Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van Klaas #4: Klaas ziet door de borden het bos niet meer

26 mei 2023 | Marieta Oomen

Oud LC-lid Klaas van der Wal gaat er graag op uit met zijn camera. Door zijn lens observeert hij de natuur in Flevoland en legt vast wat hem opvalt, boeit en intrigeert. Deze keer wil hij het met je hebben over bordjes in het bos. Zoveel mensen, zoveel bordjes lijkt wel! Is dat nou echt nodig?!

Bordjes Voorsterbos

Kom in de natuur!

Nederland is een klein land en er wonen heel veel mensen. En Nederland heeft heel veel natuurgebiedjes waar ook weer heel veel mensen naar toe willen. Dat wordt weer gestimuleerd door natuurorganisaties en natuurbeheerders, hoe meer hoe beter lijkt het wel...

Shiny happy people

Ze stimuleren het door foto’s te plaatsen waar altijd vrolijk kijkende gezinnen, mountainbikers enz. op de wervende plaatjes staan. Ze zijn allemaal gelukkig zo te zien en genieten met volle teugen! Maar er zijn natuurlijk ook mensen die om andere redenen de natuur opzoeken. Bijvoorbeeld om na te denken, verdriet te verwerken, te fotograferen en zo kun je nog wel een paar redenen opnoemen. Maar die zie je nooit op plaatjes, iedereen is blij en vrolijk.

Maar het ene genieten is het andere niet

En dan is er nog wat. Er gaan mensen naar het bos om rustig te wandelen of stil te niksen. Maar o wee, als die per ongeluk op een mountainbike route terecht komen dan heb je de poppen aan het dansen. Mountainbikers (de goeden niet te na gesproken) hebben vaak de neiging om in groepen of groepjes door het bos te crossen. Dit in felgekleurde kleding en de voorste moet de achterste kunnen beroepen! Een heel kabaal, ze hoeven geen bel te gebruiken (als ze die al hebben). En genieten dat ze doen in de natuur?!

Zie je door de bordjes het bos nog wel?

Om alles in goede banen te leiden, zijn er routes voor de specifieke doelgroepen bedacht en die routes zijn dan weer aangegeven met bordjes, heel veel bordjes....Hier mag je fietsen, daar weer niet, hier mag je paardrijden, daar weer niet. Je hond moet aangelijnd zijn, maar soms ook weer niet. Zien jullie door de bordjes het bos nog wel?

Marieta Oomen