natuurgebied

Kampina

Over natuurgebied de Kampina

Laat je verrassen door het afwisselende landschap in dit Brabantse natuurgebied. Geniet van het uitzicht over de vele vennen en wandel in de nazomer over de paarse heidevelden. Zwerf langs slingerende beken en loop door kleurrijke graslanden.

Wat kun je doen op Kampina?

  • Kom kilometers fietsen 
  • of paardrijden over de ruiterroutes.

Van ree tot ijsvogel

Door de rijke flora en fauna is het zonder twijfel één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Die vele dieren en planten vind je hier dankzij de afwisselende landschappen. Zo kun je op de Kampina ineens oog in oog staan met een prachtig ree en bij de beken kan ineens een ijsvogel voorbijflitsen.

Vergeet vooral je fototoestel niet, en deel de mooiste plaatjes op Facebook en Twitter. Of volg @boswachterFrans die ook regelmatig foto’s van de Kampina rond twittert.

Wat is er te zien op de Kampina tussen Boxtel en Oisterwijk? 

  • Prachtige heidevelden en bosbessenstruiken die veel dieren aantrekken;
  • De lepelaar en zilverreiger zie je steeds vaker rond de vele vennen;
  • Zonnedauw, lavendelheide en veenbes;
  • Het hele jaar grazen er runderen of IJslandse paarden in de natuur;
  • Af en toe helpt een schaapskudde mee op Banisveld;
  • En vanaf de uitkijkpunten langs de wandel- en fietspaden kun je een heleboel vogels en andere dieren zien.

 

Dal van de Beerze

Kampina breidt zich uit

Laat je ook verrassen door een heel ander landschap op de Kampina dan de typische heide. Natuurmonumenten heeft namelijk hard gewerkt om de Kampina te laten aansluiten op andere natuurgebieden. Zo is er volop nieuwe natuur ontwikkeld op voormalige landbouwgronden in Smalwater, Banisveld en het Dal van de Beerze.

Door deze nieuwe natuurgebieden kun je heerlijk ongestoord wandelen. Tijdens de wandeling door het Dal van Beerze kom je langs beken die weer mogen slingeren en overstromen. Je kunt steeds meer vogels zien op de overstromingsvlakte.

Een andere wandelroute, de Banisveldwandeling, leidt je door het halfopen landschap van Banisveld. Dit gebied vormt nu een natuurlijke verbinding met de Mortelen en daardoor met de andere gebieden in Nationaal Landschap het Groene Woud.

Historische landbouwenclave Balsvoort

Vanaf de uitgetrekte heidevelden op de Kampina wandel je zo een kleinschalig cultuurlandschap binnen. Tijdens de Logtseveldenroute wisselen roggeveldjes en bloemrijke akkerranden elkaar af en krijg je een mooi beeld hoe Brabant er vroeger uitzag.

Natte Natuurparel

De natuur in de Kampina heeft last van verdroging. De natte heide die van nature in deze vennengebieden voorkomt, dreigt daardoor te verdwijnen. Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel hebben samen een plan voorbereid om dit probleem aan te pakken. Meer informatie over dit project vind je onder Natte Natuurparel

Wandelen langs ‘ververste’ vennen

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten extra aandacht besteed aan de vennen. Vennen zijn uitgebaggerd en we hebben bomen aan de waterkant gekapt. Het water is nu minder zuur, voedselarmer en de vegetatie is een stuk gevarieerder. In en om de vennen groeien nu ook het vleesetende plantje zonnedauw en moerashertshooi, soorten die aangeven dat de kwaliteit is verbeterd. En dat willen we zo houden! Als je goed kijkt en geluk hebt, kun je ook salamanders in de vennen zien zwemmen.

Midden in het Het Groene Woud

Natuurgebied Kampina is onderdeel van Het Groene Woud. Een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. Je vindt er natuur, cultuur, rijke historie, duurzame landbouw en fraaie dorpen. Je kunt ook op veel locaties typische streekproducten proeven en kopen.

word nu lid