Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Fietsen

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Fietsen

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Maak een gevarieerde fietstocht van 33 km. door Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in het hart van Noord-Brabant. Een rondtocht langs beken en boerderijen, vennen en vergezichten over de hei. Met onderweg verrassende routepunten en prachtige plekken om te pauzeren.

Let op: bij veel regenval kan de fietsroute slecht begaanbaar zijn.

Fiets deze route met onze route app

De route

 Startpunt

1Brouwkuip

ROUTE: Volg vanaf het bezoekerscentrum de van Tienhovenlaan in zuidelijke richting (houd de nieuwbouw aan je rechterzijde). Een paar honderd meter verder ligt links een klein ven. Het is de Brouwkuip, een van de tientallen vennen in dit natuurgebied. Het is een voedselarm ven waar bijzondere planten, zoals het waterdrieblad groeien. Boven het water scheren vaak libellen en misschien spot je de ijsvogel wel!

Routebeschrijving

Blijf de Van Tienhovenlaan volgen. Na zo'n 500 meter zie je rechts tussen de bomen een ven liggen, het Brandven.

Brouwkuip
Brouwkuip
Brouwkuip
Brouwkuip

2Brandven

Bij een heldere zon schittert het Brandven prachtig tussen de bomen door. Zomers is het een eldorado voor watervogels, terwijl de plas in de winter aan de ijsclub wordt verpacht. Het ondiepe water is tijdens vrieskou snel geschikt voor schaatsplezier.

Routebeschrijving

Fiets nu verder over dezelfde straat, die nu Heiligenboom heet. Vervolg op de Heiligenboom tot aan de kruising met de Zandstraat (fietsknooppunt 13). Sla hier net voorbij Café Croy 't Stokske linksaf de Zandstraat in (richting fkp 79). Hier kom je bij punt 3: het bruggetje over de Rosep. 

Brandven
Brandven
Brandven
Brandven

3Rosep

Onder deze brug stroomt de Rosep, de enige Brabantse beek die in Nederland ontspringt. Het brongebied ligt ten zuidoosten van Moergestel. In 2013 is de beek ten noorden van de brug verbreed en minder diep gemaakt. Dat levert ruimte op voor natuur die van oudsher in dit beekdal thuishoort.

Routebeschrijving

Rijd de Zandstraat uit tot de T-splitsing (fkp 85) met de Fransebaan en Heikant. Sla linksaf de Fransebaan in. Fiets voorbij fkp 22 en ga na ruim een kilometer bij fkp 86, kruising Rosepdreef / De Logt rechtsaf. Vrijwel direct zie je rechts het Klokketorenven liggen. 

Rosep
Rosep

4Klokketorenven

Het Klokketorenven hoort bij het particuliere landgoed Rozephoeve. Enige jaren geleden is rond dit ven gekapt om de natuur van deze bijzondere plek te herstellen. De omstandigheden zijn nu weer gunstig voor zeldzame libellensoorten zoals de glassnijder en speerwaterjuffer. Ook leven hier heikikkers en vinpootsalamanders.

Routebeschrijving

Rijd de Rosepdreef door met enkele bochten tot je bij een duidelijke Y-splitsing komt. Houd links aan, je fietst nu op de Logtsebaan. Halverwege kom je langs het prachtige Dal van de Beerze.

Klokketorenven
Klokketorenven
Klokketorenven
Klokketorenven

5Dal van de Beerze

Hier kijk je uit op het Dal van de Beerze, waar vaalwitte Charolais-runderen nieuwe natuur begrazen. Het herstelde beekdal is op deze plek begin jaren negentig flink verbreed. Dat heeft de komst van veel watervogels opgeleverd en herstel van een prachtige inheemse visstand. Er zijn paaiplekken voor kleine en grote modderkruiper, kopvoorn en de zeldzame kwabaal. Dankzij de aanleg van vistrappen kunnen de dieren ook nieuwe leefgebieden bereiken.

