Natuurgebied

Velhorst

Velhorst

Welkom op Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je landgoed Velhorst. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen in een oase van rust en ruimte, natuur- en cultuurhistorie, langs statige lanen, boerderijen, akkers en heideveldjes.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Velhorst
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Landgoed Velhorst is een pareltje in de Graafschap. Geniet er van rust en ruimte, en de verwevenheid van cultuurhistorie, natuur en landbouw. 

  Landgoed Velhorst Natuurmonumenten

  In voor een fikse wandeling door de Graafschap? Volg dan de gevarieerde wandelroute van 16 km vol afwisseling door landgoed Velhorst en de naastgelegen natuurgebieden Grote Veld, 't Enzerinck en 't Waliën.

  Wil je het rustiger aan doen, kies dan voor één van de kortere gemarkeerde routes over Velhorst. De routes zijn aangegeven op het infopaneel bij de parkeerplaats.

  Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

  Landgoedplaatje

  Kom je in mei of juni naar het landgoed dan wandel je er door een haag van bloeiende manshoge rododendrons. Samen met de azalea’s geven ze kleur aan de Velhorst. De statige lanen, een parktuin met vijver, een historische moestuin en een landhuis (particulier bewoond) vol grandeur maken het landgoedplaatje compleet. Ben je op een donderdag in de buurt, dan beantwoorden de moestuinvrijwilligers graag je vragen over tuin, boomgaard en broeihof.

  Natuurboeren

  Landbouw en landgoederen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op de Velhorst. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op landgoed Velhorst. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert goed is voor de natuur.

  Kienveen

  Het Kienveen is een kwetsbaar vochtig terrein op het landgoed, met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje, moerashertshooi, draadgentiaan, vetblad, moeraswespenorchis en gagel.

  Staringkoepel

  Ben je met de fiets, breng dan een bezoek aan de Staringkoepel. Het is niet ver van Velhorst en een voetveer over de Berkel brengt je ernaartoe. Ook leuk om met de kinderen te doen!

  Velhorst

  Agenda

  OERRR Op zoek naar paddenstoelen
  di 18 okt
  Wandelen

  OERRR Paddenstoelen zoeken op landgoed Velhorst

  Detectives gezocht! Ga mee speuren naar paddenstoelen en ontdek hun geheimen op de Velhorst. Een leuke tocht speciaal voor kinderen en hun (groot-)ouders.

  Bosuil in avondlicht
  za 29 okt

  Uilentocht voor volwassenen op landgoed Velhorst

  Tijdens deze avondwandeling ga je met de boswachter op zoek naar uilen.

  Bosuil
  za 19 nov
  Dieren spotten

  OERRR bosuilen spotten - landgoed Velhorst

  Ga met de boswachter op stap om uilen te spotten op landgoed Velhorst.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Velhorst

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Velhorst

  Wat wij hier doen

  Natuurboeren aan de Berkel

  Hier in het dal van de Berkel heeft de klant rechtstreeks contact met de boer. Met akkerbouw op de hogere gronden en veeteelt op de lagere, nattere gronden. Met aandacht voor een gezond bodemleven, variatie in akkergewassen met akkerkruiden, bloemrijke graslanden en houtwallen. Je weet wat je eet en hoe het is geteeld. Dat heb je kunnen zien, al wandelend en fietsend. En genietend! Van al dat moois dat natuurlijker boeren brengt. Genieten van oud landschap in een modern jasje. Omdat wij geloven en ervan overtuigd zijn dat het kan.

  Naar Vrienden van Velhorst
  logo