Wandelen

Wandelroute Jagtlust, vlak bij Hilversum

Wandelen

Wandelroute Jagtlust, vlak bij Hilversum

Wandel over een bijzondere buitenplaats met een prachtig oud landhuis. Geniet tijdens deze kindvriendelijke wandelroute van de historie en de architectuur. Raap kastanjes bij de ’12 apostelen’ en neem een kijkje in de grot!

Gemarkeerd met gele pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Corverslaan
  • Corverslaan 20, 1217 TN Hilversum (NH)
  • Neem vanaf de A1 afslag Blaricum. Volg eerst Bussum, daarna ’s-Graveland. Volg het Noordereinde tot aan het kruispunt met stoplichten. Sla daar linksaf richting Hilversum. Bij de kruising met de Bachlaan en de Corverslaan kun je de wandeling beginnen. Volg te voet de Corverslaan en sla rechtsaf bij het eerste weggetje.

De route

 Startpunt

1Rondje van Six

De wandeling voert door een gebied met een rijke historie. In 1861 kocht Jan Pieter Six Jagtlust. Tot 1992 bleef de buitenplaats bezit van deze beroemde Amsterdamse koopmansfamilie. Ook Land en Bosch, Hilverbeek en Gooilust behoorden enige tijd tot het familiebezit. Jan Pieter Six gaf de buitenplaats zijn huidige vorm, in Engelse landschapsstijl. Je ziet tijdens het wandelen dat hij het park heeft verrijkt met (exotische) heesters en bomen, zoals de tulpenboom en moerascipres. Na zijn dood erfde zijn zoon jhr. Willem Six de buitenplaats. In zijn opdracht verbouwden de architecten Schill en Haverkamp het landhuis ingrijpend tot de huidige vorm. Het interieur van rond 1900 is nog intact. Het theehuis uit 1824 kun je het beste vanaf de Leeuwenlaan zien. Onlangs zijn veel verhalen van die tijd opgetekend door de nu nog levende neven en nichten Six. Bij die gelegenheid werd deze wandeling gedoopt tot het ‘Rondje van Six’.

2Scheiwal

Hier kom je op de nieuwe scheiwal, of Bergbos genaamd. De oude Scheywal was de begrenzing van het Trompenveld, een smalle strook land waarop buitenplaats Jagtlust werd aangelegd. De eerste vermelding hiervan dateert uit 1669. Een wal was nodig als barrière tegen het vijandige Gooiland. De oorspronkelijke scheiwal ligt op de grens met buitenplaats Heilust en is voor een deel afgegraven.

Scheiwal
Scheiwal

3Twaalf apostelen

De bomengroep die je hier ziet heet in de volksmond de 12 apostelen. Zo genoemd nadat een tuinman van de Sixen hier twaalf kastanjes in een kring heeft geplant. De naam verwijst ongetwijfeld naar de religieuze inborst van de planter, dan wel de naamgever.

Twaalf apostelen
Twaalf apostelen

4Hunebed

Jhr. Willem Six liet tussen 1900 en 1919 op deze plek een grote stapel zwerfkeien plaatsen. Deze stapel wordt het Hunebed genoemd. Misschien zijn dit wel de stenen die voorheen de scheiwal afbakenden. In een akte uit 1794 staat “met diversche grooten steenen is afgebakend, de breedte van de zelve scheywal wederzijds bepaalende”.

Hunebed
Hunebed

5Grot

Je staat nu voor de grot. In stijl met het omringende landschap werd dit ornament door Jan Pieter Six opgericht. Het dateert uit tweede helft 19de eeuw. De vloer bestaat uit een patroon van zwarte en witte kiezels. De grot is zodanig gebouwd dat je als wandelaar vanaf hier een zicht hebt over de lengterichting van de vijverpartij.

Grot
Grot

6Landhuis

Lange tijd stond op de plek van de huidige villa een huis met een enkele verdieping. Rond 1900 werd het oude huis met twee verdiepingen verhoogd. Door de twee op het zuidoosten gerichte vensters en de oranjerie eronder lijkt het gebouw op een Italiaanse renaissancevilla. Oorspronkelijk stonden er op de balustrade boven de oranjerie twee terracotta bustes van een man en een vrouw. Voor het huis staat een grote tulpenboom, die rond 1845 is geplant. Het is een prachtig gezicht als deze boom eind april in bloei staat. Op de heuvel achter het huis zie je een rode duiventoren staan, compleet met middeleeuwse kantelen. Deze follie (sierbouwwerk zonder functie) heeft Jan Pieter Six in 1862 laten bouwen. Aan de voorzijde van het huis staan een theekoepel uit 1824 en een speelhuisje voor kinderen. Beide zijn vanaf de Leeuwenlaan te zien. Bekijk ook de historische foto's van het interieur van Jagtlust. Zo heeft het er in de 20e eeuw uitgezien.

Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis

7Moerascipres

De moerascipres herken je aan zijn luchtwortels, die als stompen boven de grond zichtbaar zijn. Deze wortels voorzien de boom (die vaak met z'n voeten in het water staat) van lucht. Moerascipressen komen voor in subtropische moerassen en rivieroevers in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Ze kunnen daar heel oud worden, soms wel duizend jaar. De moerascipres op Jagtlust is rond 1845 geplant.

Moerascipres
Moerascipres
Moerascipres
Moerascipres

8Moestuin

Op alle buitenplaatsen werd vroeger een moestuin gehouden. In de moestuin van Jagtlust zijn nog een aantal oude elementen aanwezig, zoals de kas direct links van de ingang. Daarnaast staan de broeierijen, waar vroeg in het seizoen gewassen werden opgekweekt voor ze in de volle grond werden gepoot. Neem gerust een kijkje in de tuin!

Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.