Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen

Waar: Groene Jonker

Wandelroute Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen
1 uur 4
3,27 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Wandel in Groene Jonker, een waterrijk natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen met afwisselend water, riet en grasland. Neem voor deze wandeling je verrekijker mee en spot de vele weide- en moerasvogels die in deze afwisselende omgeving voor bijzonder gezelschap zorgen.

Je kunt tijdens het wandelen in de Groene Jonker veel bijzondere vogels zien. Een paar steltkluten, geoorde futen en zelfs de schuwe porseleinhoen zijn hier voorbeelden van. Als je door het natuurgebied wandelt, zie je ook vaak kieviten, futen, zwarte sterns en smienten.

Waar kun je starten

Groene Jonker
Startpunt

Parkeerplaats de Roerdomp

Wat kom je onderweg tegen?

Bankje met uitzicht op de plas
Bankje met uitzicht op de plas
Bankje met uitzicht op de plas

1. Bankje met uitzicht op de plas

Vanaf dit bankje heb je een prachtig uitzicht over de grote plas van de Groene Jonker. Het hele jaar door kun je op deze plas verschillende vogels zien. Denk aan vele eendensoorten zoals slobeenden of talingen en ook lepelaars of de overvliegende bruine kiekendief. Kijk ook eens naar boven. Grote kans dat er grote wolken spreeuwen, kieviten of ganzen in V-vorm overvliegen. Zij vliegen op als ze het silhouet van een roofvogel zien.

Natuurlijke waterstanden
Natuurlijke waterstanden
Natuurlijke waterstanden

2. Natuurlijke waterstanden

De Groene Jonker heeft natuurlijke waterstanden. Deze wisselen per seizoen. Hoog en dus nat in de winter en laag dus droog in de zomer. Dit wisselende waterpeil zorgt voor het droogvallen en weer onder water lopen van de slikplaten, wat ideaal is voor vogels. Zij zoeken in de modder naar kleine beestjes. Je zou de Groene Jonker dus eigenlijk een vogelsnackbar kunnen noemen. Het is een welkome aanvulling voor vogels die in het Nieuwkoopse Plassengebied op zoek zijn naar voedsel. Daarnaast zorgt het natuurlijke waterpeil voor jonge, vitale rietkragen. Ook in het riet vinden vele vogels hun voedsel of maken er hun nest. De bijzondere purperreiger bijvoorbeeld jaagt vanuit de rietkragen op kikkers en visjes. Als er meer overjarig oftewel niet-gemaaid riet ontstaat, profiteren verschillende zeldzame moerasvogels hiervan. Denk aan de mysterieuze roerdomp, de woudaap en het baardmannetje.

Groene hart bank

3. Groene hart bank

Bekijk het gebied eens vanaf de Groene Hartbank, een ontwerp van beeldend kunstenaar Jack van Mildert. Wie op deze bijzondere bank staat, kijkt over de Groene Jonker. Je ziet de plasjes met hun grillige oevers en de vele vogels die zich daar ophouden. Luister eens naar het wuivende riet en de talrijke vogelgeluiden. Een oase van rust midden in het Groene Hart. Ontdek het oude slotenpatroon dat hier en daar nog te zien is. Deze rechte lijnen van riet zijn een link naar het agrarisch verleden. In het riet leven de snor, rietgors en kleine karekiet met hun eigen karakteristieke geluid.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda