Ga direct naar inhoud
Wandelen

Beleef het verhaal van De Schark

Beleef het verhaal van De Schark

Waar

Sint-Pietersberg

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 17,50
  • Ledenprijs: € 12,25
Activiteit

Beleef het verhaal van De Schark

Behalve de ENCI groeve telt de Sint-Pietersberg nog een aantal kleinere groeves. Een daarvan is Groeve De Schark. In dit ondergrondse gangenstelsel werd in 1944 voor de Amerikaanse soldaten de kerstnachtdienst gehouden. Vele lieten hier na de mis hun handtekening achter op de wand. Groeve de Schark is tevens een bijzonder vleermuizenparadijs. Om de vleermuizen niet te verstoren is de groeve maar enkele weken per jaar toegankelijk.

Het programma

Na een wandeling met de boswachter door de ENCI-groeve breng je een bezoek aan deze bijzondere plek en kun je genieten van de verhalen van de gidsen van Stichting Herdenking Amerikaanse Kerstviering 1944 (SHAK 1944), die dit bijzondere culturele erfgoed levend en in ere houden. Daarna wandel je met de boswachter door de ENCI groeve weer terug.

Praktische informatie

  • Boek vooraf online je ticket.
  • Wees een kwartier voor aanvang van de excursie aanwezig.
  • Honden worden niet toegelaten in de groeve.
  • Controleer jezelf op teken na elk bezoek aan de natuur
  • Het pad naar de ingang van De Schark is steil.
  • Deze activiteit is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Extra informatie voor excursies in de diepe groeve:

Denk aan goed schoeisel, dichte (wandel)schoenen zijn een must. Heb je geen dicht schoeisel aan, kun je helaas niet met de excursie mee. Houd er rekening mee dat het in de diepe ENCI-groeve een aantal graden warmer is dan daarbuiten, terwijl het in de Schark rond de 11 graden is. Zorg voor voldoende water, zonnebrand en iets waarmee je je hoofd kunt bedekken. Onderweg zijn er geen sanitaire voorzieningen.

Vanwege het feit dat het in de groeve een aantal graden warmer is dan daarbuiten zal Natuurmonumenten, indien de verwachte temperatuur bij start van de excursie 28 graden of hoger is, de excursie annuleren. je ontvangt per email bericht over de annulering. Check je mail op de dag van de excursie. Uiteraard ontvang je je geld retour.

Betreden van de groeve is op eigen risico. Natuurmonumenten kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel geleden schade.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid