Wandelen

Wandelroute door het Geuldal bij Epen

Wandelroute door het Geuldal bij Epen

6 km

Waar

Geuldal

Wandelen

Wandelroute door het Geuldal bij Epen

Wandel door het schitterende heuvelachtige Limburgse landschap over kerkenpaden. Onderweg loop je langs De Geul en pittoreske vakwerkhuisjes uit de 16de eeuw.

De Geul heeft in Zuid-Limburg een groot dal uitgesleten. Delen daarvan zijn in gebruik als weiland, door hagen van elkaar gescheiden. Via de kerkenpaden wandel je door draaihekjes, ook wel stegels genoemd, van de ene wei naar de andere. De plantengroei in dit gebied is beïnvloed door de lood- en zinkmijnen in België. Bij de jaarlijkse overstroming van het winterbed werd lood en zink aangevoerd waardoor hier planten kunnen groeien als zinkviooltje en zinkboerenkers.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Restaurant De Smidse: Toon op kaart

De route

 Startpunt

Geuldal

Wat wij hier doen

Levend cultuurlandschap

Natuurmonumenten zet zich in het Geuldal in om het bijzondere cultuurlandschap te behouden. We maaien de hooilanden en snoeien heggen, hagen, graften en holle wegen. We onderhouden hoogstamboomgaarden en gebouwen zoals het Hofke en de Volmolen. Met partners werken we aan waterveiligheid en aan verbindingen voor de bijzondere diersoorten die hier leven. We onderhouden wandel- en fietsroutes zodat je van dit prachtige dal kan genieten, en de natuur er wel bij vaart.

Help mee het Geuldal te beschermen
6 km

Wandelroute door het Geuldal bij Epen