Routebeschrijving

Fiets alsmaar rechtdoor tot het kruispunt met de Nieuwedijk sla linksaf (rechts ligt pannenkoekenhuis de Rode Haktol). Bij het kruispunt met Brinksdijk vervolg rechtdoor; de weg wordt Koevoortseweg. Draai op de Y-splitsing, na de grote boerderij (Hoeve Banisveld), scherp links Banisveld in. De asfaltweg wordt een onverharde weg door Banisveld. 

Dal van de Beerze
Dal van de Beerze
Dal van de Beerze
Dal van de Beerze

6Banisveld

Op Banisveld liggen heidevelden en plassen die nog niet zo oud zijn. Ruim 100 hectare agrarisch land is hier teruggegeven aan de natuur. Een geslaagd project om de natuur in Nationaal Landschap Het Groene Woud te herstellen en te behouden. De vlakte wordt opengehouden dankzij het graaswerk van Aberdeen Angus-runderen.

Routebeschrijving

Fiets verder langs Banisveld over de onverharde weg, tot je de uitkijktoren ziet. Die ligt enigszins verstopt!

Banisveld
Banisveld
Banisveld
Banisveld

7Uitkijktoren

Een prachtige pauzeplek. Beklim de toren en geniet van het weidse uitzicht. Ooit lag hier een vuilnisbelt. Nu is dit geografische middelpunt van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven een hoogtepunt van Brabants natuurherstel.

Routebeschrijving

Ga vóór het wildrooster rechtsaf de Brinksdijk op. Je passeert een dubbel sluisje over De Beerze. Fiets door tot het poortje. Stap hier even af bij het mooie beekje de Beerze. LET OP: Het lijkt alsof je hier niet mag fietsen, maar dit is WEL toegestaan. Loop eventueel met de fiets aan de hand over het onverharde pad naar punt 8.

Tour de Frans
Uitkijktoren

8Beerze en blauwgraslandjes

Je bent terug bij de Beerze, die hier prachtig kronkelt door zogeheten blauwgraslandjes. Oude hooilandjes waar kwetsbare planten groeien zoals watermunt, klokjesgentiaan, blauwe zegge en blauwe knoop. Ten zuiden van de beek is een opvangbekken en extra waterloop gemaakt om te voorkomen dat de hooilandjes bij hoogwater overstromen. Het water van de Beerze wordt steeds schoner, maar bevat nog te veel stoffen uit landbouwgebieden die schadelijk zijn voor de bijzondere flora. Enkele meters verderop is nog een watergang gemaakt met een vistrap.

Routebeschrijving

Ga door het hekje heen en volg het pad dat rechtsaf buigt (volg de driehoek wandelroute 31), je fietst nu over de Balvoortseweg. LET OP: Na het hekje is het vrij zanderig. 

Beerze en blauwgraslandjes
Beerze en blauwgraslandjes
Beerze en blauwgraslandjes
Beerze en blauwgraslandjes
Beerze en blauwgraslandjes
Beerze en blauwgraslandjes

9Verdwenen nederzetting

Op deze plek stond ooit een hoeve, als onderdeel van een afgelegen nederzetting Balsvoort, die in de jaren dertig geleidelijk aan verdween. De keuterboertjes konden op deze afgelegen plek met arme grond nauwelijks nog de kost verdienen. Wat bleef was het kleinschalige landschap waar koeien nu de hoofdbewoners vormen.

Routebeschrijving

Rijd de Balvoortseweg helemaal uit tot de Y-splitsing en ga rechtsaf de Melaniedreef in. Na een paar honderd meter kijk je uit over de heide van de Kampina.

Verdwenen nederzetting
Verdwenen nederzetting

10Heide van Kampina

Je hebt hier mooi zicht op de heide van Kampina, met struikheide op de droge stukken en dopheide op de vochtige delen. Het groengele gras is pijpestrootje. Vanaf deze plek kun je met een beetje geluk een boomvalk zien of een veldleeuwerik prachtig horen zingen.

