Word lid
Wandelen

Wandelroute Holland op z'n mooist - Naardermeer

Wandelroute Holland op z'n mooist - Naardermeer

19.8 km

Waar

Naardermeer

Wandelen

Wandelroute Holland op z'n mooist - Naardermeer

Kijk tijdens deze wandeling door de ogen van de Haagse School schilders en Thijsse naar het Hollandse landschap.

Samen met onderwijzer en veldbioloog Jac. P. Thijsse zagen de schilders de ongerepte natuur in Nederland verdwijnen. Zoals het Naardermeer, dat een vuilstort dreigde te worden voor het snelgroeiende Amsterdam. Thijsse wierp zich op als beschermheer van 'de waardeloze plas'. En met succes! Hij richtte Natuurmonumenten op en kocht in 1906 het Naardermeer op. Wat Thijsse voor elkaar kreeg met zijn pen, deed de Haagse School met het penseel.

Geniet tijdens deze wandeling van het Hollandse landschap zoals de schilders van de Haagse School het zagen. En zoals Thijsse schreef: "Ik weet niet of u van schilderijen houdt, deze wandeling is vol Roelofs en Gabriël".

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Gasterij Stadzigt: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf Amsterdam de A1 afslag Naarden-West. Na 2 km de 1e afslag rechts. Je rijdt rechtdoor en komt uit bij de oprit naar Stadzigt. Volg de smalle weg over het wildrooster en je komt uit bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten.
Vanaf Amersfoort, de A1 afslag Naarden-Bussum. Na afrit rechts, richting Naarden-Vesting, op rotonde links richting Muiden. Bij de verkeerslichten bij de torenflat (Kruising Rijksweg/Kon.Wilhelminalaan) rechtdoor, na 300 meter de 1e afslag links. Je rijdt rechtdoor en komt uit bij de oprit naar Stadzigt. Volg de smalle weg over het wildrooster en je komt uit bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf NS-station Naarden-Bussum volg je de geel-rode route naar het Naardermeer (circa 25 min.) Verlaat het station via de hoofdingang en ga linksaf de Albrechtlaan in.

De route

 Startpunt

Naardermeer Gasterij Stadzigt

Naardermeer

Wat wij hier doen

Maaien en baggeren

Het Naardermeer is een laagveengebied met een plantenrijkdom die gevoelig is voor verdroging en voor teveel voedingstoffen in de bodem. Als we hier niets doen dan groeit het Naardermeer dicht en verandert het in bos. Door te maaien en te baggeren houden we het landschap open en de bodem voedselarm. Runderen helpen ons ook om het gebied open te houden. We zorgen ook dat het gebied nat blijft door in de zomer gezuiverd water binnen te laten en in de winter water af te voeren naar de Vecht. Dit alles kunnen we alleen met de hulp van onze leden!

Help mee
19.8 km

Wandelroute Holland op z'n mooist - Naardermeer