Ga direct naar inhoud

Ga mee op tijdreis op Buitenplaats De Tempel in Rotterdam

Ga mee op tijdreis op Buitenplaats De Tempel in Rotterdam

Waar

Polder Schieveen

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 15,00
  • Ledenprijs: € 10,50
Activiteit

Ga mee op tijdreis op Buitenplaats De Tempel in Rotterdam

Rondleiding over Buitenplaats De Tempel

Tijdens een wandeling van ruim een uur over de buitenplaats neemt een vrijwillige boswachter je mee terug in de tijd en krijg je na afloop koffie of thee met gebak. Al wandelend kom je door de verschillende tuinstijlen en het parkbos. Sinds 2021 heeft Natuurmonumenten het gebied in beheer; wij herstellen de komende jaren bijvoorbeeld de kronkelende paden in de landschapstuin en zorgen voor het herstel van de rechte zichtlijnen die zo kenmerkend zijn uit de barokperiode.

Wat kan je verwachten op de buitenplaats?

In alle jaargetijden is deze onontdekte parel in Rotterdam Overschie mooi om te ontdekken door zijn diversiteit aan vegetatie en de aanwezige fauna. Zo staat de oudste eik van Rotterdam op deze buitenplaats, heeft ook de ijsvogel - naast een veertigtal andere vogelsoorten - domicilie in het gebied en zelfs de beschermde rosse vleermuis nestelt hier!

16 rijksmonumenten

Wist je echter ook dat er op dit moment al 16 rijksmonumenten in dit openbaar toegankelijke terrein te ontdekken zijn? Allen zijn eigendom van de gemeente Rotterdam. Toegang tot de gebouwen is helaas niet mogelijk, maar de boswachter zal zeker het hoofdgebouw, het koetshuis en de Chinese theekoepel tonen en verder leidt de wandeling over een aantal oude bruggen, langs de niet onbelangrijke waterwerken en een deel van de beeldencollectie. Aangezien de hele buitenplaats nog wordt hersteld, is niet altijd aan te geven of alles aanwezig is. De beeldengroep "de stroomgoden" is er in ieder geval wel al zeker!

Tips van de boswachter tijdens het wandelen

  • Graag op tijd aanwezig zijn, de wandeling start stipt op tijd
  • Ben je niet bekend op de locatie, bereid je komst dan goed voor, de aanrijroute is wat lastig
  • Er is vooraf geen wc-bezoek mogelijk, wel achteraf
  • Kleed je op het weer (zonnebrand, hoofddeksel of stevige schoenen). Liever geen paraplu's om het zicht van andere deelnemers niet te belemmeren.
  • Controleer jezelf op teken na een wandeling in de natuur
  • De excursie duurt ruim een uur, sommige paden zijn niet geëffend.  
  • Zonder tegenbericht gaat de activiteit altijd door

Steun de natuur!

Leden van Natuurmonumenten krijgen korting op de rondleidingen. Bij aanmelden kun je direct lid worden en de natuur steunen. Je kan dan ook gratis parkeren (niet-leden betalen 1,75 per uur).

Ben je al lid? Vergeet niet je kortingspas mee te nemen tijdens de excursie om gratis het parkeerterrein mee af te rijden. Volg ons op Instagram of Facebook-account voor de actualiteiten, de mooiste foto's of interessante wetenswaardigheden. We kijken er naar uit je snel fysiek of digitaal te ontmoeten!

Rondleidingen op aanvraag

Daarnaast zijn er, op aanvraag, ook rondleidingen voor groepen mogelijk over deze buitenplaats in Rotterdam. Wij vragen hiervoor een bijdrage voor de natuur en het verder herstel van de buitenplaats. Op verzoek en in onderling overleg kan een langere of kortere rondleiding afgesproken worden. Wil je zelf een evenement organiseren, neem dan ook contact met ons op. Het centrale adres voor aanvragen is [email protected]. We ontvangen je graag!