over de Nieuwkoopse Plassen?

Volg de Nieuwkoopse Plassen online!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de mooiste foto's uit het plassengebied? Volg onze twitterende boswachters of word fan van de Nieuwkoopse Plassen op Facebook!

Heb je een bezoek gebracht aan de Nieuwkoopse Plassen? Laat je recensie achter op TripAdvisor!

TripAdvisor

word nu lid