Wandelen

Wadlopen naar Schiermonnikoog (oversteek)

Wadlopen naar Schiermonnikoog (oversteek)

Nationaal Park Schiermonnikoog
Vertrekpunt

  Schiermonnikoog, Veerdam

  Veerweg9166 SL Schiermonnikoog

Kosten

Volwassen
 • Normaal€ 50,00
 • Ledenprijs€ 40,00

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Wadlopen naar Schiermonnikoog (oversteek)

Vanaf de veersteiger van Schiermonnikoog neem je de veerboot naar Lauwersoog. Daar meld je je op het hieronder vermelde tijdstip bij het kantoor van Wadloopcentrum Pieterburen, dat gelegen is in de visserijhaven (Haven 26). Daar komt de bus voorrijden om jou en de overige deelnemers naar het startpunt van deze extra lange, maar ook mooie wadlooptocht te brengen.

Vertrek bus vanaf kantoor Wadloopcentrum op Lauwersoog:

 • 4 juni om 14.00 uur
 • 30 juni om 10.45 uur
 • 12 juli om 08.45 uur

We starten in de Negenboerenpolder ten noorden van Kloosterburen. In het buurtschap Bokum stappen we uit de bus en lopen vervolgens een paar kilometer tussen de landerijen door naar de dijk.

Hier start onze wadlooptocht naar Schiermonnikoog! De gidsen van het Wadloopcentrum Pieterburen heten je welkom en nemen het verloop van de tocht met je door. Daarna gaan we op pad. Onderaan de dijk ligt de kwelder. Deze gaat over in de landaanwinning met zijn karakteristieke houten paaltjes. Die waren ooit bedoeld om de stroming uit het water te halen, waardoor bezinking van zanddeeltjes plaatsvindt.

Buiten deze rijsdammetjes wordt de bodem al slikkig. Even doorzetten en het Vierhuistergat wordt bereikt. Het Vierhuistergat is een wat verraderlijke wadgeul, vanwege zijn oneffen en slikkige bodem. Er gaan een paar gidsen vooruit en zij tasten met hun stokken de bodem af. Als er een geschikte plek is gevonden, volgt de rest van de groep.

Aan de overkant van het Vierhuistergat wordt de ondergrond al snel beter. We lopen in westelijke richting. Even later is er weer een geul: het Lutjewad. Ook deze moeten we door. Het is even zoeken naar die ene plek, waar je er niet al te diep doorgaat. Aan de overkant is er tijd voor een korte pauze. Daarna koersen we aan op het eiland Schiermonnikoog. Onderweg passeren we mosselbanken, geulen en schelpenbanken. De ondergrond is redelijk tot goed beloopbaar. We passeren de Eilander Balg, de Schildknopen, het Brakzandstergat en als laatste: De Sprutel. Mocht het weer meezitten en de tocht loopt voorspoedig, dan kan er in de Sprutel nog even gezwommen worden. 

Daarna vervolgt de wadlooptocht langs de Sprutel en in de richting van de veerdam van Schiermonnikoog.

Praktische informatie

 • Een zeer zware tocht van het vasteland naar het eiland; alleen voor die-hards met de beste conditie (25 km lopen in 5 uur).
 • Let op: de aanvangstijd van deze tocht is de vertrektijd van de veerboot vanaf Schiermonnikoog naar Lauwersoog. Bij aankomst in de veerhaven van Lauwersoog loop je in ongeveer 15 minuten naar het kantoor van het Wadloopcentrum in de visserijhaven (Haven 26)
 • Bij slechte weersomstandigheden kan de gids besluiten de tocht te annuleren.
 • Op deze activiteit zijn de algemene voorwaarden voor activiteiten van toepassing.

Uitrusting

 • wees voorbereid op alle mogelijke weersomstandigheden
 • kledingvoorschrift voor het wadlopen: trek (hoge) gympen of surfschoenen aan (geen laarzen!), sokken of kniekousen, een korte broek en boven- en onderkleding dat weinig water opneemt en snel weer droogt. Geen katoen. Sportkleding is uitstekend. Neem een regenjack mee en een hoofddeksel tegen de zon, regen of kou.
 • bij aankomst op Schiermonnikoog is het nog een aardig stuk lopen naar het dorp. Neem daarvoor een droge handdoek en kleding mee (schoenen, broek en warme trui), waterdicht verpakt in een rugzak.
 • neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg.

Deze tocht wordt uitgevoerd door Wadloopcentrum Pieterburen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo