Wandelen

Wandelroute Strypemonde in Voornes Duin

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Strypemonde in Voornes Duin

Strypemonde is een betoverend bos vol verrassingen. Het (voormalige) landgoed kent een enorme variatie aan boomsoorten uit diverse delen van de wereld. Wandelend tussen metasequoia’s, steeneiken en osagedoorns bestaat er een kans dat een enorme wijngaardslak jouw pad kruist.

Historie

Het is ook een plek met een enorme historie. De naam Strypemonde verwijst naar een brede kreek, de Strype, die zich al 1500 jaar voor Christus hier begon te vormen. Zoals ook andere kreken werd de Strype vanaf de 12e eeuw afgedamd voor bescherming van het achterliggende land. Delen van het landgoed herinneren hier nog aan, zoals de eeuwenoude St Pietersdijk en Noorddijk. Rond 1900 werd aan de duinrand Landgoed Strypemonde aangelegd. Nu is een deel ervan eigendom van Natuurmonumenten.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rood/witte en later rode paaltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Kreekpad
  • Kreekpad 1 (bij Schapenwei), 3235 CP Rockanje (ZH)
  • Vanaf de N57 Rozenburg-Hellevoetsluis de borden Rockanje volgen. In Rockanje de Korteweg, dan Langeweg in. 2e links, dat is vervolg Langeweg. 1e links, Waterbospad. 1e rechts, grindpad op en weer rechts parkeerplaats op.

De route

 Startpunt

1Pietersdijk en Landgoed Strypemonde

We staan hier op de  St Pietersdijk, in 1570 aangelegd om overstromingen vanuit de Strype te voorkomen. Helemaal vrij van wateroverlast was het gebied daarna niet. Restanten van oude dijkdoorbraken zijn nog goed zichtbaar. Zo is de vijver voor het huis “de Schaapskooy” eigenlijk een wiel, een plas die ontstaat door het kolkende water uit een gat in de dijk.

Vanaf ongeveer 1900 was het hele gebied een landgoed. Het landhuis werd in opdracht van de Rotterdamse cargadoor J. van Hoey Smith ontworpen door Jetze Willem Janzen en in 1937-1938 gebouwd. Het oorspronkelijke landgoed had een oppervlakte van maar liefst 2000 hectare. In de 20e eeuw zijn grote delen geschonken aan Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap. Het huidige landgoed telt nu nog 100 hectare.

Strypemonding
Pietersdijk en Landgoed Strypemonde

2De Kleine Paardenwei

Je vindt hier naast het pad een graslandje genaamd de Kleine Paardenwei. Er is ook een kleine poel: voeger wellicht bedoeld voor de paarden om uit te drinken. Nu maken vooral kikkers, padden en watersalamanders van de poel gebruik om zich voort te planten of in de winter in de modder weg te kruipen.

Parende groene kikkers
De Kleine Paardenwei

3Grote bonte specht

De grote bonte- maar ook groene specht nestelen graag in boomholten. Hoe ouder een bos, hoe meer kans op aanwezigheid van holten in bomen. Delen van dit bos zijn inderdaad op leeftijd. Dat is ongetwijfeld de reden dat deze twee soorten hier algemeen voorkomen. In het vroege voorjaar hoor je vaak het geroffel van de grote bonte specht. Hiermee bakent hij zijn territorium af en lokt vrouwtjes om te paren.

Grote bonte specht
Grote bonte specht

4Opengemaakt duin

De afgelopen eeuw is het duin in snel tempo dichtgegroeid met bomen en struiken. Dit komt onder andere door het verdwijnen van het konijn, dat met zijn graaf- en graaswerk voor openheid zorgde. Een andere oorzaak is de neerslag van stikstof uit de lucht. Deze meststof zorgt ervoor dat de grond te voedselrijk is en de duinen overgroeid raken met ruigteplanten. Speciale duinflora en -fauna dreigen hierdoor te verdwijnen. Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap maken het duin plaatselijk weer open om de vroegere openheid en variatie weer terug te krijgen.

stryp duin
Opengemaakt duin

5Wijngaardslak

Eind jaren ’80 is de wijngaardslak in dit gebied geïntroduceerd, naar verluid door een fervent liefhebber van escargots-in-kruidenboter die een doos vol met wijngaardslakken meenam vanuit de Pyreneeën. De slakken zijn verspreid door het landgoed uitgezet. Sindsdien hebben de slakken zich behoorlijk vermenigvuldigd, dus je hebt grote kans ze hier tegen te komen. Zeker na een regenbui komen ze massaal tevoorschijn.

Wijngaardslak
Wijngaardslak

6Exotisch bos

De vroegere bezitters van het landgoed waren reders. Zij lieten door hun personeel veel stekken en zaden meenemen uit het buitenland om op het landgoed te planten en te zaaien. Deze exoten en hun afstammelingen gedijen nog steeds goed. Deze laan met metasequoia’s bijvoorbeeld. Je vindt elders in het bos ook bijzondere soorten als steeneik en osagedoorn. De diverse oude bomen maken het landgoedbos tot een geliefde plek voor onder meer bosuilen, haviken en spechten.

Metasequoia, Strypemonde
Exotisch bos

7Vochtig bos

Het is je vast al opgevallen dat het een waterrijk bos is met veel sloten en greppels. Tijdens zware regenval staan deze sloten en greppels flink hoog. In dit water leggen padden en libellen hun eitjes. Ook zie je insecten als schaatsenrijders en verschillende soorten waterkevers. Met een beetje geluk spot je wellicht een jagende ijsvogel.

Strypemonde
Vochtig bos

8Einde wandeling

Je bent bijna aan het einde van de wandeling. Loop hetzelfde pad weer terug naar de parkeerplaats. Meer van het Voornes Duin zien? Probeer ook de routes Quackjeswater, De Pan en Breede Water.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.