Wandelen

Ommetje Arboretum Poort-Bulten

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Ommetje Arboretum Poort-Bulten

In Arboretum Poort-Bulten is het in alle jaargetijden een kleurrijk feest. De bomen in dit park komen uit alle werelddelen!

Deze route gaat over halfverharde paden en is daarom ook goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Het ommetje begint bij Schenkerij Poort-Bulten. De route is gemarkeerd met gele pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Welkom!

Het Arboretum Poort-Bulten is opgericht in 1917. De textielfamilie Gelderman gaf opdracht aan Leonard Springer het bomenpark te ontwerpen. Het bestaat uit meer dan 1000 soorten bomen en heesters verdeeld over 2500 exemplaren. Daarnaast zijn de natuurwaarden hoog. Je treft hier bijvoorbeeld wilde orchideeën, de ijsvogel, bijzondere paddenstoelsoorten, vlinders en bijen bij de imkerij.

arboretum jose gieskes
Welkom!
Herfst in het Arboretum "de Poortbulten" in de Lutte
Welkom!
Arboretum Poort Bulten
Welkom!

2Siberische iep

Het duurde lang voordat deze boom zijn naam kreeg. De herkomst was niet goed te herleiden. Het bleek om een Siberische iep te gaan. Op de ruwe schors groeien verschillende soorten mossen.

3Bijenhuis

In het voorjaar en de zomer gonst het hele arboretum. Bijen doen zich tegoed aan de bloesems in de bomen. De bontgekleurde bloemenvelden trekken de aandacht van allerlei insecten. Heel veel vlindersoorten voelen zich hier dan ook thuis. Samen met imkers en natuurverenigingen uit de omgeving zorgen we goed voor ze.

4Witte bitternoot

In de herfst is dit de boom die je het echte Indian Summer gevoel geeft. Een kleurenexplosie van brons, goud en geel.

5Poelenlandschap

Het poelenlandschap legde men in de jaren ’90 van de vorige eeuw aan. Je vindt er ook een populetum. Een verzameling populieren die met hun rechte, dunne stammen als ‘bewakers’ aan de rand van het arboretum staan. Kom je in de lente of zomer dan wordt de stilte dikwijls onderbroken door het plonsen en kwaken van de kikkers rondom je.

6Vogelkijkhut

Leerlingen van het Carmel College in Oldenzaal bouwden de vogelkijkhut. Vanuit deze hut heb je een prima uitzicht op de poelen. Met een beetje geluk spot je de felblauw gekleurde ijsvogel. Of hoor je zijn felle kreet als hij voorbijschiet over het water.

Arboretum Poort-Bulten
Vogelkijkhut
IJsvogel
Vogelkijkhut

7Mammoetboom

Oorspronkelijk komt deze boom uit Californië. De sponsachtige bast beschermt de boom tegen bosbranden. De kolossale stam voelt zo zacht als een boksbal. De oudste Sequoia is 3.200 jaar oud.

Mammoetboom in Arboretum Poort-Bulten
Mammoetboom

8Treurzilverspar

De gewone zilverspar heeft een rechte stam, met witte strepen aan de onderzijde van de naalden die het ‘zilverachtige’ aanduiden. Hoe bijzonder, de treurzilverspar: bizar gevormde takken als verstilde fonteinen.

Treurzilverspar Arboretum Poort-Bulten
Treurzilverspar

9Chinese tempelboom

De Chinese tempelboom komt oorspronkelijk uit ... China en is alleen bekend als fossiel. Vanaf 1947 weer verspreid over diverse botanische tuinen. Het is een bladverliezende conifeer, een snelle groeier met een mooie piramidevormige kroon.

10Springer monument

Tuinarchitect Leonard Springer kreeg de opdracht voor de aanleg van een arboretum. Zijn opdrachtgever was textielfabrikant H.J.H. Gelderman. De Engelse landschapstijl is door het hele park heen goed te herkennen. Slingerende paadjes en mooie doorkijkjes.

11Zilverlinde

Aan de onderzijde van de bladeren zitten ragfijne sterharen, een zilverachtig dons. Vandaar de naam zilverlinde! De lindenbloesem heeft sterk geurende bloemen en trekt daardoor veel bijen. Oorspronkelijk komt de zilverlinde uit Oost-Europa.

Vrucht zilverlinde Arboretum Poort-Bulten
Zilverlinde

12Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van de route! Je bent weer terug bij Schenkerij Poort Bulten. Geniet nog even na met iets lekkers op het terras. Als het te koud is, is het binnen ook goed vertoeven met warme chocolademelk.

Arboretum Poort Bulten
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.