Routebeschrijving

Steek bij de kruising over, de Melaniedreef gaat hier over in de Annadreef. 

Heide van Kampina
Heide van Kampina
Heide van Kampina
Heide van Kampina

11Paarden

Overstekende paarden, het zou op deze plek zomaar kunnen. De heide en het bos wordt door de viervoeters begraasd. De kudde bestaat uit IJslandse pony’s en paarden in allerlei kleurstellingen.

Routebeschrijving

Ga aan het einde van de Annadreef linksaf, de Kempseweg op. Sla bij het volgende kruispunt voor de St. Annakapel linksaf de Roond in. Bij de vijfsprong rechts aanhouden (straat Bospad links laten liggen) en de Roond blijven volgen tot de driesprong. Ga (ongeveer 200 meter voor het spoor) linksaf Het Loo in en op de viersprong rechtsaf Huisvennen in. Volg aan het einde van de weg bij het spoor de bocht linksaf de Belversebaan. Je fietst nu haaks op het spoor. Je komt dan uit bij het Belversven.

Paarden
Paarden

12Belversven

Zet de fiets even neer en loop naar het bankje aan de rand van het Belversven, waar de lucht in deze uitgestrekte waterplas weerspiegelt. Het heldere water is te danken aan een grondige schoonmaakactie uit de jaren negentig. Aan de oevers groeit onder meer wilde gagel, een aromatisch geurende struik die van zurige, venige bodems houdt.

Routebeschrijving

Voorbij het Belversven op de kruising rechtsaf  Burgemeester Schijvenslaan in. Hier ligt de molensteen.  Dan op T-splitsing linksaf de Valkeniersbaan in. Ga vervolgens aan het einde van de weg rechtsaf de Fransebaan in. 

Belversven
Belversven
Belversven
Belversven

13Molensteen

Iets voorbij de bocht ligt een stevige molensteen naast het fietspad. Het gevaarte is hier in de jaren vijftig geplaatst op de gemeentegrens van Boxtel en Oisterwijk. De steen komt uit de Kerkhovense molen in Oisterwijk, een ronde stellingmolen die vroeger meel, veevoeder en schors maalde. Deze steen van basaltlava is gemaakt voor het malen van schors.

Routebeschrijving

Fiets verder op de Fransebaan, op de kruising met de Logt en Rosepdreef, ga rechtsaf de Rosepdreef in (dit kruispunt ben je al eerder gepasseerd). Voorbij de Rosephoeve en over de Rosep bij de Y-splitsing: rechtsaf de Scheibaan in. Steek bij de Belvertshoeve over en ga linksaf het fietspad op. Steek aan het einde de Rosepdreef over en volg het fietspad tot de Oirschotsebaan. Steek deze straat voorzichtig over en sla rechtsaf op het fietspad. Na ongeveer 100 meter kun je linksaf de Van Swinderenlaan in. Je fietst dan vanzelf tegen Boshuis Venkraai aan.

Molensteen
Molensteen

14Boshuis Venkraai

Dit prachtig gelegen boscafé is voor veel fietsers en wandelaars een ideaal rustpunt. De naam van de horecagelegenheid verwijst naar de zwarte stern, een vogel die hier vroeger voorkwam en wel ‘venkraai’ werd genoemd.

Routebeschrijving

Ga, gezien vanaf het fietspad je vandaan komt rechtsaf de Bosweg op. Bij de viersprong met de Heisteeg en Groot Speyklaan: ga linksaf de Groot Speyklaan in. Let op tegemoetkomend verkeer. Na 500m ben je terug bij het bezoekerscentrum.

Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai

15Eindpunt

Bijna terug op de parkeerplaats. We hopen dat u veel fietsplezier heeft gehad! En we zijn benieuwd naar uw beoordeling. Nog vragen? Stel ze gerust in het bezoekerscentrum of stuur een mailtje naar: [email protected]

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.