Wandelen

Wandelroute De Panroute in Voornes Duin, bij Rockanje

Wandelen

Wandelroute De Panroute in Voornes Duin, bij Rockanje

Let op! In verband met drukte in de natuur en de beperkte capaciteit van de parkeerplaatsen nabij de natuurgebieden, zijn deze snel vol. Kies er dan voor je wandeling te starten vanaf de parkeerplaats Eerste Slag Rockanje of vanaf de parkeerplaats Tweede Slag Rockanje

Wandel de Panroute in het duingebied Voornes Duin. Deze wandelroute voert door open duin met stuivend zand.

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, natte duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Open duin met stuivend zand

De Panroute voert je door open duin met stuivend zand. De route is blauw gemarkeerd en 2,9 km. En start bij parkeerplaats Panweg, aan de Rondeweiweg in Rockanje.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Poelen vol leven

Wanneer je de Pan binnenstapt, zie je al snel een aantal kleine poelen liggen in het landschap. Deze poelen zijn een bron van leven, vooral in de zomer. Je vindt aan het wateroppervlak libellen zoals de heide- en oeverlibel. In het water leven de libellenlarven. Dit zijn echte jagers en eten waterinsecten kleiner dan zichzelf. Maar andersom zijn de larven ook voer voor watervogels, vissen en amfibieën. Wist je dat een libel het grootste deel van zijn leven onder water doorbrengt? De meeste soorten zijn een jaar tot twee jaar een larf. 

Poelen vol leven
Poelen vol leven
Poelen vol leven
Poelen vol leven

2Slechte zwemmer

Een andere bewoner van de poelen in Voornes Duin is de rugstreeppad, te herkennen aan de gele streep op zijn rug. Je zou het niet verwachten, maar deze pad is een hele slechte zwemmer. Daarom zoekt hij altijd een plekje in het water waar hij op de bodem kan zitten en waar zijn kwaakblaas net boven het water komt.

Slechte zwemmer
Slechte zwemmer

3Uitzicht over de vallei

Klim hier eens omhoog! Je hebt een prachtig, weids uitzicht over de vallei.

Uitzicht over de vallei
Uitzicht over de vallei

4Strandwandeling

We maken even een uitstapje over het strand. Het ultieme moment om uit te waaien, de gedachten te verzetten en te jutten tussen het aanspoelsel. In de winter zie je langs de waterlijn tientallen drieteenstrandlopers rennen. Vaak zijn deze vogeltjes vergezeld door scholeksters. Allemaal zijn ze op zoek naar een aangespoeld hapje!

Strandwandeling
Strandwandeling
Strandwandeling
Strandwandeling
Strandwandeling
Strandwandeling

5Kleine rovers

Vind jij een schelp op het strand met een gaatje erin? De schuldige is een kleine rover die leeft op de zeebodem: de tepelhoorn. Dit is een roofslak die het gemunt heeft op tweekleppige weekdieren zoals nonnetjes en zaagjes. Hij boort een gaatje in de schelp, spuit er gif in en zuigt met een slurfje het weekdier zo naar binnen! Best gruwelijk, niet?

Kleine rovers
Kleine rovers
Kleine rovers
Kleine rovers

6Kopjes in zee

Kijk eens wat verder op zee (tip: neem je verrekijker mee). Je hebt namelijk grote kans om een zeehondenkop in het water te zien! Er leven hier meer dan 100 zeehonden, ze liggen vaak met zijn allen te rusten op de zandplaten.

Kopjes in zee
Kopjes in zee

7Uitzicht over zee

Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de zee. Bij helder weer kun je zelfs in de verte de Kwade Hoek zien liggen!

Uitzicht over zee
Uitzicht over zee

8Schotse hooglanders

In dit deel van de Pan kun je Schotse hooglanders tegenkomen. Deze kolossen zorgen er grazend voor dat het duin openblijft. Door menselijk toedoen groeien duingebieden tegenwoordig heel snel dicht. Op deze wandelroute is te zien wat het resultaat is als je het duin weer openmaakt. Soorten als de zandhagedis hebben hier hun plekje weer teruggevonden!

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders

9Bosvogels

Hier aan de bosranden wonen vele soorten zangvogels. De boomleeuwerik, boomklever, grasmus, fitis en goudvink kun je hier onder andere tegenkomen. Ook de nachtegaal kun je hier horen in april-mei. 

Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels

10Quackjeswater

Als je hier rechtsaf slaat, kom je bij Quackjeswater. Een duinmeer in een sprookjesachtig decor. Hier bevindt zich een broedkolonie lepelaars. Hun eten zoeken ze in de Kwade Hoek, waar ze wadend met hun lepelvormige snavel op zoek zijn naar waterbeestjes.

Quackjeswater
Quackjeswater

11Hoort wie klopt daar...

Hoor je geroffel op de bomen? Dit kan niet anders zijn dan de specht! In Voornes Duin leven twee soorten: de groene specht en de grote bonte specht. De groene specht is een echte grondspecht. Vooral mieren staan op zijn menu. Hij roffelt dan ook nauwelijks.De grote bonte specht slaat wel met zijn snavel tegen de boom. Dit doet hij om voedsel te zoeken, zijn territorium af te bakenen of een nestholte te maken. Zijn hoofd is optimaal aangepast aan het hevige roffelen. Zo heeft hij schokdempers in zijn hoofd die de klappen opvangen. 

Hoort wie klopt daar...
Hoort wie klopt daar...
Hoort wie klopt daar...
Hoort wie klopt daar...

12Eindpunt

We zijn weer aangekomen bij de parkeerplaats. Wil je nog meer van Voornes Duin ontdekken? Kijk hier voor de andere wandelroutes.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.